Start lodi Šen-čou 13

Dnes nás čeká významná mise. Na 18:23 SELČ je ze vzletové rampy 43/91 kosmodromu Ťiou-čchüan naplánován start nosné rakety CZ-2F ve verzi G určené pro pilotované kosmické výpravy. Na oběžnou dráhu bude dopravena kosmická loď Šen-čou 13. Posádku tvoří velitel Čaj Č‘-kang, který se již účastnil mise Šen-čou 7, letová specialistka/pilotka Wang Ja-pching se zkušeností z mise Šen-čou 10 a nováček Jie Kuang-fu na pozici letového specialisty. Na čínské kosmické stanici stráví minimálně 5 měsíců. Na nadirový stykovací uzel modulu Tchien-che se Šen-čou 13 připojí 16. října okolo 01:00 SELČ.

Nosná raketa CZ-2F ve verzi G pro loď Šen-čou 13

Nosná raketa CZ-2F ve verzi G pro loď Šen-čou 13
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

A hlavním úkolem posádky bude ověřit systémy stanice pro bezpečný pobyt a práci dlouhodobých posádek v průběhu plnohodnotných šestiměsíčních misí. Dále provádět vědecké, zejména biomedicínské, experimenty v podmínkách mikrogravitace. V průběhu 2 až 3 výstupu do volného kosmického prostoru bude připraven modul Tchien-che na připojení dalších modulů a druhého robotického manipulátoru. Kosmonauti také při pobytu vyzkouší přesun nákladní kosmické lodi Tchien-čou 2 mezi jednotlivými dokovacími porty stanice. Tento způsob bude využit při rozšiřování stanice o další moduly v roce 2022.

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FBujKc4WUAArRaI?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/FBujGRlWEBYXP3N?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/FBujGRlWEBYXP3N?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Start lodi Šen-čou 13”

  1. Kamil napsal:

    Z toho vyplývá, že brzo se držitelkou čínského rekordu v délce pobytu ve vesmíru stane žena. Sice jí to asi dlouho nevydrží a příští rok jí někdo překoná, ale i tak je to zajímavé. Americký rekord taky drží žena, Peggy Whitson

  2. Libor Lukačovič Redakce napsal:

    Odkaz na oficiálny priamy prenos v angličtine:

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.