Setkání s Merkurem

Snímek Merkuru z průletu sondou Bepi-Colombo

Průletu evropsko-japonských sond v rámci mise BepiColombo kolem Merkuru, jsme se už věnovali. Dnes Vám však přinášíme video, které z tohoto průletu vzniklo. Už před průletem se očekávalo, že se ESA pokusí složit přijaté snímky ze dvou inženýrských kamer MCAM (Monitoring Cameras) a vytvoří tak časosběrné video. Ostatně stejné to bylo i u předešlých gravitačních manévrů této mise. Očekávání se potvrdila. ESA zveřejnila video složené z 53 snímků. Video je složené z černobílých fotek s rozlišením 1024 × 1024 pixelů a v záběrech můžeme vidět i různé části sestavy BepiColombo. Kamera MCAM-2 zabírá středněziskovou anténu a magnetometr, MCAM-3 má zase ve výhledu vysokoziskovou anténu.

Nejbližší snímky byly pořízeny ve vzdálenosti zhruba 1000 km od planety, přičemž maximální přiblížení bylo 2. října v 1:34:41 SELČ na 199 kilometrů. Během půl hodiny po maximálním přiblížení se fotilo střídavě oběma kamerami. MCAM-2 zabírala spíše severní polokouli, MCAM-3 zase převážně tu jižní. Snímky se tak navzájem doplňovaly. Samotná sekvence začíná ve vzdálenosti zhruba 2420 km a trvá do vzdálenosti 6140 km od povrchu. Na snímcích jsou vidět krátery a další útvary, které bude za pár let BepiColombo studovat přímo z oběžné dráhy Merkuru.

Závěrečná část videa zachycuje odlet sestavy od planety – Merkur přitom zdánlivě mění svou pozici, což je dáno změnou orientace sestavy v prostoru. Poslední snímek byl pořízen v 5:03:49 ve vzdálenosti zhruba 93 000 kilometrů. Závěrečná sekvence byla zrychlena zhruba 900×. Během celé sekvence bylo použito různých expozičních časů, aby se podařilo zachytit rychle se měnící jas planety. V některých případech je tak Merkur přeexponován, což platí hlavně pro závěrečnou sekvenci. Na snímcích jsou také vidět artefakty optického i elektronického rázu.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23492679-1-eng-GB/Hello_Mercury_pillars.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Setkání s Merkurem”

  1. Borin napsal:

    Neuvěřitelný pokrok, jsme na vyhlídkové cestě kolem první planety sluneční soustavy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.