Orion se už začíná skrývat pod panely

Experti na Kennedyho středisku na Floridě se pustili do závěrečné fáze příprav lodi Orion na misi Artemis I. Začala totiž instalace oblých panelů, které jsou součástí sestavy LAS. Tyto panely budou celkem čtyři a po jejich instalaci bude sestava LAS již kompletní. Technici z divize EGS (Exploration Ground Systems) Kennedyho střediska s kolegy z firmy Jacobs už nedávno připojili ke špičce lodi Orion samotnou záchrannou věžičku. Následně mohlo začít zvedání lehkých panelů, které společně vytvoří aerodynamický kryt. Ten má loď chránit před silným hlukem a vibracemi při startu. Jeden ze čtyř panelů je vybaven dvířky a právě přes něj bude možné před startem vstoupit do kabiny. Po startu, když už nebude potřebná, se 13,5 metru vysoká věžička LAS odhodí, čímž dojde k odlehčení nákladu.

Ačkoliv při misi Artemis I (která je bezpilotním letovým testem) ještě nebudou únikové motory aktivní, je systém navrhován tak, aby při budoucích misích ochránil astronauty, pokud by se během startu objevil problém. Věžička by pak zážehem svých motorů odnesla loď pryč od nebezpečné rakety. Ale zpět do současnosti. Jakmile bude sestava LAS dokončena, opustí Orion budovu Launch Abort System Facility a bude pokračovat na své cestě vstříc vzletové rampě. Zamíří totiž do ikonické haly VAB, kde proběhne jeho usazení na raketu SLS.

Rozložený pohled na loď Orion.

Rozložený pohled na loď Orion.
Zdroj: https://cdn.arstechnica.net/

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/246/2021/08/Orion-Ojives-Install-scaled.jpg
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2018/10/OrionEM1_Auto3C.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Orion se už začíná skrývat pod panely”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    Diky za clanek! Chtel bych se zeptat, proc nebudou aktivni unikove motory na Artemis 1…neni to promarnema prilezitost otestovat tenhle system hned na prvni misi pokud by nedej Boze k doslo k anomalii?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.