Známe termíny modulu Nauka

Ačkoliv se před několika dny objevily znepokojivé informace, že se během přípravy modulu Nauka zapomnělo na instalaci tepelné izolace na několik senzorů Slunce a zemského horizontu (a podle některých zpráv se tato izolace dokonce zapomněla i vyrobit), mělo by být zpoždění startu tohoto toužebně očekávaného modulu jen drobné. Místo původně plánovaného 15. července je nyní oficiálně podle prohlášení agentury Roskosmos plánován 21. červenec, konkrétně v 16:58:21 SELČ. K vynesení se použije nosná raketa Proton-M, která vůbec poprvé poletí v třístupňové konfiguraci. Všechny dosavadní Protony-M létaly ve čtyřstupňové konfiguraci.

Teprve až když bude Nauka na oběžné dráze, má od ISS odletět nákladní loď Progress MS-16, která s sebou odnese i malý modul Pirs. Tato událost je prozatím plánována na 23. července. Nauka pomocí vlastního pohonu domanévruje k ISS a na místo uvolněné po modulu Pirs by se měla připojit 29. července v 15:26 SELČ. Půjde o jednu z největších událostí nejen tohoto měsíce, ale i celého roku. O všech důležitých momentech Vás proto budeme průběžně informovat.

Příprava modulu Nauka

Příprava modulu Nauka
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E5N9xgDVEAsKX0R?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/E5mkLUSWEAA8QT8?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Známe termíny modulu Nauka”

  1. Cateye napsal:

    Moc se těším a doufám že to vyjde. Jinak na jednom ruskojazyčném odborném youtube kanálu tvrdil autor, že náprava chybějící tepelné ochrany některých senzorů Nauky se začala řešit až po upozornění fanoušků kosmonautiky, kteří si toho všimli na fotografiích… 🙂

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Ve světle téhle informace ve mně vyvolává termín odletu Pirsu pocit, že si Rusové Naukou nejsou vůbec jisti. Nechávají si ve hře co nejdéle možnost, že, v případě selhání Nauky, budou moct nechat Pirs na ISS?

      Budete to docela nervák. A i když to dobře dopadne, není v sázce příliš mnoho?

      • PaRi napsal:

        Mě děsí spíš zapomenuté věci, na které přijdou až je budou potřebovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.