Srdce lunárního senzoru

Na náhledovém snímku vidíte srdce přístroje EMS (Exospheric Mass Spectrometer), který bude studovat množství vody na Měsíci. Spektrometr byl včera doručen do NASA jakožto součást přístroje PITMS. Nyní se začne chystat na svůj start k Měsíci. EMS je založen na tzv. iontové pasti, což je chytré detekční zařízení, které výzkumníkům umožňuje identifikovat a kvantifikovat atomy a molekuly v plynném vzorku a určit odpovídající spektrum. Vědci z The Open University a RAL Space vyvinuli EMS v rámci kontraktu s agenturou ESA. Lunární molekuly po vstupu do senzoru budou bombardovány elektrony z ohřátých drátů, čímž vzniknou ionty. Ty pak budou udržovány pomocí elektrického pole, které vytvoří precizně tvarované elektrody. Ionty pak budou z této pasti uvolněny, když se zvýší jejich poměr hmotnosti vůči náboji. Zamíří pak do detektoru, který identifikuje a kvantifikuje jejich chemické složení.

Iontová past přístroje EMS.

Iontová past přístroje EMS.
Zdroj: https://scitechdaily.com/

To umožní přístroji během lunárního dne sledovat vodu a další molekuly ve velmi tenké atmosféře Měsíce, čímž dojde ke zpřesnění současných představ o lunárním „koloběhu vody“. Přístroj PITMS bude usazen na lunární lander, který má k Měsíci vypravit společnost Astrobotic.  ESA sice ve své zprávě uvádí, že přistání s komerčními lunárními náklady v oblasti Valles Mortis je plánováno na rok 2021, ale premiérový start rakety Vulcan právě s tímto landerem již sklouznul na příští rok.

Podobný hmotnostní spektrometr se chystá pro evropský projekt Prospect, která má pátrat po lunárním ledu na palubě ruské sondy Luna-27, která má startovat v roce 2025. Platforma odebere zajímavé vzorky, aby bylo možné se připravit na budoucí udržitelný průzkum Měsíce. „Evropský přístroj Exospheric Mass Spectrometer nebude pouze sbírat vědecká data, ale také vyzkouší naše nejnovější technologie k monitorování okolního prostředí,“ říká Roland Trautner, projektový vedoucí EMS a dodává: „Přístroje jako EMS umožní detekci důsledků činnosti lidí v lunárním prostředí. Porozumění těmto změnám nám umožní zlepšit náš vědecký výzkum a také zjistíme, jak chránit přirozené prostředí na kosmických tělesech. Malé a lehké detektory jako EMS se mohou stát standardním vybavením budoucích lunárních landerů.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23385047-1-eng-GB/The_heart_of_a_lunar_sensor.jpg
https://scitechdaily.com/images/Ion-Trap-Mass-Spectrometer-777×518.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.