sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sluneční plachetnice, která prozkoumá planetku

Program NEA Scout počítá se sluneční plachtou

Sonda Near-Earth Asteroid (NEA) Scout je jedním ze sekundárních nákladů, které se svezou při misi Artemis I, prvním nepilotovaném letovém testu rakety SLS a lodi Orion. NEA Scout má malé rozměry srovnatelné s větší krabicí od bot a nyní byla sonda uložena do dispenzeru a usazena do prstencového adaptéru, který propojí SLS a Orion. Při misi Arteis I totiž nepůjde jen o test rakety a lodi, ale jde i o možnost, jak dostat v rámci programu Artemis malé sondy (jako je NEA Scout) k Měsíci i dál. „NEA Scout bude první americkou meziplanetární misí, která využije pohon slunečním zářením,“ říká Les Johnson, hlavní technologický pracovník z Marshallova střediska a dodává: „Měli jsme už pár zkoušek plachetnic na oběžné dráze Země, ale nyní jsme připraveni ukázat, že můžeme použít tento nový typ pohonu sond k tomu, abychom se dostali na nová místa a provedli důležitou vědu.

NEA Scout během přípravy na odeslání k integraci.
NEA Scout během přípravy na odeslání k integraci.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Tento CubeSat využije nosníky z nerezové oceli k rozvinutí plachty tvořené plastovým filmem pokrytým hliníkem, jejíž tloušťka je menší než má lidský vlas a podle NASA má zhruba plochu raketbalového kurtu. Od plachty se bude odrážet sluneční záření, což vytvoří požadovaný tah. Částice slunečního svitu (fotony) svým odrazem od plachty udělí drobný, ale zato konstantní impuls. V průběhu času tento stálý tah může urychlit sondu na velkou rychlost, takže se sonda bude moci setkat s cílovou planetkou. „Tento typ pohonu je užitečný hlavně pro malé a lehké sondy, které nemohou nést velké množství tradičních pohonných látek,“ říká Johnson. NEA Scout je také důležitým krokem na cestě k nedávno schválené misi Solar Cruiser, která má startovat v roce 2025. Ta využije také sluneční plachtu, jenom s 16×větší plochou.

NEA Scout
NEA Scout
Zdroj: https://www.nasa.gov/

NEA Scout bude pro přelet k blízkozemní planetce potřebovat asi dva roky plachtění na slunečním záření. U svého cíle pak použije vědeckou kameru k pořízení snímků planetky s rozlišením až 10 cm na pixel. Vědci pak tato data prostudují, aby lépe porozuměli těmto malým, ale důležitým sousedům naší planety. Snímky s vysokým rozlišením budou možné díky tomu, že průlet bude v malé vzájemné rychlosti (méně než 30 m/s). Získané údaje pomohou vědcům lépe porozumět malým planetkám, které měří méně než 100 metrů a které ještě žádná sonda nestudovala. „Snímky pořízené NEA Scout poskytnou důležité informace o fyzikálních vlastnostech planetky – její dráze, tvaru, objemu, rotaci, prachu a úlomcích kolem ní, ale i o jejím povrchu,“ říká Julie Castillo-Rogez, hlavní vědecká pracovnice mise z JPL.

Blízkozemní planetky jsou důležité pro průzkum i k využívání místních zdrojů. V minulém desetiletí se postupně zlepšovala schopnost lidstva detekovat tyto objekty a i do budoucna se v tomto směru očekává zlepšování. Objeví se tedy širší možnosti pro výběr vědeckých cílů. „Navzdory své velikosti mohou tato malá tělesa představovat pro Zemi hrozbu,“ říká Jim Stott, technologický projektový manažer NEA Scout a dodává: „Porozumění jejich vlastnostem by nám pomohlo vyvinout strategie ke snížení potenciálních škod způsobených jejich dopadem.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nea-scout-concept-art-high-res.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dsc_3046.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/msfc-202000399_large.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Osobně se na sledování osudů tohoto různorodého třináctičlenného hejna těším podobně jako na samotnou Artemis I. Doufám, že jejich provozovatelé nebudou skoupí na slovo. Ale internet je studnice moudrosti, kde se dá lecos vylovit.

spimfurt
spimfurt
3 let před

Uz jsem se tu chtel hrozne rozcilit. Ikaros byl Japonsky, takze „NEA Scout bude první americkou meziplanetární misí, která využije pohon slunečním zářením“ plati.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  spimfurt

Jsem rád, že rozčílení nebylo potřeba. 😉

Petr Kasan
Petr Kasan
3 let před

Koncept slunečních plachetnic je velice zajímavý a myslím, že je škoda, že se mu v minulosti nevěnovalo více pozornosti. O to víc mě těší chystané programy. A jsem hodně zvědavý, jestli The Planetary Society zkusí další generaci své LightSail, když teď dostali tak štědrý dar od Jeffa Bezose.

https://kosmonautix.cz/2021/07/18/slunecni-plachetnice-ktera-prozkouma-planetku/