Sbohem, Drahoslave! Děkujeme Ti za všechno!

Ne, to přece nemůže být pravda,“ přesně takovou reakci teď zažívá velká část našich čtenářů. Nedivím se Vám, sám jsem včera reagoval stejně, když jsem se dozvěděl, že náš redakční kolega, správce našeho Discordu a hlavně technický správce našeho webu, Drahoslav Trnka, již není mezi námi. Zprávě jsem zprvu nemohl (a ani nechtěl) uvěřit, ale bohužel se v dalších hodinách potvrdila z dalších dvou na sobě nezávislých zdrojů. Jelikož byl Drahoslav Trnka velmi významným a důležitým členem naší redakce, rozhodli jsme se, že Vás o této mimořádně smutné události informujeme formou tohoto článku.

Ačkoliv Drahoslav nebyl aktivním členem naší redakce dlouho, stačil se do chodu našeho webu zapsat nesmazatelným písmem. V létě 2020 Drahoslav rozjel náš oficiální profil na Discordu, na který byl právem velice hrdý, neustále jej zveleboval, pečoval o něj a aktivně na něj stále lákal nové členy. Na podzim roku 2020 náš web potkaly technické problémy, které byly vyústěním mnohaleté absence údržby. V tu chvíli Drahoslav neváhal ani sekundu a okamžitě se bez jakéhokoliv nároku na odměnu pustil do složitého procesu nápravy. Nejprve zajistil, že web opět fungoval a poté několik týdnů opravoval nedostatky a chyby z dřívějších let, které sice běžní návštěvníci neviděli, ale členům redakce dělaly vrásky na čele.

Pracoval často v noci, aby jeho aktivity nerušily uživatele webu. Postupně se mu podařilo zvelebit všechny naše subdomény a postaral se také o technický vznik subdomény nové, která je věnována přednáškám o kosmonautice. Mnoho práce nechal i na našem diskusním fóru, které jasně ukazovalo, že je nejstarším prvkem našeho portálu. Pod jeho rukama prošlo modernizací a nyní už opět šlape jako dobře namazaný stroj. Zkrátka a dobře, ať se na našem webu podíváte na cokoliv, je velice pravděpodobné, že tuhle funkci máme právě díky Drahoslavovi. Kromě toho se aktivně účastnil redakčních jednání o všech důležitých otázkách chodu webu. Slovy není možné docenit, jak moc našemu webu nezištně pomohl.

Drahoslava jsem neměl možnost poznat osobně, ačkoliv jsem to plánoval. Z mnoha hodin vzájemné online komunikace s ním jsem však poznal, že je to člověk se srdcem na správném místě, který vždy dokáže rozveselit své okolí nějakou legráckou. Odešel však nečekaně a příliš brzy. Až tedy budete používat náš Discord, vyhledávání na našem webu, vysvětlující štítky, fórum, mobilní verzi webu, nebo vlastně cokoliv, vzpomeňte si na tohoto hodného člověka s dobrým srdcem, o kterého jsme bohužel náhle přišli.

Všem pozůstalým – rodině i přátelům by naše redakce chtěla projevit co možná nejhlubší upřímnou soustrast. Drahoslav nám všem bude moc chybět.

Na uctění Drahoslavovy památky a na připomenutí mamutího objemu práce, který pro náš portál vykonal, jsme na několik dní změnili barvu pozadí webu na černou.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “Sbohem, Drahoslave! Děkujeme Ti za všechno!”

  1. Josif napsal:

    Opravdu nečekané a velmi smutné. Takových lidí není mnoho

  2. peter1492 napsal:

    Je mi to velmi luto. Osobne som ho nepoznal, ale registroval som toto meno, kedze Dusan nikdy nevahal podakovat za cinnosti ktore pre kosmonautix robil. Ja to chapem tak ze redakcia kosmonautixu je skutocne zdruzenie nadsencov ktori to robia pre radost o kozmonautiku ktoru s nimi zdielam. Robia to nezistne, aby sa so svojim nadsenim mohli podelit. Velka skoda posielam uprimnu sustrast 🙁

  3. Ondřej J. napsal:

    Neznal jsem, ale evidentně šikovný, ochotný a ještě k tomu mladý člověk. Velmi smutné. Odpočívej v pokoji.

  4. Adam Rrezzaabek napsal:

    Šíleně smutná zpráva. Nevím, co na to můžu říct. Snad jen Děkuju ti. ️

  5. Albert napsal:

    Tak jinak. Pozdravuj mé předchůdce. A dej vědět, co se tam děje. Čest!!!

  6. Cislo42 napsal:

    V poslední době je těch mrtvých mladých nějak moc. Vlastně skoro denně někdo… že by také po očkování? 🙁 RIP

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nespekulujte, prosím. Očkování je zaprvé bezpečné a zadruhé v tomto případě nehrálo absolutně žádnou roli. Pouze slušné vychování mi brání, abych všem odpůrcům očkování nenapsal od plic, co si o jejich zvrhlé logice myslím. Nerozvíjejte dále tuto zcestnou myšlenku, protože na našem webu netrpíme ŽÁDNÉ konspirační teorie. Berte to jako důrazné varování.

      • Cislo42 napsal:

        Omlouvám se. Určitě nejsem odpůrce očkování. Zrovna čekám na PIN2. Jen píšu, že v poslední době skoro denně slyším, že umřel někdo od 30 do 40 🙁

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Omluvu přijímám. Jen jsem už poslední dobou alergický na různé internetové fake news, které se snaží zpochybňovat vakcinaci. Proti takovým desinformacím je potřeba se zcela jednoznačně vymezit.

      • Cislo42 napsal:

        Na druhou stranu mě překvapuje, že píšete, že po očkování to rozhodně nebylo, když o tom nic nevíte. Takovými prohlášeními právě nahráváte různým konspirátorům. Když tu možnost hned odmítnete.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mýlíte se. Mám zprávy o tom, co se mu stalo. Pouze jsem napsal, že to nebudu rozebírat veřejně. A z toho, co vím, v tom očkování zcela jednoznačně roli nehrálo. Znovu říkám, nespekulujte, pokud neznáte detaily.
        EDIT: Navíc procento vedlejších účinků očkování je mizivé a vážné vedlejší účinky jsou ještě vzácnější. Takže ani nezkoušejte o tomhle spekulovat.

      • Ladosik napsal:

        Ohledně spolehlivosti vakcín – vybavila se mi výborná knížka R.P Feynmana „Snad ti nedělají starosti cizí názory“ (i jeho ostatní knížky jsou výborné, vřele doporučuji). Půlka této knihy je věnovaná vyšetřování katastrofy raketoplánu Challenger (takže je to vlastně kniha o kosmonautice). Jedna z kapitol se jmenuje „Fantastická čísla“, kde manažeři NASA určili pravděpodobnost havárie raketoplánu na 1:100 000. K realitě je toto číslo na hony vzdálené (v reálu měli pravděpodobnost havárie 1:68). A cituji z knížky: „vedoucí pracovníci snižují kritéria a akceptují stále více chyb,…, zatímco inženýři zezdola křičí „pomoc!“ a „poplach!“. A to se bavíme a kosmonautice. Nedělám si iluze, že současní manažeři farma firem a politici se budou chovat jinak. Kritických lidí, jako byl R.P. Feynman, moc není. Navíc o vakcínách se nesmí říkat nic špatného, a kdo si to dovolí, tak je hned očerňován. Osobně bych byl tedy spíše opatrný.
        Každopádně vřele doporučuji uvedenou knížku. Je tam krásný pohled, jak to funguje v NASA.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přijde mi s prominutím velmi hloupé očerňovat vakcíny a strašit vedlejšími účinky. Nic není stoprocentní, ale pravděpodobnost problémů s vakcínou je o několik řádů nižší než pravděpodobnost problémů s chorobou, před kterou nás vakcína chrání. Tady není o čem diskutovat, to jsou fakta. Nechci, aby se v komentářích rozvíjela diskuse založená na domech, domněnkách a pocitech. Konspirační teorie u nás nemají místo.

    • ldx napsal:

      Namísto piety agitace. Nelíbí se mi váš komentář a myslím, že sem nepatří.

      Omlouvám se všem. Je to smutná zpráva.

  7. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Je mi to velmi líto. Spolupráce to byla krátká, ale velmi intenzivní. Drahoslav vždy rád ochotně pomohl. Pro redakci je to velká ztráta. Kosmonautix posunul o kus dál a za to mu patří velké poděkování. Možná na ostatní myslel víc, než na sebe. Jak už to v takových situacích bývá, vždy přemýšlíte zda jste mohli udělat něco lépe. I já se neustále ptám sám sebe, zda jsem nemohl udělat něco jinak. V takových chvílích se očekává, že se nějak vyjádříte, ale já bych raději mlčel, protože každé slovo je bolestivé a ničemu to nepomůže. Společně jsme vtipkovali, že až vyjde jeho devátá krátká zpráva bude propracovaná…A to skutečně je. Nikdy na ní nezapomenu. Sbohem kamaráde a díky za všechno…

  8. Kamil napsal:

    Ach jo. Co se stalo? Víte?
    Upřímnou soustrast

  9. tonda napsal:

    Tak to je další zpráva,které se mě nechce uvěřit!Bohužel,život je nevypočitatelný.Každopádně upřímnou soustrast rodině a poděkování Drahošovi nahoru za tu nezištnou práci pro nás kosmofanoušky!Budu vzpomínat!

  10. Josef Mezera napsal:

    Upřímnou soustrast rodině, jakož i redakci. Čest jeho památce!

  11. Michal Václavík VIP napsal:

    Toto jsou zprávy, které bych nejraději nikdy nečetl 🙁 Upřímnou soustrast všem pozůstalým a také celé redakci Kosmonautix, kam Drahoslav patřil.

  12. Matej Soukup napsal:

    Upřímnou soustrast.

    Drahoslave odpočívej v pokoji.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.