ŽIVĚ A ČESKY: Další pokus o Starship SN-15

Včera to nevyšlo a dnes mělo být špatné počasí. Ale plány jsou od toho, aby se měnily a u kosmonautiky to platí dvojnásob – v tomhle oboru prostě není do kamene vytesáno nic. A proto přichází čas pozvat Vás ke sledování našeho živě a česky komentovaného přenosu. Stejně jako vždycky i tentokrát platí, že z pokusu nemusí být nic, že může být zastaven v kterékoliv fázi. Aktuálně ani nevíme, kdy by mohlo ke skoku dojít. jisté je, že okno je otevřené do tří hodin v noci našeho času. Pokud Vám tedy nevadí nejistota spojená s ponocováním, jste k našemu vysílání srdečně zváni.

Přenos by začal zhruba 10 minut před skokem, ale v tuto chvíli se nedá odhadnout, kdy to bude. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků.
https://pbs.twimg.com/media/EzcFgvwUcAEQ9gU.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Další pokus o Starship SN-15”

  1. Rubas Petr napsal:

    Skvělé. Už se těším na další testovací lety: let SS do vesmíru (nad 100km), skoky SH, orbitální let SS s přistáním a testování přistávání Lunární SS pomocí horních lunárních trysek. Případně testovací přelety SS z pevniny na plošinu a zpět. SS se podařil první krok na jejím dlouhém maratónském běhu. Přeju jí, aby dorazila do cíle co nejdříve. Jejím trenérům mnoho dobrých nápadů při boji s přírodními zákony a pevné nervy v boji s těmi zákony lidskými. A divákům ? Parádní podívanou. I když často zpestřenou procházkou 😉

    • Jiny Honza napsal:

      I vy kujóne. Nevím, jestli je to ironie, nebo upřímné přání. Možná oboje.

      Já chápu, že to nebude sranda, ale boj s přírodními zákony to přímo není a s lidskými si zatím Elon vytírá. A doufám, že to tak i zůstane.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Každému kosmickému projektu držím palce jak to jen jde, zvláště když je to historicky jedinečná událost. Ale i přesto se snažím zachovat jakýs takýs nadhled. Jsem si plně vědom toho, že se podařila úžasná věc a můžeme se těšit i na další. Ale je potřeba mít na paměti riziko selhání. Ingenuity už svůj úkol splnila a teď se už jen můžeme těšit na to, co ještě zvládne. Snad toho bude ještě hodně.

  2. bobr napsal:

    Tak sláva, opravdu pokrok. Ale taky obrovské štěstí. Pokud jsem si všiml, tak přistání bylo těsně na okraji betonové plochy a ještě kousek tak SN15 přišlápl do bláta.

  3. Borin napsal:

    Konečně OK, gratuluji. Pro komisaře, pro akcionáře. Myslim, že už měl Musk v mobilu pár ostrých pokynů.

    Najdi 5 rozdílů… Letělo se, odhaduji, o pár set metrů níž podle celkového času. Kamera byla na předním pohyblivém křidélku. Manévr byl ve větší výšce. Přistavalo se na 2 raptory. Loď přistála OK, ale přenos skončil dřív, než uhasly plameny.

    Přenos videa byl horší než kdykoli předtím a vzbuzuje u mne pochybnosti. Tak snad alespoň data z letu mají kompletni – protože jestli ne, tak výroku Dušana Majera, že vše se dělá za pochodu, se obávám pro budoucí misi k povrchu Měsíce.

    • VaclavC napsal:

      Typuji, že přenos videa šel tentokrát přes Starlink a asi to nebylo úplně ideální. Telemetrii ale nejsp93 přijímali standardními kanály. John I. během přenosu, když bylo video zaseklé, hlásil, že vše je OK, takže data měli.

      A vše budou určitě mít v záznamech na Starship, konečně ji mají celou v kuse na zkoumání po letu ;-).

      • VaclavC napsal:

        … fuj .. nejspíš … samozřejmě

      • Vit Vymola napsal:

        Ostatně, pokud jsem dobře slyšel, tak obraz se sice zasekl, ale zvuk jel dál. Mnohem důležitější telemetrii přijímali určitě taky.
        Videa od LabPadre nebo NasaSpaceflight jsou pak mnohem delší a zachycují i oheň po přistání. Hořel opravdu dlouho a celou dobu jsme všichni, diváci i komentátoři, trnuli, aby to ještě nebouchlo. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Podle dostupných informací by telemetrii mít měli. Ten požár byl i u SN10, ale tam byl problém, že se zhroutily nohy a motorová sekce nebyla odvětrávaná. Tady nožičky zafungovaly a pod nimi to profukovalo.

      • Vit Vymola napsal:

        Ono to i včera dvakrát, třikrát prásklo, aspoň co se dá posoudit ze záznamu, ale naštěstí do byly jenom takové menší efekty.

    • Ivo napsal:

      Řekl bych, že video je to úplně poslední co je pro další vývoj potřeba, důležitá je telemetrie. Video je jen pro diváky. 🙂

    • myshpul napsal:

      Space X není akciovka, jediny majitel je EM

      • Adam Rrezzaabek napsal:

        Majitelů má víc, ale Musk je největší. Není volně obchodovana na burze

      • Eporedax napsal:

        Presne tak…
        Owner Elon Musk Trust
        (54% equity; 78% voting control)

  4. zvejkal napsal:

    Takze sa to podarilo.
    Skoda prerusovaneho prenosu, ale vsak ok, dolezite su ine veci 🙂
    Gratulujem SN15 a teraz hura do vesmiru!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.