Plán na šestý let Ingenuity

Sol 43: Ingenuity po vysazení na povrch Marsu

Experti z JPLNASA se již začínají připravovat na šestý let vrtulníku Ingenuity na Marsu, ke kterému by mělo dojít příští týden. Půjde o první let, který bude oficiálně součástí nadstavbové části – takzvané operačně-demonstrační fáze, která obnáší inspekci různých povrchových útvarů z ptačí perspektivy a přistání na jiném místě. V této nové fázi se data a snímky z letu pošlou na Zemi v průběhu několika dní po samotném letu. Rover Perseverance již (na rozdíl od fáze prvních testů) nebude pořizovat snímky vrtulníku za letu, jelikož se připravuje na začátek svých vědeckých činností.

Letový plán Ingenuity pro šestý let počítá nejprve s vystoupáním do výšky 10 metrů a následně má stroj zamířit 150 metrů jihozápadním směrem. Připomeňme, že zatím všechny lety s pohybem do strany byly ve výšce 5 metrů. Do deseti metrů se stroj dostal pouze jednou a šlo jen o vystoupání a následné klesání. Deset metrů je také limit, na kterém ještě laserový výškoměr poskytuje spolehlivé údaje. Až Ingenuity doletí nad místo vzdálené od vzletové oblasti 150 metrů, začne tu pořizovat barevné snímky zajímavé lokality, zatímco se bude pohybovat jižním směrem na vzdálenost zhruba 15 – 20 metrů. Stereosnímky písečných dun a překvapivě světlých kamenů na tomto místě pomohou prokázat užitečnost snímkování z nadhledu pro budoucí mise.

Po nafocení zájmové oblasti se Ingenuity vydá 50 metrů směrem na severovýchod, kde přistane na novém místě, které dostalo jméno Field C. Při šestém letu by se měly zase posunout hranice možností Ingenuity. Nejvyšší rychlost při horizontálním pohybu dosáhne 4 m/s a celý let má trvat 140 sekund! Bude to také poprvé, kdy vrtulník přistane na místě, které nebylo prozkoumáno při předešlém letu. Pozemní tým spoléhá na snímky pořízené kamerou HiRISE na sondě Mars Reconnaissance Orbiter. Tyto fotky ukazují, že dané místo by mělo být vcelku rovné a chudé na povrchové překážky.

Přeloženo z:
https://mars.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/images/jpegPIA24547.width-1600.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Plán na šestý let Ingenuity”

  1. Kamil napsal:

    Tak nějak jsem si to vždycky představoval, spolupráce roveru a vrtulníčku.
    Pak si ještě představuju misi, kde bude 100 vrtulníků, které se rozlétnou všemi směry

    • Matej napsal:

      Dobre by bylo, kdyby tech vrtulniku bylo vice (ne nutne sto :DD) a mohly by byt dobijeny bezdratove z jaderneho RTG zdroje na palube roveru. Nemusely by cekat na solarni dobijeni a mohly by operovat dal od rovniku.

      • Spytihněv napsal:

        Třeba někdy v budoucnu, ale teď se přesně tady tomu tým Perseverance s chutí vyhnul. Návrat vrtulníku k mateřskému roveru a kontakt s ním je zatím ještě pořád noční můra 🙂

  2. Spytihněv napsal:

    Ve srovnání s opatrnými pohyby roverů po Marsu je Ingenuity velmi adrenalinová záležitost. Rover se sune a když narazí na terénní nebo technický problém, může jednoduše zastavit a vyčkat na pokyny. Vrtulník po vzletu jen tak zastavit nemůže a musí za každou cenu přistát. A jako obvykle zcela samostaně bez dohledu ze Země. Tentokrát navíc na zcela neznámém místě. Průzkum MRO je fajn, ale chce to detaily. A ty odhalí až sama Ingenuity pod sebou.

  3. Štěpán napsal:

    Líbí se mi to propojení s MRO. To jsou ty okamžiky, kdy se současnost překlápí do budoucnosti. Přibližné snímky z orbity a dron dokreslí detaily. A rover to pak prozkoumá

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.