sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Crew-2 na startu

Poprvé opakovaně použitá komerční pilotovaná loď a také první opakovaně použitý stupeň komerční rakety použitý při pilotované misi – tak se dá ve stručnosti (a možná i lehce nepřehledně) charakterizovat start mise Crew-2, tedy druhé operační mise lodi Crew Dragon od SpaceX. Ta má na oběžnou dráhu dopravit čtyřčlennou posádku – Shane Kimbrough a Megan McArthur jsou z USA, Akihiko Hošide z Japonska a Thomas Pesquet pochází z Francie. Start z floridské rampy 39A je momentálně plánován na 23. dubna ve 11:49 SELČ.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 11:30 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/SpaceX_Crew-2_crew.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zvejkal
zvejkal
3 let před

Drzim palce.

ov42
ov42
3 let před

Neví někdo, pokolikáté je použit první stupeň a jaká je jeho historie?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  ov42

Podruhé. Letěl na Crew-1.

ov42
ov42
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky, takže je to ten, co dorazil do přístavu tenkrát trochu našikmo:-)

Zbynek_Mc
Zbynek_Mc
3 let před

Je známo jakou cenu si SaceX uctuje za tento start? Zajímalo by mě porovnání s prvním startem Crew 1 , který byl na nové lodi a novém nosiči, resp.s cenou za Sojuzy. Diky

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Zbynek_Mc

Cena je 55 milionů dolarů za sedadlo. V Sojuzu stojí NASA křeslo přes 70 milionů dolarů.

ESA 1
ESA 1
3 let před

Zná někdo jednotlivé body co se dějí např.hodinu před startem. Např. Kdy se uzavře průchod mezi astronauty a pracovníky?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  ESA 1

Třeba tohle? Snad ten odkaz bude fungovat.

jendabek
jendabek
3 let před

Chci se zeptat na to hlášení „one bravo“ během Max Q, dle Wiki jde o abort mode při výšce od 3-30km, zároveň to před touhle hláškou vypadalo, jako by se začal „šířit oheň“ směrem nahoru. Proběhlo vše v normálu? Jsem laik, tak sorry možná za blbý dotaz 🙂 Možná ta hláška jen znamená, že raketa překonala hranici, kdy je možné tento abort provést?
Díky!

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  jendabek

1B alias One Bravo je jedním z asi šesti abort režimů, které má CD k dispozici. Záleží totiž ve které fázi mise by k abortu došlo – hlavně výška a rychlost by ovlivňovaly parametry provedeného abortu. Proto má abort různé režimy – od sezení na rampě až po dosažení oběžné dráhy. Při přechodu mezi jednotlivými režimy to obsluha zahlásí. Ale nejde o nic nebezpečného. Je to spíše ve stylu: Pokud by teď byl abort, jelo by se podle scénáře číslo XY … Jinak CD je schopen abortu ve všech fázích letu.

jendabek
jendabek
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky moc za poctivou odpověď 🙂 Starty SpaceX sleduji a nikdy jsem tohle hlášení nezaznamenal, tak mě to trochu vylekalo …
Ať se daří!
J.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  jendabek

Ono se to hlásí jen u Crew Dragonů a těch zatím moc neletělo. 😉

Jiny Honza
Jiny Honza
3 let před
Odpovědět  jendabek

Taky mě to trochu vyděsilo.
Asi už to markeťákům přijde nudný, tak to chtěli okořenit. Nebo někomu ruply nervy. Těžko říct. Naštěstí inženýři a technici ve SpaceX fungují pořád na 1*.

ESA 1
ESA 1
3 let před

Není k dospozici mapa kde je právě crew-2?

sumbal
sumbal
3 let před

Proč vlastně se celá posádka ISS obmění během jednoho měsíce? Proč nedochází k obměně co čtvrt roku polovina posádky, jak to většinou dříve bývalo, když létaly jen Sojuzy?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  sumbal

Jedním z důvodů může být to, že se při příletu a odletu lodí od stanice naruší prostředí ideální mikrogravitace a tak je lepší to naakumulovat do krátkého časového období.

Jiny Honza
Jiny Honza
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

U ISS je teď pět lodí, od zítřka šest. Každé připojení a odpojení způsobuje v celém komplexu rázy a vibrace, které trvají hodiny až desítky hodin a mohou velmi negativně ovlivňovat některé experimenty. Jestli dochází k obměně čtvrtletně nebo pololetně, ovšem s odstupem několika dní, nehraje žádnou zásadní roli.
A mimochodem, k ovlivnění gravitace opravdu nedojde, ta je tam pořád zhruba 8,75 m/s2. To co je na ISS velmi malé a v některých případech zanedbatelné není gravitace, ale tíže. Stačí si otevřít libovolnou učebnici fyziky.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Jiny Honza

Gravitace tím opravdu ovlivněna není, ale prostředí ideální mikrogravitace ano, jak jsem psal.

Jiny Honza
Jiny Honza
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To byste nám mohl popsat, jak se takové ovlivnění „prostředí ideální mikrogravitace“ liší pro experimenty spojené se samotnou stanicí ovlivněné vibracemi a pro ty , které se jen tak „vznáší“ někde uvnitř. Nebo pro experimenty orientované podél a napříč „osy“ stanice. A taky v různých částech stanice.

A tím popsat myslím ne promluvy, ale vzorce a čísla. Protože kecy Vám nakonec nebudou k ničemu, když neumíte nic změřit ani spočítat, natož pak vyrobit.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Jiny Honza

Trochu mi uniká důvod nadřazeného a namyšleně povýšeného tónu, který jste zvolil na konci svého komentáře. Pokud vás téma zajímá, pak je vše velmi podrobně popsáno v této obsáhlé přednášce. Konkrétně jde o pasáž od času 2:25:45. Dále se pak toto téma rozvíjí v této přednášce (od času 18:30). V obou přednáškách jsou jak čísla, tak i grafy, snad vám to bude stačit.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Problém je jediný: Jiný Honza buď neví, nebo „nechce vědět“, že v češtině se pojem mikrogravitace používá pro prostředí s velmi nízkou tíží, a hádá se o slovíčka.

David R.
David R.
3 let před

Střídání celé posádky naráz po půl roce nemá technický, ale psychologický význam. Ti lidé si prostě na sebe zvyknou. Pracují pak jako sehraný tým a nemusí si v polovině pobytu zvykat znovu.

https://kosmonautix.cz/2021/04/22/zive-a-cesky-crew-2-na-startu/