ŽIVĚ A ČESKY: Skok Starship SN11? Uvidíme …

Poslední hodiny byly z hlediska informací o přípravách prototypu Starship SN11  poměrně divoké. Nejprve se ukázalo, že se po statickém zážehu musí vyměnit jeden ze tří motorů Raptor. S tím souvisí i nutnost opakovat statický zážeh, který byl naplánován na pátek. Jelikož skok nemůže přijít před zážehem a proto, že SpaceX většinu nedělá testy během víkendu, bylo tedy prakticky jisté, že se skok posune nejdříve na pondělí. Tyhle úvahy se však v noci na pátek ukázaly jako mylné, jelikož podle oficiálních míst by mělo v průběhu dneška dojít nejen k avizovanému statickému zážehu, ale i k letu do výšky 10 kilometrů. Skok samozřejmě bude závislý na správném statickém zážehu. Pro nás to každopádně znamená, že budeme dění na Boca Chica sledovat a až se přiblíží start, spustíme náš přenos. Okno pro skok je otevřené od 13:00 do 1:30 v noci na sobotu. Od diváků tedy bude vyžadovat průběžné sledování tohoto článku, do kterého budeme doplňovat aktuality.

Náš přenos ze skoku spustíme zhruba 10 – 15 minut před plánovaným skokem. Řídit se budeme průběhem příprav a pravděpodobně také tradiční sirénou. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 22:30
Silnice v okolí rampy byla otevřena. Skok proběhne nejdříve v pondělí.

EDIT 15:15
Ve 14:09 proběhl statický zážeh jediného (zřejmě vyměněného) motoru Raptor. Nyní se očekává návrat pracovníků na rampu a analýza naměřených dat. Cesta ke skoku je ale o něco schůdnější.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EvWtvodXYAQr3As.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Skok Starship SN11? Uvidíme …”

  1. Borin napsal:

    Tak 26.3. neletí. Dlouho pracovali na trupu z ramene v úrovni keramických desek. Jeden dohad byl, že opravují praskliny desek nebo spíš tmelu po statickěm zážehu. Druhý něco o sebraných datech zážehu, ale nechce se věřit, že by tohle trvalo dlouho a manuálně. Nakonec padla v podstatě mlha a bylo hotovo.

  2. ESA 1 napsal:

    Před přibližně 41 min. Byla nařízena evakuace lidí v Boca Chica. Obyvatelé mají své domovi opustit do 18:00. To naznačuje že dnes proběhne možná skok!

  3. ESA 1 napsal:

    Jak daleko jsou při skoku pracovníci? nebo někdo ze spacex.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.