ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start GRBAlpha

Kdo v sobotu ráno vstával kvůli přímému přenosu ze startu rakety Sojuz 2.1a s druhou slovenskou družicí, ten nakonec svůj spánek přerušil zbytečně. Start byl totiž odložen kvůli závadě na horním stupni Fregat o 24 hodin. Nakonec se však objevila ještě komplikace s pozemním vybavením, která si vynutila odsun o další den. Ve výsledku se tak start přesunul na pondělní ráno. Z kosmodromu Bajkonur má na oběžnou dráhu vyrazit celkem 38 družic, mezi kterými je i slovenský CubeSat GRBAlpha, v 7:07 našeho času.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 6:50 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://kozmonautika.sk/
https://om3ksi.sk/

Zdroje obrázků:
https://www.spacemanic.com/images/news/thumb_8.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start GRBAlpha”

  1. Ladosik napsal:

    Jak se takovéto malé družice orientují v prostoru? Aby třeba vysílali směrem k zemi. Nevšiml jsem si nějakých motorků nebo něčeho podobného. Děkuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Často se využívá magnetická stabilizace pomocí zemského magnetického pole. Dá se to řešit i tím, že se družice nestabilizuje vůbec a používá třeba všesměrovou anténu, ale to značně limituje přenosovou kapacitu a proto se taková varianta moc nepoužívá.

      • TomasUrbanec napsal:

        Dovolím si nesouhlasit, řekl bych, že velká část cubesatů i přes použití aktivní stabilizace, používá „všesměrové“ antény. Vzhledem k tomu, že pro komunikaci využívají pásma 145 a 435MHz, kde jsou antény velké, zmůžou se na něco ze série monopól, dipól, dipól do V, případně dva sfázované pro kruhovou polarizaci. Vysílání směrem k Zemi se tedy neřeší. Uvědomte si, že družice na nízké dráze je vlastně těsně nad Zemí a ta zabírá takřka půl prostoru kolem.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je fakt, že ta LEO to docela řeší.

      • Ladosik napsal:

        Díky za odpovědi. To s tím magnetickým polem jsem netušil. Co jsem googlil, tak se to asi opravdu používá. Zjednodušeně se cubesat otáčí jako kompas, přičemž si své magnetické pole vytváří dle potřeby.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.