sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Solar orbiter se blíží ke Slunci

Vizualizace sondy Solar Orbiter u Slunce.

O stejné věci se dá psát sto různými způsoby – jednotlivé verze se liší především podle toho, komu jsou určeny – jiná slova použijete pro komunikaci s dítětem v mateřské školce, jiná pro diskusi se středoškolákem a jiná v profesionální diskusi s odborníkem. Na našem webu se snažíme pokrývat široké spektrum těchto forem, aby si u nás mohl každý najít to své. Když jsme proto na webu Evropské kosmické agentury našli článek psaný nezvyklou formou imaginárního rozhovoru, řekli jsme si, že by mohl bavit i Vás – pokud jste ochotni překousnout trochu laičtější formu. Řeč bude o aktuální situaci, kdy se evropská sonda Solar orbiter z pohledu ze Země dostává do těsné blízkosti Slunce.

Dokončená sonda Solar Orbiter před odesláním na Floridu.
Dokončená sonda Solar Orbiter před odesláním na Floridu.
Zdroj: http://www.esa.int

Jak se jmenuje? Solar orbiter, ale řídící středisko jí říká kamarádsky Solo. Patří Evropské kosmické agentuře a je to jedna z jejích nejodvážnějších misí – momentálně míří ke Slunci.

Kolik jí je? Skoro přesně rok! Vypustili jsme ji 10. února 2020. V podstatě jsme ji poprvé oživili už na Zemi v určité fázi vývoje, ale start byl okamžikem, kdy celá mise začala.

Co tam vlastně dělá? Fotí naši hvězdu, sleduje sluneční vítr a odhaluje záhady slunečních cyklů. Už nám poslala jedny z nejlepších fotek Slunce vůbec. Našli jsme na nich všudypřítomné miniaturní sluneční erupce, kterým říkáme ohníčky nebo táboráky.

A ještě něco? Jasně, třeba to, že jako ochrannou vrstvu používá pigment z prehistorických jeskyní, aby odolala teplotám až 520 °C. To víš, u Slunce to pěkně hřeje.

No a co se děje teď? Oběžná dráha sondy ji vede za Slunce. Před pár dny se při pohledu ze Země snížil pozorovací úhel mezi Solar orbiterem a Sluncem pod pět stupňů. Říká se tomu období konjunkce a potrvá až do poloviny února.

Sonda Solar orbiter se z pohledu od Země přiblížila velmi těsně ke Slunci.
Sonda Solar orbiter se z pohledu od Země přiblížila velmi těsně ke Slunci.
Zdroj: https://www.esa.int/

Fíha, neroztaví se? Ne, vzpomeň si na ten pigment, o kterém jsem mluvil před chvílí. Ale Slunce je hodně energické a nevyzpytatelné, takže bychom měli problémy s radiovými anténami na Zemi, které by se musely při komunikaci se Solar orbiterem otočit ke Slunci. Jde o to, že bychom nedokázali zajistit spolehlivé odesílání a přijímání signálů.

Komunikační stanice Cebreros.
Komunikační stanice Cebreros.
Zdroj: https://www.esa.int/

To zní špatně. Taky je. Sluneční energie může narušit komunikaci v obou směrech. Pozemní týmy budou moci přijímat data pouze rychlostí 255 bitů za sekundu, odesílat pak budou moci jen rychlostí 7,8 bitu za sekundu. Ty budeš asi moc mladý na to, abys pamatoval vytáčené připojení, co?

Na Netflix to asi nestačí, ale je to aspoň něco, ne? Možná, ale ani tyhle omezené přenosové rychlosti nejsou spolehlivé. Rádiové spojení se může úplně ztratit – stačí aby si Slunce trochu kýchlo.

Hmm, jestli je přenosová rychlost tak nízká kvůli rušení od Slunce, tak proč prostě nevypnete přístroje, abyste jen proletěli nejhorší fází té konjunkce? To se taky dělalo u dřívějších misí, které používaly jednodušší technologii – nemluvě o Mars Express. Ne, že by mezi jednotlivými řídícími týmy nebylo přátelské pošťuchování.

První snímky Slunce ze Solar orbiteru
První snímky Slunce ze Solar orbiteru
Zdroj: https://www.esa.int/

OK, jsou nějaké dobré zprávy? Naši plánovači věděli, že k tomu dojde a proto byl Solar orbiter postaven tak, aby přečkal dlouhá období bez kontaktu se Zemí. Sonda dokonce může nechat fungovat své přístroje automaticky a jednoduše ukládá naměřené údaje do paměti. Na Zemi je pošle až později, kdy bude dál od Slunce.

To jste asi museli spěchat, abyste se na to připravili, že? Jsme kosmičtí inženýři, my nepanikaříme. Ale jsme velmi dobří při řešení nečekaných událostí a to není tenhle případ. Ale dá se říct, že mnoho z nás pracovalo s určitým pocitem naléhavosti, abychom připravili a nahráli třítýdenní palubní instrukce pro případ, že bychom během konjunkce neměli žádný kontakt. To vše v době, kdy jsme v prosinci řešili kriticky důležitý průlet kolem Venuše, současně jsme nahrávali kompletně nový operační systém, přičemž jsme pracovali od svých kuchyňských stolů.

Teď když teda vaše sonda jede na autopilota, tak se s ní nedá nic dělat? Naopak! Blíží se nám „vzdálená vědecká kontrola během přiblížení ke Slunci“ a také speciální kampaň „tepelných charakteristik“ vyžadující „nové telemetrické režimy“ a poté přijdou další zkoušky rádiového spojení. Letos nás ještě čekají průlety kolem Venuše a Země, po kterých se začneme připravovat na začátek vědecké fáze, fíha!

A o čem se tak na vašich Skype chatech nejčastěji mluví? „Očekávali jsme klidný přelet“ a hned na druhém místě je „Ztlum si, prosím, mikrofon, slyšíme, jak ti mňouká kočka pod stolem.“

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://sci.esa.int/science-e-media/img/f3/Solar_Orbiter_facing_the_Sun.jpg
http://www.esa.int/…/solar_orbiter_at_iabg/21114105-1-eng-GB/Solar_Orbiter_at_IABG.jpg
https://www.esa.int/…/23131542-1-eng-GB/Solar_Orbiter_ducks_behind_the_Sun.png
https://www.esa.int/…/cebreros_station/15392857-1-eng-GB/Cebreros_station.jpg
https://www.esa.int/…/22133039-1-eng-GB/Solar_Orbiter_s_first_view_of_the_Sun_pillars.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Dobré, takové odlehčené. Koneckonců až na několik výjimek jsme tu všichni jen nadšenci, nanejvýš tak více poučení laici a i naše forma psaní příspévků se liší. Od pohodářů až po typ zvaný suchar 🙂 To spektrum je široké.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

To mám radost, že se Vám tenhle formát líbí. Přiznám se, že jsem měl lehké obavy, jak to čtenáři vezmou, jelikož se to vymyká standardům. O to víc mne těší, že to lidi baví. 😉

Jiri Ostarek
Jiri Ostarek
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Máte pravdu. Líbí.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Jiri Ostarek

To mám radost, díky za zpětnou vazbu. 😉

Tomas D.
Tomas D.
3 let před

Tak za mě je to tak trochu infantilní. Ale nic co by se nedalo přežít.

O téhle sondě doufám ještě dost uslyšíme a nebyl to o její činnosti poslední článek. (Doufejme, že další půjde víc do hloubky). 😉

I tak díky za odlehčené počtení.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Tomas D.

Tak to mám radost. 😉

https://kosmonautix.cz/2021/02/11/solar-orbiter-se-blizi-ke-slunci/