sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

SLEDUJEME: Čínská Tianwen-1 dorazila k Marsu

Včera jsme byli společně svědky úspěšné premiéry – sonda Al-Amal ze Spojených arabských emirátů (první meziplanetární sonda z arabského světa) úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Marsu. Dnes se tento proces zopakuje, ale vymění se obsazení – na scénu nastupuje čínská Tianwen-1. Také pro Čínu jde o první samostatnou misi k Marsu, přesto má ještě vyšší ambice než Al-Amal. Ostatně je to vidět na startovní hmotnosti – zatímco sonda z UAE vážila při startu 1350 kg, čínská sonda měla rovných pět tun. Však to také není jen orbiter jako u Al-Amal. Čínská Tianwen-1 se skládá z orbiteru, landeru a roveru. Jejich přistání však proběhne až v květnu. Na oběžnou dráhu Marsu tedy vstoupí celá sonda. Klíčový manévr této mise budeme sledovat v tomto článku formou psaného online přenosu.

Začátek brzdícího manévru je plánován na 12:52:30 SEČ, konec na 13:08:12 SEČ. Závěr manévru bude probíhat ve stínu Marsu, ze kterého sonda vyletí ve 13:58:24 SEČ. Za dalších 641 sekund se dozvíme výsledek. Údajně by celý manévr měla pokrývat také čínská televize CCTV.

Zdroje informací:
https://twitter.com/kosmo_michal?lang=cs
https://twitter.com/NASASpaceflight

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/10/6785035.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vaclav
Vaclav
3 let před

Dovoluji si doplnit, že je to teprve třetí sonda, po amerických sondách Viking 1 a 2, která bude přistávat z oběžné dráhy Marsu. Všechny ostatní pokusy o přistání byly přímo z příletové dráhy, kdy se lander oddělil před vstupem sondy na orbitu, nebo orbitální část vůbec neměl.
Dále je to třetí sonda, která se skládá z orbiteru, landeru a roveru / po ruských sondách Mars 2 a 3, které ovšem pohříchu s přistáním neuspěly/.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Pro zajímavost :
Marsy 2 a 3 měly dráhu 1,5 x 25 a 211 tis.km.
Viny 1 y 2 měly dráhu 0,3 x 56 a 33 tis.km.

marcels23
marcels23
3 let před
Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  marcels23

Díky za odkaz! Uživatel zřejmě kombinuje různé zdroje – třeba ten signál z Bochumi.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Dík, i takový přenos je lepší, než žádný.
Ještě bych doplnil, že se jedná o druhou nejtěžší sondu, která funkční dorazila k Marsu po Fobosu 2, ten vážil o 1,2 tuny více ale nepodal očekávaný výkon, řečeno opatrně.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Jako obvykle je to napínavé. A nemusí jít jen o pověstných 7 minut hrůzy. I to, zda se podaří během zákrytu za Marsem vypnout motor nebo co se tam vlastně bude dít, jestli sonda vyletí ze stínu a ozve se, nebo vyletí a neozve se, nebo vůbec nevyletí…

Josef Waters
Josef Waters
3 let před

Zaujala mě budoucí změna sklonu dráhy. To musí být extrémně náročné na palivo, nelze sondu navést rovnou na dráhu s velkým (nebo alespoň větším) počátečním sklonem?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Josef Waters

Když ke změně sklonu dochází v nejvzdálenějším bodě dráhy (a ta dráha je hodně protáhlá, takže sonda letí malou rychlostí), tak to zase není tak hrozné.

Josef Waters
Josef Waters
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji, tomu rozumím. Jen jsem měl dojem, že některé jiné sondy byly navedeny rovnou na polární dráhu a nerozumím tomu, proč to tady nepoužili.

Petr Bravenec
Petr Bravenec
3 let před

Dívám se na přenos z Bochum-Observatory. Zajímavý byl slabounký nemodulovaný signál kousek nad hranicí šumu při manévrech, ihned po objevení signálu mě napadla spousta informací, které lze z takové malé rádiové lampičky někde u Marsu vyčíst.

Co mě ale překvapilo byl pozdější přenos — evidentně se používá amplitudová modulace. Nevíte někdo, z jakého důvodu sáhli číňani po amplitudové modulaci? Z energetického hlediska je to značně neefektivní, asi tak na úrovni potrubní pošty.

Petr Bravenec
Petr Bravenec
3 let před
Odpovědět  Petr Bravenec

Tak zeptal jsem se přímo na youtube kanále. Není to amplitudová modulace, ale fázová modulace s nízkým modulačním indexem. Phil Karn na kanále vysvětluje, že amplitudová modulace a fázová modulace s nízkým modulačním indexem vypadá spektrálně podobně.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Petr Bravenec

Díky za info, zajímavé!

Petr Bravenec
Petr Bravenec
3 let před
Odpovědět  Petr Bravenec

Ještě s malým dodatkem: nosný kmitočet není úplně potlačený, spousta výkonu se cpe do signálu, který nenese žádnou informaci, což prý u takto slabých signálů má nějaké výhody. Předpokládám, že jde o velmi efektivní a snadno sledovatelnou značku „nuly“ — střed signálu. Na přenosu je velmi dobře vidět (nyní slyšet) Doplerův posun signálu, signál pořád někam utíká. Nosný kmitočet lze v přijímači snadno „uzamknout“ a mít tak signál automaticky naladěný.

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
3 let před

„… stane se Čína šestou zemí (po Spojených státech amerických, Rusku, ESA, Indii a UAE), které se podařilo dopravit sondu…“

🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Je tam něco špatně?

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Len sa tam miešajú hrušky a jablká, ale inak je to správne.

Ivo
Ivo
3 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

No jo, pravda. 🙂

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Ivo

Je to napsáno naprosto správně a výstižně, žádné ovoce v tom nevidím ani nic co by oběma pánům mělo vadit.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Ivo

Ono je to jen slovíčkaření a hnidopišství, ale chápu, co mají na mysli. ESA ani UAE se žádnou sondu na oběžnou dráhu Marsu dopravit nepodařilo. Obě evropské letěly z Bajkonuru na Sojuzu resp. Protonu a arabská z Japonska na japonské raketě. Mohlo by být třeba „jejichž sonda se dostala“. Ale jak říkám, o nic nejde 🙂

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
3 let před
Odpovědět  Ivo

Tak ste to pochopili úplne zle. Píše sa o 6 zemích, resp. krajinách, štátoch.. A ESA je kozmická agentúra. Takže tá veta je zavádzajúca.

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
3 let před
Odpovědět  Ivo

Jedným dychom ale dodávam, že mi je to úplne fuk. Len som sa nad tým pousmial.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Ivo

Žádná nosná raketa nedokáže dopravit sondu na oběžnou dráhu Marsu. Dopraví sondu toho kterého státu pouze na dráhu vedoucí k Marsu a to ještě nepřesně, sonda sama se musí korekcemi k Marsu nejprve dostat. Na oběžnou dráhu Marsu se již musí sonda, která je nepochybně ve vlastnictví státu, který ji provozuje, nikoli státu, který poskytl nosič, poté dopravit opět vlastní silou.
Názorně to včera předvedli Emiráty : na své vlastní sondě zažehli brzdící motor který je její součástí a dopravili svoji sondu zážehem svého motoru na orbitu Marsu.
To, že dopravit sondu na dráhu Marsu není totéž co dopravit sondu na orbitu Marsu demonstrovali, 2x Japonci, jednou Rusové a jednou Američané.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Ivo

Na tom něco je. Jen k tomu poslednímu odstavci. Podle mě to je 1x Japonsko (Nozomi), 2x NASA (Mars Observer, MCO), 2x Rusové (Mars 4, Fobos 1). Tedy pokud jde o sondy s cílem vytvořit družici, kterým se to po úspěšném navedení na dráhu k Marsu nepodařilo.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Ivo

Japonská NOZOMI se o vstup na orbitu Marsu pokusila 2x, MCO k Marsu nedoletěl ve funkčním stavu a proto se nemohl pokoušet o vstup na orbitu a totéž platí pro ruskou sondu Fobos 1.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Ivo

Chápu, jak to myslíte. Proto píšu „po úspěšném navedení na dráhu k Marsu“ (pokud budete oponovat něčím takovým, jako třeba že ta dráha ještě byla bez korekcí mimo, tak to už neberu vážně :-). Jen jste uvedl MCO místo Mars Observeru, což je v takovou hroznou noční hodinu pochopitelné.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Nyní mají spoustu času nejen na výběr místa přistání, ale též na precizací dráhy a prověrky celé sestavy, načež mohou v klidu přistávat. Díval jsem se do historie a přesně tak postupovaly před půl stoletím americké Vikingy a zadařilo se jim na 100% a na první dobrou.

petrgeon
petrgeon
3 let před

Ahoj vespolek, mám laický dotaz, je prosím známo, jakými technologiemi bude čínský lander s roverem přistávat? Dle TV pořadu o nerozluštěných záhadách NASA emigroval jeden z klíčových vědců projektu Mars 2020 do Číny, v jiném pořadu sdělovali, že jediná NASA má zvládnutou technologii sonického padáku pro atmosféru Marsu … děkuji

Libor Lukačovič
3 let před

Veľmi zjednodušene povedané sa jedná o tepelný štít – pádaky – motorické pristátie.

Libor Lukačovič
3 let před
Odpovědět  Libor Lukačovič

To je reakcia na petrgeon.

petrgeon
petrgeon
3 let před
Odpovědět  Libor Lukačovič

Díky Libore, rozumím, tak asi mají ty padáky taky vychytaný i pro svoje podmínky rychlosti a hmotnosti … štít a motorické přistání asi není problém

https://kosmonautix.cz/2021/02/10/sledujeme-cinska-tianwen-1-dorazila-k-marsu/