Vesmírná technika: Sovětská sonda Luna 24

VT_2021_02

Dnes se posuneme od Luny 23 k poslednímu zástupci druhé řady těchto úžasných strojů pro automatický návrat vzorků. Misí sondy Luna 24 skončil sovětský program sond Luna a na desítky let výzkum Měsíce utichl. Tato sonda disponovala několika vylepšeními a na Zemi dopravila 170,1 gramů lunárních vzorků. Část z nich byla (stejně jako u předešlých misí) předána vědcům z ostatních států.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.


Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Sovětská sonda Luna 24”

  1. vasekcer napsal:

    Děkuji, skvělý seriál. Jen bych se přimlouval o zobrazení i „Krátkých zpráv“ zde na kosmonautixu. Na mall.tv se mi videa na chrombooku už nějaký čas nezobrazují, jen když je někdo sdílí. Děkuji a omlouvám se za komentář trochu mimo téma.

  2. Jan Jancura napsal:

    No a? Učili se. Kdo mimo ně a USA to v té době uměl?

  3. Vaclav napsal:

    Program trval 7 let. Bylo provedeno 11 pokusů, z toho 3 úspěšné. První úspěch se dostavil až o 6-ti neúspěšných pokusech. 5 sond k Měsíci vůbec nedoletělo a pokusy byly utajeny. Celkem žalostná bilance, zejména když program stál 5 miliard dolarů v tehdejších cenách.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Žalostné jsou především vaše zatvrzelé negativní komentáře. Každým dalším si dláždíte cestu k tomu, že mi jednou dojde trpělivost.

    • SaturnV napsal:

      Vacalav: Díky za zajímavou statistiku!

      Dušan a ostatní: Buďte k němu trochu shovívavější. Teď ve svém příspěvku nepíše nic zas tak strašného. Ty neúspěchy opravdu nejsou úplně optimální.
      Podívejte na to nepodložené hořekování nad NS. Také se jim hned nerozdávají bany.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tenhle člověk si shovívavost nezaslouží. Už rok tu jeho komentáře šíří neskutečně negativní pocity. Hlavně všechno za každou cenu pomluvit. V té zmiňované diskui jde o omezené výkřiky do tmy – v tomto případě se naopak jedná o trvalý trend.

      • SaturnV napsal:

        Dušan: No dobře. Ale říkám si, proč jeho komentáře ty negativní pocity šíří. Zkuste se na ty příspěvky dívat tak, jako by je psal někdo jiný.

        Vacalav: Tak se polepši 😀

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To nejde. Ty příspěvky jsou takové, že je nikdo jiný napsat nemůže. Ten styl je tak jednoznačný, že se dá poznat i bez uvedení autora. Však také daný člověk u nás několikrát změnil svůj nick (dokud se nezavedly registrace). Pokaždé stačil jeden, maximálně dva komentáře a bylo jasné, odkud vítr fouká.

      • SaturnV napsal:

        Myslel jsem to jinak. Zapomeňte, že nějaký Vaclav někdy existoval.

      • Jiny Honza napsal:

        Pan Majer má pravdu. Příspěvky pana Václava/Aloise/… jsou zcela jednoznačně identifikovatelné.

        Ale stejně specifické jsou i články p. Majera.

        Je dokonce možné, že oba se živí psaním. Jenom jsou každý na jiné straně momentálně platné virtuální barikády.

        A já jsem velmi rád, že se ani jeden neživí vývojem nebo výrobou raket, družic, jejich přístrojového vybavení, nebo čehokoli jiného vzdáleně připomínajícího reálný svět.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        S uživatelem nicku Václav nejsme na jiné straně barikády a dokonce ani žádné momentálně platné. Ten člověk totiž za každou cenu kritizuje vše a všechno by dělal lépe, všemu rozumí, všude byl a od všeho má klíče. Své pokroucené názory navíc prezentuje jako fakta. Já jsem ochotný tolerovat lidem, že něco nevědí. Je to přirozené a nikdo nemůže znát všechno. Každý z nás má obory, které jsou mu cizí. Vadí mi však, pokud někdo něco neví a přesto si začne domýšlet a kritizuje. Uživatel nicku Václav se sice v kosmonautice relativně orientuje (soudě dle některých náznaků v komentářích), leč velmi často opustí fakta a pustí se do vlastních spekulací a pokroucených závěrů. V tu chvíli je zle. Jinými slovy – dokud píše o tom, jak je daleko Perseverance od Marsu, nemám s ním problém. Ale jakmile začne se svým klasickým porovnáváním jablek s hruškami, nebo kritizováním kosmických agentur, je konec.

      • Yarda napsal:

        Na různých diskusích se množí příspěvky týpků co dokáží vyplodit akorát něco ve stylu: „Já o tom sice nic nevím, ale chci k tomu podotknout…“
        Asi tím způsobí méně škody, než kdyby to nasprejovali na čerstvě omítnutou zeď.
        🙁

  4. Jan Jancura napsal:

    Díky za zajímavý a kvalitní dokument.

  5. Spytihněv napsal:

    Díky především za podrobný popis způsobu odběru. Řekl bych, že tím se vysvětlila i práce Chang’e 5, tedy to, jak vzorek z jádrového vrtu putoval až do zásobníku na vzletovém stupni. Už mám asi jasno a konečně se normálně vyspím 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.