ŽIVĚ A ČESKY: Utajená mise Falconu 9

Po čtvrtečním pokusu o start se SpaceX rozhodla, že se v pátek o start nepokusí a místo toho využije dalšího času na analýzu celé situace – konkrétně jde o lehce zvýšený tlak v kyslíkové nádrži na horním stupni. V sobotu však již vše vypadá nadějně – nosič byl opět vztyčen a tak se zdá, že bychom se dnes mohli dočkat. Startovní okno trvá tři hodiny a otevírá se v 15:00 SEČ. Připomeňme ještě, že na misi NROL-108 poletí první stupeň, který má za sebou již čtyři starty a měl by se pokusit o přistání na pevnině.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 14:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://forum.kosmonautix.cz/

https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EpaDiTCXcAAoRQI?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Utajená mise Falconu 9”

  1. zvejkal napsal:

    Nadherne zabery z pristania 1. stupna!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To ano, z mise NROL-76 sice byly ještě lepší, ale tohle je také super!

    • medved_David napsal:

      Doma se nám dnešní přenos vůbec moc líbil. Nejen neobvyklý záběr startu z letadla. Ale kvůli tomu, že nebyla ukazována telemetrie ani obraz 2. stupně (utajení), tak zbyl díky letu ve dne a dobrému počasí značný prostor pro důkladné zachycení celého návratu 1. stupně. Nejen velice názorné proměny rychlosti, jak s tím zacvičí zpětný zážeh, jak je zpomalováno odporem atmosféry. Ale třeba i dálkový pohled spolu s kamerou ze stupně pěkně zaznamenal manévrování korekčních trysek. Dugi, opět díky!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jsem moc rád, že jsme mohli společně sdílet tyto okamžiky. A je to tak – ty údaje o výšce a rychlosti podávají perfektní informace o celém průběhu sestupu. Stačí si pak jen uvědomit, že stejné je to i u dalších misí, kde to ale tak hezky nevidíme. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.