ŽIVĚ A ČESKY: Umožní počasí 7. použití 1. stupně?

V pátek se nejprve několikrát odložil termín startu Falconu 9 a když se konečně zdálo, že start proběhne, došlo 30 sekund před vzletem k zastavení odpočtu. Následoval dvoudenní odklad a nyní platí, že by ke startu mohlo dojít 13. prosince v 17:22 našeho času. Je tu však jeden problém a tím je počasí. Meteorologové totiž ve svých předpovědích slibují pouze 60% pravděpodobnost dobrých podmínek. Nad startem tedy prozatím visí otazník. My však budeme připraveni vysílat. Rádi Vás proto zveme ke komentovanému přenosu ze startu rakety, která vůbec poprvé poletí na svou sedmou misi pro komerčního zákazníka.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 17:05 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 17:02
Tankování ještě nezačalo, což by značilo odklad. Posouvám tedy začátek přenosu o 5 minut na 17:10. Snad se to do té doby vyjasní.

EDIT 17:08
Pořád se nic neděje, posouvám tedy začátek přenosu na 17:30.

EDIT 17:10
Potvrzeno od SpaceX. Nový termín je 18:30 SEČ. Posouvám přenos na 18:15.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Eo9e7FuUUAM3dlw?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Umožní počasí 7. použití 1. stupně?”

  1. Michal Andrej napsal:

    Otázka k tejto misii SXM-7: Pozeral som ďalej prenos SpaceX, v čase letu T+00:24:22 došlo podľa telemetrie druhého stupňa ku skokovému zvýšeniu orbitu zo 167 km na 228 km. Bez zážehu motoru… Ako je to možné?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Teoreticky se to dá vysvětlit dvěma způsoby:
      1) 167 km byl starší údaj, který tam zůstal viset, protože z nějakého důvodu nepřicházela nová data – jakmile dorazila, přepsala se původní hodnota.
      2) 167 km byl chybný údaj, který byl přepsán po nějakém znovunačtení / restartu či jak to nazvat. Oběžná dráha ve výšce 167 km je totiž velmi nízká a nezdá se mi, že by ji SpaceX použila jako parkovací. Ostatně i před startem se říkalo, že SXM-7 bude doručena na dráhu s nejnižším bodem ve výšce 237 km, což mnohem více odpovídá těm 228 km než 167. Verzi 2 tedy věřím z těchto dvou více.

      • Michal Andrej napsal:

        Ano vyzerá to na zaseknutú aktualizáciu, tak rýchlosti ako aj výšky. Potom sa to aktualizovalo pár minut pred reštartom motora, nad Afrikou.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesně tak.

  2. Drahomir Zvacek napsal:

    Dobrý večer,

    pro zpříjemnění čekání.

    Super heavy a starship (nejen) pro kolonizaci Marsu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.