Plán NASA na vědecké využití Artemis III

Americká kosmická agentura identifikovala vědecké priority, na které by se měla zaměřit mise Artemis III. V jejím rámci by měla na měsíci přistát také první žena a start je zatím stále oficiálně plánován na rok 2024. Tým pro definování vědy při misi Artemis III tvoří zaměstnanci federálních agentur a konzultanti se specializací na průzkum Měsíce. Tento tým se začal scházet v září, aby přesvědčivě definoval dosažitelné vědecké cíle pro všechny aspekty mise Artemis III, včetně strategií pro odběr vzorků, povrchového průzkumu a doručitelných experimentů.

Měsíc někdy bývá vzletně označován jako základní kámen Sluneční soustavy. Navržený výzkum o vysoké prioritě má pomoci vědcům lépe porozumět základním procesům vzniku planetárních systémů, které se uplatňují napříč Sluneční soustavou, ale i mimo ni. Kromě toho tým udělil velkou důležitost výzkumu, který pomůže NASA porozumět rizikům, ale i potenciálním zdrojům surovin u jižního pólu Měsíce. Právě zde by na konci desetiletí mohla vzniknout základna označovaná jako Artemis Base Camp.

Modře vyznačená jsou ložiska ledu, která se promítají na teplotní mapu Měsíce. Čím nižší teplota, tím tmavší odstín šedé. Vlevo vidíme jižní pól, vpravo severní.

Modře vyznačená jsou ložiska ledu, která se promítají na teplotní mapu Měsíce. Čím nižší teplota, tím tmavší odstín šedé. Vlevo vidíme jižní pól, vpravo severní.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Měsíc ukrývá ohromný vědecký potenciál a astronauti nám umožní tuhle vědu realizovat,“ říká Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro ředitelství vědeckých misí a dodává: „Ještě před Artemis III budou týmy NASA zaměřené na pilotované a vědecké mise spolupracovat jako nikdy předtím, aby bylo zajištěno, že využijeme silné stránky každého aspektu. Nově vydaná zpráva nám pomáhá naznačit cestu vstříc vědě, která půjde dělat na měsíčním povrchu ve spolupráci s astronauty.

Cíl mise je Měsíc. Zde je vyfocený z paluby ISS.

Cíl mise je Měsíc. Zde je vyfocený z paluby ISS.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Otázky, které tým prozkoumal, zahrnují třeba to, jak přistoupit ke klíčovým vědeckým činnostem na povrchu Měsíce a jak začlenit vědecký výzkum do konceptu činností posádky na povrchu Měsíce. Tým si také vyžádal dodatečné informace, ze kterých pak čerpal. Vycházel přitom z velkého množství  existujících studií, které popisují nejvyšší vědecké priority lunární vědecké komunity. Ta se totiž už dlouhé desítky let v teoretické rovině připravovala na návrat lidí na povrch Měsíce.

Věda bude nedílnou součástí misí Artemis a my se už těšíme na plánování pilotovaných misí a vědeckých objevů, které budou čerpat z promyšlené práce tohoto týmu,“ sděluje Kathy Lueders, přidružená administrátorka pro pilotovaný průzkum a ředitelství operačních misí a dodává: „Práce, kterou NASA dělá na poli vědy, nám pomůže připravit se na přistání Artemis III v roce 2024, abychom mohli maximalizovat vědecké poznatky spojené s návratem lidí na Měsíc od roku 1972.

Východ Země nad Měsícem 24. prosince 1968

Východ Země nad Měsícem 24. prosince 1968
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Stejně jako tomu bylo v programu Apollo, bude i v programu Artemis každá sekunda z času astronautů na povrchu pečlivě naplánovaná. Nová zpráva tak poskytuje cenné základy pro plánovače, kteří budou mít za úkol vytvořit pro posádku harmonogram činností. Z hlediska geologického výzkumu půjde třeba o sběr vzorků určených k dopravě na Zemi, nebo uložení vědeckých experimentů, které budou součástí rozsáhlého programu pro průzkum Měsíce. Celkově se dá říct, že tento soubor návrhů pro povrchové činnosti má za úkol zohlednit nejvyšší vědecké priority, kterých se dá u jižního pólu Měsíce dosáhnout.

Tým také poskytl celkový kontext pro zhodnocení, jaké vědecké cíle by mohly být realisticky provedeny během povrchových činností v rámci mise Artemis III. NASA následně vypracuje podrobný operační plán mise, ale nejprve je potřeba upřesnit možnosti pilotovaného lunárního landeru, místo přistání a další detaily celkové architektury. Postupy a techniky vyvinuté pro Artemis III budou rovněž sloužit jako základ pro budoucí mise Artemis.

Tři finalisté výběru NASA na pilotované lunární landery.

Tři finalisté výběru NASA na pilotované lunární landery.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Chtěli jsme spojit to, co bylo na Měsíci pro vědeckou komunitu nejpřesvědčivější s tím, co reálně mohou astronauti na měsíčním povrchu udělat a jak se mohou oba směry navzájem posilovat,“ popisuje Renee Weber, zástupkyně předsedy komise a hlavní vědecká pracovnice Marshall Space Flight Center a dodává: „Tvrdá práce našeho týmu zajistí, že budeme schopni využít plně potenciál mise Artemis III. Pomůže nám to využít Měsíc k získání cenných znalostí, aby se Měsíc stal branou do zbytku Sluneční soustavy.

Ředitelství NASA pro pilotovaný průzkum a operační mise nyní budou spolupracovat na integraci těchto doporučení do celkové vědecké strategie do plánu programu Artemis. Tyto plány se budou stále zpřesňovat, jak se bude blížit termín startu. Vědci se už nyní těší na to, jak jim poznatky od astronautů na povrchu pomohu najít odpovědi na otázky spojené se vznikem a vývojem Měsíce. Chybět by neměl ani výzkum zaměřený na interakci Měsíce se Sluncem. Dočkat bychom se měli odpovědí na otázky spojené s tím, jak se dostala na Měsíc voda a další zdroje.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/artemis_iii_report_graphic_crop.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/elphic_south_north_lunar_pole_ice.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/01/22359285689_48fd411b2b_k.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/297755main_gpn-2001-000009_full_0.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EW3YY5RXQAExkdD?format=jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Plán NASA na vědecké využití Artemis III”

  1. Jan Karpis napsal:

    Ďakujem za článok. Ten dokument som sa snažil pozrieť, čo odporúčajú na skúmanie, ale zatiaľ som to nepochopil.
    Inak by sa mi taký článok páčil o tom, čo všetko sa dá skúmať na mesiaci. Vymýšľajú to už dlho, tak tam môžu byť zaujímavé podnety, čo by bežného človeka nenapadli.

  2. Hawk napsal:

    Je otazka jak moc je realna sance na pristani cloveka na Mesici roce 2024-25.
    Artemis 3 je vubec zatim v takovem vzduchoprazdnu, protoze neni jiste jestli bude moci letet, kdyz se nestihne pristavaci lunarni modul, treba misto na Mesic, alespon ke Gateway(zda se stihnou moduly PPE+Halo).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.