Čeká nás v neděli čínský start?

Nad chystaným dnešním čínským kosmickým startem se dlouho vedla diskuze, zda se letos uskuteční či nikoli. Hlavní organizace na poli nosných raket, tedy CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology), CAST (China Academy of Space Technology) oznámily, že po startu nosné rakety CZ-8 (22. prosince) již žádný další start v letošním roce neuskuteční. Kdo však mlčel a stále mlčí je SAST (Shanghai Academy of Spaceflight Technology), výrobce nosných raket CZ-4B a CZ-4C. Šuškanda o intenzivních přípravných pracích na kosmodromu Ťiou-čchüan a vydané varování NOTAM potvrzují přípravu startu nosné rakety.

Ilustrační snímek startující rakety CZ-4B

Ilustrační snímek startující rakety CZ-4B
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Podle NOTAM se bude startovat z kosmodromu Ťiou-čchüan. NOTAM je vyhlášen na 27. prosince 2020 od 15:38 do 16:04 UT a start se tedy dá očekávat na jeho začátku (16:40 SEČ). Využita bude nosná raketa CZ-4B nebo pravděpodobněji CZ-4C, jejichž používání bylo v říjnu letošního roku zastaveno z důvodu blíže nespecifikovaných technických problémů. Pokud tedy opravdu půjde o CZ-4C, pak se bude startovat ze vzletové rampy 43/94. Nosné rakety CZ-4B a 4C v drtivé většině sloužily k vynášení družic na sun-synchronní oběžnou dráhu. NOTAM tomu opět napovídá, ale čas startu je pro mise na SSO velice netypický. Spekulovalo se, že by mohla být vypuštěna radarová družice z programu YG (Yaogan), ale tato informace je dost na vodě. Obecně půjde o družici pro pozorování Země, případně o technologickou družici DPZ. Fotografie v článku jsou pouze ilustrační.

EDIT 17:25
Z kosmodromu Ťiou-čchüan dnes v 16:44 SEČ odstartovala nosná raketa CZ-4C. Na oběžnou dráhu byla vynesena radarová družice jako náhrada za v květnu 2019 zničenou Yaogan 33. Zároveň byla vypuštěna dosud blíže nespecifikovaná malá družice.

Start rakety CZ-4C z 27. prosince 2020.

Start rakety CZ-4C z 27. prosince 2020.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EqPFnKjXAAMqM8I?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EqPFpykXAAMDWUW?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EqQc5eNXYAA3Uuc?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Čeká nás v neděli čínský start?”

  1. Jan Jancura napsal:

    Platí informace z Astro.cz, že má 28. prosince startovat z Kourou raketa Sojuz-ST-A s urychlovacím stupněm Fregat-M a družicí CSO 2?

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    Potvrzen start nosné rakety CZ-4C.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.