ŽIVĚ A ČESKY: První pokus o zachránění Electronu

Zatím ještě bez záchytu vrtulníkem, ale jinak úplně stejně jako v ostrém provozu – tak má vypadat pokus o přistání prvního stupně rakety Electron na mořskou hladinu. V noci na pátek se ve 2:44 otevře startovní okno, které potrvá až do 5:34. Nákladem je 30 malých družic, mezi kterými najdeme třeba velmi zajímavý projekt Dragracer, který má vyzkoušet urychlení zániku objektu v atmosféře. Jeden 6U cubesat dostane 70 metrů dlouhý drát, který má zajistit stažení do atmosféry během necelého roku. Druhý cubesat toto zařízení mít nebude a očekává se, že do atmosféry vstoupí zhruba za sedm až devět let. Pokud tedy budete chtít ponocovat, rádi Vás přivítáme u našeho živě a česky komentovaného přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 2:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 2:35
Nový termín startu je 3:20, začátek přenosu 3:05.

EDIT 2:30
Start se posouvá o pár minut kvůli letadlu v uzavřené oblasti. nový termín zatím nebyl oznámen, předběžně jsem začátek přenosu posunul na 2:50.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.rocketlabusa.com/a

Zdroje obrázků:
https://techpit.sk/wp-content/uploads/2019/08/sgfhdghkdghj.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: První pokus o zachránění Electronu”

  1. zvejkal napsal:

    Potvrdzujem, pekny prenos a super, ze booster dosadol na padaku.
    Dufam, ze v blizkej buducnosti to aj uvidime.

  2. MilanV napsal:

    Chci jen poděkovat, a to hned dvojmo: děkuju za pěkný přenos, obzvlášť po tolikáté v poslední krátké době přes noc. A také děkuju za tu krátkou zprávičku o výsledku. Mnohem raději ráno kouknu na přenos, když už vím, co a jak se stalo. Rozhodně se nemusíte bát, že bych se na video pak nepodíval – naopak.
    (Teda pokud bude Mall fungovat – pak se podívám pokaždé. Jinak, logicky, nemám šanci. Jako naposledy u Crew Dragonu, to mě hodně mrzelo.)

  3. Vojta napsal:

    Pokud vím, charitativní akce spojená se zakladatelem společnosti Valve, který slíbil jeden dolar pro dětskou jednotku intenzivní péče za každé shlédnutí poslední mise Electronu (Return to sender), neplatí pouze pro živý přenos, ale i pro shlédnutí záznamu v následujících 24 hodinách. Takže pokud se chcete zúčastnit, tak pořád můžete na kanále Rocket Lab na YouTube.

    Trpaslík byl vybrán kvůli tomu, že se objevil ve hře Half-life 2 Episode 2, která končí vypuštěním rakety na orbitu. Jedním z nepovinných úkolů je do té rakety naložit mimo jiné právě takového zahradního trpaslíka.

    Ten reálný na Electronu má kromě propagace sloužit i jako test odolnosti struktury vyrobené novým způsobem 3D tisku. Asi jde jen o to, jestli přežije vibrace při startu, protože je pevně připojen je Kickstage, který zanikne v atmosféře a předpokládám, že nebude možné dohledat, kam dopadly zbytky (pokud vůbec nějaké budou).

  4. Vasek napsal:

    Proč tento pokus o stažení do atmosféry nedělají níže? Mělo by to 2 výhody – za pravé by tam nebyl vesmírný „odpad“ až devět let ale třeba jen rok. A za druhé by byly výsledky pokusu daleko dřív. Měli by třeba rozdíl 2 měsíce oproti 1 roku například. Napadá někoho v čem je ten pokus teď lepší?

  5. PetrDub napsal:

    Já se asi vyspím a kouknu na to zítra. Ale píšu hlavně proto, že v té tiskové zprávě je asi chybka u Dragraceru. Hned na několika zdrojích (včetně TriSeptu https://trisept.com/millennium-space-systems-to-test-orbital-debris-solutions-with-trisept-rocket-lab-and-tethers-unlimited/) se uvádí, že ten kontrolní satelit vydrží cca 8 měsíců, možná až rok. V jiných článcích je třeba formulace 7 až 9 měsíců a v tiskové zprávě to možná někomu přišlo málo vylepšené 🙂

  6. Petr Spurný napsal:

    Jaj, to ponocování mě zabije. Přeji úspěšný pokus záchrany Elektronu a hlavně žádné odklady!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.