Další česká stopa na Ariane 6

Chystanou novou evropskou raketu Ariane 6 již na počítačových vizualizacích zdobí česká vlaječka, která by měla být i na letových kusech. A rozhodně tam patří, protože české firmy nehrají při jejím vývoji druhé housle. Třeba klatovská firma ATC Space navazuje na výrobu dílů pro Ariane 5 a pro chystanou šestku připraví každý rok desítky sestav obrub urychlovacích motorů P120C. Tyto obruby představují nosný prvek urychlovacího motoru o průměru 3,4 metru. Výzkumný a zkušební letecký ústav v Letňanech zase dostal za úkol důkladně otestovat díly. Jak je vidět, Česká republika si svou vlaječku na raketě opravdu zaslouží a nyní nás potěšila další zpráva. Do tohoto klubu se totiž přidává i brněnská SAB Aerospace.

Vizualizace obou verzí raket Ariane 6 - se dvěma pomocnými urychlovacími stupni půjde o Ariane 62, se čtyřmi pak o Ariane 64.

Vizualizace obou verzí raket Ariane 6 – se dvěma pomocnými urychlovacími stupni půjde o Ariane 62, se čtyřmi pak o Ariane 64.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Tu si možná pamatujete – nedávno o ní bylo hodně slyšet, když raketa Vega vynesla 53 malých družic, které byly usazeny na takzvaném dispenseru. Tohle zařízení navrhli a postavili právě odborníci z SAB Aerospace a v jejich čisté místnosti proběhla i integrace CubeSatů. Firma bude vyrábět i další dispensery, které budou létat i na vylepšené raketě Vega-C, ale nyní se jim podařil další velký úspěch – firma totiž získala zakázku na výrobu takzvaného sekvenceru pro raketu Ariane 6 – zařízení s rozměry zhruba 30 × 30 × 30 centimetrů.

Úlohou sekvenceru je (zjednodušeně řečeno) postarat se zodpovědně o správné oddělování družic na oběžné dráze. Pokud jsou na palubě nosné rakety pouze dvě družice, není to žádný problém – jejich vypuštění obslouží běžný počítač. Pokud však raketa nese více družic, už je nezbytný právě sekvencer. „Jakmile je na raketě například padesát satelitů, je potřeba jejich vypuštění naplánovat tak, aby nedošlo na oběžné dráze ke kolizi, a zároveň opustily satelity raketu ve správný moment. To všechno je možné díky sekvenceru, neboť běžný raketový počítač by tuto činnost nezvládl,“ vysvětluje šéf firmy SAB Aerospace, Petr Kapoun.

SAB Aerospace uspěla v konkurenci díky unikátnímu technologickému řešení, ale pomohla jí také znalost práce v programu raket Evropské kosmické agentury. Unikátnost řešení spočívá v tom, že tuhle pětikilogramovou krabici bude možné před každým startem přizpůsobit podle počtu vynášených družic. „Přidáním dalšího modulu tak dojde k navýšení kapacity zařízení a stejně tak platí, že odebráním modulu se jeho kapacita sníží,“ uvádí se v tiskové zprávě firmy SAB Aerospace.

Umělecká představa rakety Ariane 6.

Umělecká představa rakety Ariane 6.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Nebudeme tak muset vyrábět zbytečně drahé sekvencery, ale vždy při jejich sestavování zohledníme počet satelitů. Výhodou je také to, že variabilita modulů se dá rychle měnit,” doplňuje Petr Kapoun. To však není jedinou technologickou zajímavostí tohoto zařízení. Mezi nezvyklá řešení patří také využití velkého množství procesorů zodpovědných za odpojení družic. Tím bude vytvořena bezpečnostní pojistka pro případ selhání – jeden procesor se bude starat jen o tři družice. Tím dochází k minimalizaci rizika, že by se všechny družice neodpojily.

Obě verze rakety Ariane 6 , tedy Ariane 62 a Ariane 64.

Obě verze rakety Ariane 6 , tedy Ariane 62 a Ariane 64.
Zdroj: https://www.esa.int/

Společně s SAB Aerospace se do projektu pustí i firma G. L. Electronic a Huld. Dohoda o spolupráci byla podepsána minulý týden v rámci největšího kosmického festivalu v České republice – Czech Space Week.

Když se řekne, že SAB Aerospace dodá sekvencer pro Ariane 6, je potřeba upřesnit, že jde o kompletní zakázku, což znamená, že půjde o zajištění hardwaru, elektroniky i softwaru. Právě programovou stránku celé zakázky má obstarat společnost Huld. Jak uvedl Daniel Štefl, půjde o zakázku, která je pro firmu velmi prestižní: „Jde o výbornou příležitost zúročit systematicky budované know-how a týmy potřebné k vývoji specializovaného safety-critical software.

Kompletní elektrické vybavení pak dodá firma G.L. Electronic, která s SAB Aerospace dlouhodobě spolupracuje. Její ředitel, Luděk Graclík, vyzdvihnul význam celého projektu: „Účast na projektu sekvenceru pro Ariane 6 vnímáme jako další zásadní milník v oblasti vývoje, designu a výroby Hi-Rel technologií v kosmických projektech v ČR. Jako zásadní zde vidím schopnost spolupráce českých firem ve formě průmyslových konsorcií, které tak mohou nabídnout širší spektrum průmyslových aktivit jako celku a tím zvyšují úspěšnost zapojení se do významných evropských kosmických projektů.

A na závěr ještě jedna zajímavost. Sekvencer od SAB Aerospace bude využit na raketě Ariane 6 – to už je jisté. Ale už nyní se uvažuje o možnostech jeho použití i na jiných nosičích. Tomu je také od začátku podřízen vývoj všech souvisejících technologií. Sekvencer bude díky tomu univerzální, modulární a standardizovaný. Proto bude možné jej využít pro jakékoliv družice na libovolné raketě.

Projekt sekvenceru se nyní rozbíhá. Prvních šest měsíců se bude vyrábět prototyp, u kterého se pak otestuje jeho funkčnost. Poté přijde 13 měsíců dlouhá fáze postupného zlepšování modelů – pokaždé se zlepší úroveň součástek a proběhne testování. Jakmile toto třináctiměsíční období skončí, odevzdáme letové kusy. Kdy poletí, to už je na ArianeGroup a Arianespace,“ vysvětlil Václav Havlíček z SAB Aerospace, který měl na starost přípravu návrhu.

Zdroje obrázků:
https://directory.eoportal.org/documents/163813/6002235/Ariane6_Auto6.jpeg
https://upload.wikimedia.org/…/1200px-Ariane_62_and_64.svg.png
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…using_four_boosters_A64_node_full_image_2.jpg
https://www.esa.int/…/Artist_s_view_of_the_two_configurations_of_Ariane_6_article.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.