Ukládání odběrné hlavy pokračuje

27. října byla odběrná hlava sondy OSIRIS-REx umístěna do návratového pouzdra SRC (Sample Return Capsule). První přiložený snímek ukazuje odběrnou hlavu v době, kdy se nacházela nad pouzdrem SRC, když ji rameno přesunulo do požadované pozice pro uložení. V článku je pak vložen i druhý snímek, který již ukazuje odběrnou hlavu po zachycení zádržným mechanismem pouzdra SRC. Obě zmíněné fotografie pořídila k tomu určená kamera StowCam. 28. října došlo k pevnému usazení odběrné hlavy do zádržného mechanismu pouzdra a sonda také vykonala zkoušku tzv. backoutu. Při něm mělo rameno zkusit zatáhnout za odběrnou hlavu směrem nahoru. Tato zkouška má za úkol prověřit, že západky, které drží odběrnou hlavu na místě, jsou správně aktivovány. Po tomto testu se pozemní tým dočkal telemetrických údajů, které potvrzují, že odběrná hlava je pevně usazena v pouzdru SRC.

Ještě než bude odběrná hlava definitivně uzavřena do pouzdra SRC, musí dojít k rozpojení dvou mechanických součástek. Primárně jde o trubici, která při odběru samotném přiváděla dusík z tlakové lahve do odběrné hlavy. V průběhu 29. října by měl poslat pozemní tým sondě příkaz k odříznutí trubice a následně k oddělení odběrné hlavy od robotického ramene. Jakmile se pozemní tým dočká potvrzení, že tato činnost proběhla podle plánu, vyšle k sondě pokyn uzavřít pouzdro SRC.

Ukládání odběrné hlavy do pouzdra SRC.

Ukládání odběrné hlavy do pouzdra SRC.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

Kamera StowCam poskytuje barevné fotky. Technicky se jedná o součást tříkamerového systému TAGCAMS (Touch-and-Go Camera System) – ten je zase součástí systému navigace a řízení sondy. Systém TAGCAMS navrhli, postavili a otestovali odborníci z Malin Space Science Systems, integraci do sondy zajistila firma Lockheed Martin, která také zajišťuje provoz tohoto systému.

Přeloženo z:
https://www.asteroidmission.org/

Zdroje obrázků:
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2020/10/stow_for-release-2.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

20 komentářů ke článku “Ukládání odběrné hlavy pokračuje”

  1. Vaclav napsal:

    Na NASA je zrychlené uzavírání krytu. Těsně před uzavřením se to jaksi zadrhne dokonce bych viděl náznak zpětného pohybu. Pak zavírání ještě trochu pokračuje, ale je jasně vidět konečná jakoby mezerka.
    Důležité jsou ovšem západky, dle zprávy NASA zapadly.

  2. Vaclav napsal:

    Záběry všech sekvencí jsou naprosto dokonalé, jak již někdo předeslal – neskutečné.

    • Michal Andrej napsal:

      Ale to predsa nie je správne, že sedíme doma a všetko robíme a sledujeme na diaľku. Pred 50 rokmi astronauti na Mesiaci zbierali vzorky lopatkou, to sa mi páčilo viac.

      • racek napsal:

        No, těžko porovnávat. Za jednu cestu na měsíc můžeme uskutečnit deset či více takových expedic, na místa, kam se člověk ještě dlouho nedostane. A jak to vypadá, na místa jako Benu to potrvá ještě pořádně dlouho.

  3. Vaclav napsal:

    Ve zprávě NASA se píše, že se víko zavřelo a dvě vnitřní západky že jej upevnily. Zdá se, že je vše v pořádku.

  4. Vaclav napsal:

    Na detailu to ale vypadá, jakoby se víko úplně nedovřelo.

  5. Vaclav napsal:

    Pouzdro je zavřeno – vzorek je v bezpečí. Již jen zbývá vydat se na cesu k Zemi, která je vzdálena 330 mil.km.

  6. Spytihněv napsal:

    To je neskutečné. Pokud by nebylo v článku přímo uvedeno, že jde o reálné záběru od Bennu, klidně bych se nechal přesvědčit, že jde pouze o „umělecké dílo“ 🙂 Dokonalé.

  7. Vaclav napsal:

    Z detailních obrázků na domovské stránce NASA je jasně vidět, že nic neodletuje a ani neodletovalo při ukládání pouzdra.

  8. Vit Vymola napsal:

    První, co mě napadlo při pohledu na odletující materiál, byla obava, aby něco z něj nezůstalo na styčných plochách pouzdra a nepřekáželo to jeho zavření… Tak snad ne.
    Jinak je výborné, že mají tak krásné záběry celé procedury!

  9. DanT napsal:

    Ať koukám jak koukám, žádný regolit odletovat nevidím (na 1. fotce). Tak snad v hlavě ještě něco zbylo 🙂

    Každopádně držím pěsti k úspěšnému návratu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.