Vydejte se Do kosmu krok za krokem!

obálka knihy Do kosmu krok za krokem

Mnohý čtenář našeho blogu se jistě pozastaví nad poněkud neobvyklým jevem v nadpisu tohoto článku. Velké písmeno uprostřed věty se zdá být jasným překlepem, nicméně v tomto konkrétním případě tomu tak není. Rádi bychom totiž tímto způsobem upozornili na novou knihu, jejímž autorem je jeden z redaktorů tohoto portálu. Ono dílko dostalo název „Do kosmu krok za krokem“ a na pultech knihkupectví (a jak doufáme, také v knihovničkách kosmofandů) se s ní bude možné setkat od čtvrtka 17. září. Michael Voplatka touto prvotinou vstupuje do klubu knižních psavců, který se kolem Kosmonautixu v průběhu posledních let vytvořil. Pro koho je jeho dílo určeno a co v něm lze najít?

Kniha Do kosmu krok za krokem na více než dvou stovkách stran přináší čtivý úvod do problematiky vesmírných letů zejména pro laickou veřejnost. Na stránkách knihy se čtenáři dozvědí velmi přístupnou formou například to, jak vypadaly první krůčky pionýrů vesmíru; proč rakety s družicemi a kosmickými loděmi nelétají jednoduše kolmo vzhůru; jak docílit, aby se setkala dvě tělesa na oběžné dráze; co všechno je potřeba k vykonání výstupu do otevřeného prostoru; jak reaguje lidské tělo na mikrogravitaci; proč kosmická loď při návratu na Zem neshoří v atmosféře jako meteor; čím je kosmonautika vlastně prospěšná a co všechno dokáží družice zkoumat a mnoho dalších informací, které zejména mladším zájemcům o kosmonautiku pomohou pootevřít dveře do fascinujícího světa kosmonautiky.

Každé téma je uvedeno kapitolou s příběhem z historie, který se k tématu vztahuje a často se jedná o příběhy pro veřejnost méně známé. Následující kapitola vždy dané téma rozebere z teoretického hlediska a přinese čtenáři základní vhled do dané problematiky. Není však třeba se bát komplikovaného technicistního textu, styl Michaela Voplatky je velmi přístupný a při vysvětlování základních zákonitostí pohybu v kosmickém prostoru se také obejde bez vzorců a matematických formulí. Autor však doufá, že pro čtenáře bude jeho kniha pobídkou, aby se do kosmonautiky ponořili hlouběji. Nezbývá, než si přát, aby tomu tak skutečně bylo a aby se kniha „Do kosmu krok za krokem“ stala příslovečným prvním impulsem pro budoucí raketové vědce, inženýry, kosmonauty a historiky.

 

Do kosmu krok za krokem

Autor: Michael Voplatka
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 256
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Ilustrace: černobílé v textu + barevná příloha
Vychází: 17. 9. 2020

 

Zdroj obrázku a další informace:
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56252915/do-kosmu-krok-za-krokem/

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Vydejte se Do kosmu krok za krokem!”

  1. Nostradamus napsal:

    Knih o kosmonautice by mohlo být klidně víc

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Naprostý souhlas…

      • Nostradamus napsal:

        Čistě ze zvědavosti. Znáte nějakou podobnou?

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Trochu mi připomíná knihu pana Pacnera „Kosmonauti 20. století“, skrze kterou jsem se kdysi ke kosmonautice dostal. Tato je ale pro trochu pokročilejší a starší čtenáře.
        O přímém ekvivalentu Do kosmu krok za krokem v češtině nevím.

      • TomasVancura napsal:

        Perfektní. Kosmonauti 20.století byla má knížka mládí…. Dokonce se mi do ní povedlo získat podpis pana Remka. Tak uvidím zda tato zaujme zase syna – vánoce se blíží.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.