Dvě evropské družice dorazily do Jižní Ameriky

Poté, co španělská družice SEOSAT-Ingenio pro snímkování Země ve vysokém rozlišení opustila 24. září výrobní areál firmy Airbus v Madridu, ji čekala cesta na kosmodrom v Kourou, kam bezpečně dorazila. Tady se bude připravovat na svůj start, který je zatím plánován na listopad letošního roku. SEOSAT-Ingenio se vydal na cestu uzavřený ve speciálním transportním kontejneru a na kosmodrom s ním cestovala také francouzská družice Taranis, na které má podíl i Česká republika. Obě družice mají společně startovat na raketě Vega. Technici na letišti se postarali o bezpečné vyložení z letadla a kontejnery byly umsítěny na tahač určený k převozu na samotný kosmodrom.

Transportní letoun s družicemi SEOSAT-Ingenio a Taranis přistál na letišti ve Francouzské Guyaně.

Transportní letoun s družicemi SEOSAT-Ingenio a Taranis přistál na letišti ve Francouzské Guyaně.
Zdroj: https://www.esa.int/

Cestovní rychlost konvoje po silnici byla omezena na 50 km/h, aby družice neohrozily žádné nárazy. Cesta trvající zhruba dvě a půl hodiny skončila v budově Payload Preparation Complex. Příjezd družice na kosmodrom představuje významný pokrok v rámci obou projektů. Přínosy sondy Taranis jsme si popsali v nedávném článku a na SEOSAT-Ingenio se zase těší vědci z důvodu, že by měl přinést fotky zemského povrchu ve vysokém rozlišení. Projektový manažer mise z ESA, Alex Popescu, uvedl: „Jsem nesmírně nadšený, že se start blíží – stejně nadšený je pracovní tým i všechny významné španělské aerokosmické společnosti, které přispěly k vývoji družice a jeho pozemního segmentu. Těšíme se na dodání tohoto nejmodernějšího systému pro zobrazování Země.

SEOSAT-Ingenio bude při startu vážit zhruba 750 kilogramů a má být umístěn na sun-synchronní dráhu ve výšce cca 670 kilometrů. Na palubě španělské družice je špičková kamera schopná snímat zemský povrch s rozlišením 2,5 metru. Kromě toho disponuje schopností hledět do strany, takže může nasnímat libovolné místo Země během tří dnů.

Převoz kontejneru s družicí SEOSAT-Ingenio.

Převoz kontejneru s družicí SEOSAT-Ingenio.
Zdroj: https://www.esa.int/

Informace, které SEOSAT-Ingenio získá, poslouží různým španělským institucím – od soukromých až po vládní. Díky tomu najdou data uplatnění v širokém spektru aplikací – od kartografie, přes sledování využívání krajiny, urbanistický rozvoj až po hospodaření s vodou. Údaje také pomohou zmapovat projevy a následky přírodních katastrof jako jsou povodně, lesní požáry či zemětřesení.

SEOSAT-Ingenio je španělskou národní misí, ale jedná se o výsledek mezinárodní spolupráce. Projekt financuje španělské Středisko pro vývoj průmyslových technologií CDTI spadající pod Ministerstvo vědy a inovací, ale vývoj probíhá díky agentuře ESA v kontextu Evropské architektury sledování Země. Ředitel programů ESA pro sledování Země, Josef Aschbacher, říká: „Jsem velmi rád, že družice dorazila do Kourou v bezpečí a zdraví. Všichni se moc těšíme na její vypuštění. SEOSAT-Ingenio byl postaven díky velmi silné spolupráci se Španělskem s cílem vyvinout vesmírnou technologii ve Španělsku a nabídnout uživatelům důležitý zdroj dat – ať už jsou ve Španělsku, v Evropě i na celém světě.

Jorge Lomba Ferreras, projektový manažer z CDTI dodává: „SEOSAT-Ingenio je vesmírný program s dosud největším španělským podílem, protože španělský průmysl je zodpovědný za více než 80% průmyslové práce na tomto projektu. Schopnosti vyvinuté ve Španělsku pro SEOSAT-Ingenio se využily při nedávném úspěchu španělského průmyslu v rámci programu Copernicus. V něm bude Španělsko poprvé hlavním dodavatelem satelitu vyvinutého pro ESA s Evropskou komisí jakožto konečné zákazníky.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/22225910-1-eng-GB/Offloading_SEOSAT-Ingenio.jpg
https://www.esa.int/…/SEOSAT-Ingenio_arrives_in_Kourou.jpg
https://www.esa.int/…/SEOSAT-Ingenio_ready_for_transport_to_the_Guiana_Space_Centre.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.