Další evropská mise s umělou inteligencí

Raketa Vega vynesla tento týden 53 družic a mezi nimi byl i ɸ-sat-1 – první evropská mise pro sledování Země vybavenou umělou inteligencí. Nyní již probíhají přípravy na další inovativní družici se špičkovými technologiemi – ɸ-sat-2. 3. září vypuštěná družice, jejíž název se čte Fí-sat-1, má za úkol demonstrovat, jak mohou družicová data ve spojení s pokročilými digitálními technologiemi přinášet výhody uživatelům na Zemi – ať už jsou z komerční, průmyslové či vědecké sféry.

Fí-sat-2 má být dalším krokem, který dále prověří schopnosti umělé inteligence pro sledování Země. Tyto technologie mají potenciál změnit metody sběru, distribuce i analýzy dat o naší planetě. V polovině listopadu 2019 byl vyhlášen příjem návrhů na Φ-sat-2, přičemž ESA už věděla, že nová družice bude technologicky vycházet z prvního Fí-satu. Experti z ESA všechny návrhy pečlivě zvážili a nakonec jako vítězný vybrali projekt od konsorcia vedeného firmou Open Cosmos.

Detekce lodí na snímcích z oběžné dráhy pomocí umělé inteligence.

Detekce lodí na snímcích z oběžné dráhy pomocí umělé inteligence.
Zdroj: https://www.esa.int/

Jejich návrh počítal se sledováním Země pomocí 6U cubesatu, jehož systém by pracoval s aplikací umělé inteligence – ta by měla umožnit snadný vývoj, instalaci, ověření i provoz jen s použitím jednoduchého uživatelského rozhraní. Mise by měla pokrýt široké spektrum aplikací – od převodu snímku na silniční síť, přes detekci mraků v zájmu snížení objemu na Zemi přenášených dat, klasifikaci námořních plavidel až po sledování anomálií.

Družice má kolem Země kroužit po sun-synchronní dráze a na palubě ponese multispektrální kameru pracující ve viditelné části spektra s pozemním rozlišením 4,75 metru. Na palubě má být procesor Movidius Myriad 2 pro umělou inteligenci od firmy Ubotica, který už byl využit na misi Φ-sat-1. „Jsme nadšeni, že Φ-sat-1 odstartoval, což nám umožní lépe porozumět možnostem využití detekce oblačnosti. Taky už se moc těšíme na Φ-sat-2, který bude jakousi platformou na oběžné dráze a dá nám příležitost experimentovat s několika různými aplikacemi, ale také ověřit možnosti umělé inteligence pro pozorování Země,“ uvedl Massimiliano Pastena, který má v ESA na starost projekty ɸ-sat-1 a ɸ-sat-2.

Srdce umělé družicové inteligence projektu ɸ-Sat

Srdce umělé družicové inteligence projektu ɸ-Sat
Zdroj: http://www.esa.int/

Zmíněné vybrané konsorcium je rozloženo do šesti evropských států – v jeho čele stojí již zmíněná firma Open Cosmos, která spolupracuje se společnostmi CGI, Ubotica, Simera CH Innovative, CEiiA, GEO-K a KP Labs. Jednání o kontraktu mají začít již brzy a pokud budou úspěšná, měl by být inovativní ɸ-sat-2 připraven ke startu během pouhých 16 měsíců. „Velký zájem a zkušenosti, které jsme nashromáždili s projektem ɸ-sat-1, nás povzbuzují, abychom pokračovali vstříc ɸ-sat-2. Pozitivní zpětná vazba, kterou jsme obdrželi po vyhodnocení 16 skvělých konceptů misí pro ɸ-sat-2, nám dává signál pokračovat v přípravě technologie umělé inteligence a vydávání dalších ɸ-sat pobídek v příštích letech,“ uvedl Josep Rosello, šéf sekce ESA pro technologickou koordinaci.

ɸ-sat-2 představuje další krok v úsilí ESA neustále inovovat pozorování Země. Začalo to vytvořením ɸ-lab v roce 2017 a vypuštěním ɸ-sat-1 3. září tohoto roku. ɸ-sat-2 dále posune hranice technologií a otevře nové příležitosti pro odvětví vesmírné a datové analýzy,“ doplnil Josef Aschbacher, ředitel divize pro sledování Země v rámci Evropské kosmické agentury.

Přeloženo z:
https://www.esa.int

Zdroje obrázků:
https://images.squarespace-cdn.com/…satellite%2C+artificial+intelligence%2C+ai
https://www.esa.int/…/Detection_of_vessels_from_space.jpg
http://www.esa.int/…/images/2019/09/-sat_ai/19700075-1-eng-GB/-Sat_AI.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.