sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vydejte se Do kosmu krok za krokem!

obálka knihy Do kosmu krok za krokem

Mnohý čtenář našeho blogu se jistě pozastaví nad poněkud neobvyklým jevem v nadpisu tohoto článku. Velké písmeno uprostřed věty se zdá být jasným překlepem, nicméně v tomto konkrétním případě tomu tak není. Rádi bychom totiž tímto způsobem upozornili na novou knihu, jejímž autorem je jeden z redaktorů tohoto portálu. Ono dílko dostalo název „Do kosmu krok za krokem“ a na pultech knihkupectví (a jak doufáme, také v knihovničkách kosmofandů) se s ní bude možné setkat od čtvrtka 17. září. Michael Voplatka touto prvotinou vstupuje do klubu knižních psavců, který se kolem Kosmonautixu v průběhu posledních let vytvořil. Pro koho je jeho dílo určeno a co v něm lze najít?

Kniha Do kosmu krok za krokem na více než dvou stovkách stran přináší čtivý úvod do problematiky vesmírných letů zejména pro laickou veřejnost. Na stránkách knihy se čtenáři dozvědí velmi přístupnou formou například to, jak vypadaly první krůčky pionýrů vesmíru; proč rakety s družicemi a kosmickými loděmi nelétají jednoduše kolmo vzhůru; jak docílit, aby se setkala dvě tělesa na oběžné dráze; co všechno je potřeba k vykonání výstupu do otevřeného prostoru; jak reaguje lidské tělo na mikrogravitaci; proč kosmická loď při návratu na Zem neshoří v atmosféře jako meteor; čím je kosmonautika vlastně prospěšná a co všechno dokáží družice zkoumat a mnoho dalších informací, které zejména mladším zájemcům o kosmonautiku pomohou pootevřít dveře do fascinujícího světa kosmonautiky.

Každé téma je uvedeno kapitolou s příběhem z historie, který se k tématu vztahuje a často se jedná o příběhy pro veřejnost méně známé. Následující kapitola vždy dané téma rozebere z teoretického hlediska a přinese čtenáři základní vhled do dané problematiky. Není však třeba se bát komplikovaného technicistního textu, styl Michaela Voplatky je velmi přístupný a při vysvětlování základních zákonitostí pohybu v kosmickém prostoru se také obejde bez vzorců a matematických formulí. Autor však doufá, že pro čtenáře bude jeho kniha pobídkou, aby se do kosmonautiky ponořili hlouběji. Nezbývá, než si přát, aby tomu tak skutečně bylo a aby se kniha „Do kosmu krok za krokem“ stala příslovečným prvním impulsem pro budoucí raketové vědce, inženýry, kosmonauty a historiky.

 

Do kosmu krok za krokem

Autor: Michael Voplatka
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 256
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Ilustrace: černobílé v textu + barevná příloha
Vychází: 17. 9. 2020

 

Zdroj obrázku a další informace:
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56252915/do-kosmu-krok-za-krokem/

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Nostradamus
Nostradamus
4 let před

Knih o kosmonautice by mohlo být klidně víc

Nostradamus
Nostradamus
4 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Čistě ze zvědavosti. Znáte nějakou podobnou?

TomasVancura
TomasVancura
4 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Perfektní. Kosmonauti 20.století byla má knížka mládí…. Dokonce se mi do ní povedlo získat podpis pana Remka. Tak uvidím zda tato zaujme zase syna – vánoce se blíží.

vreckam
vreckam
4 let před

napsano jeziskovi 🙂

https://kosmonautix.cz/2020/09/15/vydejte-se-do-kosmu-krok-za-krokem/