sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Slavíme osmé narozeniny

1. září je pro školáky již tradičně neoblíbený den, ale pro nás je to vždy čas na oslavu. Právě prvního září roku 2012 vyšel na našem tehdy nově založeném blogu první článek. Pak jej následovaly další – nejprve vycházely jednou za dva dny, pak každý den a následovaly dva články denně a nakonec jsme zavedli i krátké zprávy. Pokud všechny tyto různě dlouhé formáty sečteme, tak jsme dnes na téměř přes 7800 vydaných článcích / krátkých zprávách. Pokud bychom tuto porci rozdělili rovnoměrně do 2922 dnů, kdy náš blog existuje, vycházelo by to průměrně na 2,6 článku / zprávy denně.

Jednou z našich tradic je, že se na narozeniny našeho blogu ohlížíme zpět a rekapitulujeme. Ještě než se dostaneme ke zhodnocení, chtěl bych Vám poděkovat za to, že nás čtete. Vím, opakuju to každý rok, ale musím to pokaždé zdůraznit, protože čtenáři jsou alfa a omega našeho portálu. Bez Vašeho neustálého zájmu by nás psaní zanedlouho přestalo bavit. To, že naše články čtete, komentujete, hvězdičkujete, sdílíte a doporučujete svým známým, je pro nás tou největší odměnou. Těší nás, že se k nám rádi vracíte a i do budoucna se budeme snažit nezklamat důvěru, kterou jste do nás vložili.

To, že máme skvělou komunitu, víme už dávno. V posledních týdnech jsme o tom získali další důkaz. Náš čtenář Drahoslav Trnka založil a spravuje náš Discord. Jde tedy o další sociální síť, na které se mohou naši čtenáři a fanoušci sdružovat – Discord tak navázal na již existující profily na Facebooku, Twitteru či Instagramu. Kromě toho jsme i na YouTubeSpotify. Každá z těchto sítí je trochu jiná a nabízí svým uživatelům jiné služby. Každý si tak může vybrat tu, která nejlépe odpovídá jeho potřebám. Drahoslav Trnka ale nezůstal jen u Discordu. Ochotně se pustil také do technologických úprav našeho blogu a domén. Na tohle téma ještě chystáme speciální článek, ve kterém shrneme všechny změny a představíme novinky. Už teď chci ale Drahoslavovi poděkovat za jeho nasazení a čas, který našemu projektu dobrovolně věnuje.

Zapomenout nemohu ani na to, že nás Vaše hlasy dostaly (již podruhé) do finálového kola ankety Křišťálová lupa 2019. Stejně jako o rok dříve, jsme Vás ani tentokrát v nominační fázi nijak nevyzývali k posílání hlasů. I přesto jste nás dostali do finálové desítky v kategorii Zájmové weby. Ve finálovém hlasování jsme Vás již o hlasy požádali a výsledkem bylo překrásné šesté místo. O rok dříve jsme byli osmí a za posun o dvě místa vděčíme i popularizačnímu projektu Vědátor, který vyzval své fanoušky, aby své hlasy neposílali jemu, ale nám, aby se netříštily hlasy. Ještě jednou za toto gesto děkujeme!

A než se dostaneme k tradičním statistikám a vyhlášení Redaktora roku, dovolte mi ještě veřejně poděkovat všem členům naší redakce. Bez téhle úžasné party skvělých lidí by náš web nemohl poskytovat služby, na jaké jste zvyklí. Tito lidé ve svém volném čase dobrovolně tráví dlouhé hodiny tím, že prochází zdroje informací – ať už na internetu nebo v knihách a hledají v nich zajímavosti, které by pak mohli využít ve svých článcích. Často do hluboké noci pak do systému vkládají články i s pečlivě vybranými obrázky. A to vše někdy i v neúprosném časovém tlaku, aby se čtenáři dočkali článku v čase, který čekají. Naše redakce není tvořena profesionály a i přesto jsem pevně přesvědčen, že vědí, jaký je pravý význam slov profesionalita a zodpovědnost. Pravidelně to ve svých článcích dávají najevo a já si jejich práce ohromně cením. Vám všem, patří velká poklona a upřímný dík, pánové!

Jako tomu bývá již tradičně, tak i dnes přidám srovnání statistik za období 1. září 2019 – 31. srpna 2020 přičemž v závorce je rozdíl oproti stejnému období o rok dříve).

Počet návštěv: 1 855 762 (- 2,03 %)
Nejúspěšnější den: 27. 5. 2020 (24 259 návštěv)
Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 593 (- 28,30 %)
Průměrná doba strávená na stránce: 3 minuty 07 sekund (- 8,76 %)
Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,10 (- 5,37 %)
Počet území (států), odkud jsme zaznamenali návštěvy: 141 (- 13)
Pár exotických území (států), odkud přišly návštěvy: Zambie, Namibie, Mongolsko, Barma, Libye, Kuvajt, Honduras, Alžírsko, Bahamy, Bahrajn, Arménie, Tanzánie, Sýrie, El Salvador, Senegal, Paraguay, Panama, Nepál, Pobřeží Slonoviny, Benin, Turkmenistán, Papua-Nová Guniea, Ghana, Západní Sahara, Mali, Írán, Togo, Angola, Afghánistán

Další tradicí těchto narozeninových článků je vyhlášení tří nejlepších redaktorů. Dříve jsme používali výpočet zohledňující aktivitu autora, ale letos jsme poprvé přešli na jiný formát. O Redaktorovi roku hlasovali členové redakce. každý mohl ve své zprávě nominovat tři kolegy (nikoliv sebe) a každému udělit tři, dva a jeden bod. Tři autoři, kteří získali nejvíce bodů, dostanou drobné věcné ocenění, které jim může časem připomenout, že se velmi aktivně podíleli na tomto našem společném projektu.

  1. Dušan Majer
  2. Ondřej Šamárek
  3. Lukáš Houška
Ocenění pro tři nejaktivnější redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Ocenění pro tři nejaktivnější redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Foto: Dušan Majer

Zdroje obrázků:
https://johnnywestmusic.files.wordpress.com/2016/02/8-year-cupcake.jpg?w=620

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Albert
Albert
4 let před

Hodně zdaru a zdraví všem v redakci!!! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Albert

Děkujeme za přání i za to, že nás čtete. 😉

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před

Osm let? Kosmonautix se stal natolik součástí mého života, že mám pocit, že je tu s námi mnohem déle. Skoro odjakživa. Děkuji Dušanovi za jeho nápad a všem okolo za jeho realizaci!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Díky, moc si vážím toho, jaká komunita se kolem našeho webu vytvořila.

zvejkal
zvejkal
4 let před

Hohouuuu!
Jasne, super, parada, som rad, ze ste tu.
Priniesli ste mi do zivota prijemne chvile, vela informacii a taky nejaky nedefinovatelny dobry pocit z toho co a ako robite.
Dik!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  zvejkal

Děkujeme, jsme moc rádi, že se k nám vracíte. 😉

Vasek
Vasek
4 let před

Velká gratulace k 8. narozeninám a hlavně ať Vám to vydrží i nadále ať máme dál co zajímavého číst.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Vasek

Děkujeme a končit rozhodně neplánujeme, vždyť nás čeká tolik úžasných momentů.

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před

Všechno nejlepší k osmým narozeninám a jen tak dál.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Mockrát děkujeme a budeme se snažit. 😉

Martin Gembec
Martin Gembec
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Michale díky, že si se rozhodl stát v pozadí některých aktivit, které s Kosmonautixem souvisí. Je to fajn odborný náhled na celou věc.

jregent
jregent
4 let před

Diky! Diky! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  jregent

Není zač, není zač. 😉

Nixs
Nixs
4 let před

Díky Vám všem, mám neskutečný skluz ve článcích i videích, ale super je že se ke všemu lze vrátit, takže při krumpáči na zahradě doháním pokecy s Kosmonautixem, starty… cca půl roku až rok zpětně 😀 Krátké zprávy mám přes rss v emailu v práci a to ještě zvýrazněně, takže přece jen aktuální jsem 🙂 Vše nej všem, jste skvělí a díky za super práci!! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Nixs

Děkujeme, že nás čtete, opravdu si toho moc vážíme! 😉

Ctirad
Ctirad
4 let před

Každé ráno začínám s Kosmonautixem. Díky moc a vydržte!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Ctirad

To je pěkná tradice, děkujeme, že nás čtete. 😉

Bukosek
Bukosek
4 let před

Jen tak dál Pánové 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Bukosek

Děkujeme, budeme se snažit. 😉

Ivo
Ivo
4 let před

Děkuji a přeji hodně hezkých článků do dalších let.

Nedá mi to se nepozastavit nad některými výsledky:

Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 593 (- 28,30 %) – podle mě není až tak důležité, protože vaší věrní zde jistě chodí přímo, tak jako třeba já. 🙂

Průměrná doba strávená na stránce: 3 minuty 07 sekund (- 8,76 %) – to mě mrzí, já jsem tedy hodně nad průměrem, asi to bude ta uspěchaná doba, kdo ví.

Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,10 (- 5,37 %) – to je přesně tak jak píšete, dva články denně, takže ideální. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Ivo

Počet stránek: Ano, to je pravda, navíc si myslím, že Google analytics nějak postupně mění metodiku – dříve se stávalo, že třeba zdroje s a bez www započítával zvlášť.
Průměrná doba a počet stránek: Tady podle mého názoru hraje roli ještě jedna věc. Lidé, kteří nemají RSS či jiný systém mohou na web jen tak nakouknout na pár sekund, jestli nevyšel nový článek a když ne, jdou pryč a vrátí se zase za chvíli. To pak může trochu rozhodit průměry.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
4 let před

Chcem povedať prosté ĎAKUJEM.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

My děkujeme, že nás čtete. 😉

BJ
BJ
4 let před

…no tak teď jste mne rozesmutnili …to už je osm let?! Bože ten čas tak letí.
BJ

p.s …a samozřejmě blahopřeji/děkuji/a vše nejlepší do další osmiletky!:-)

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  BJ

Jo jo, letí to. 🙂
A díky, že nás čtete. 😉

SaturnV
SaturnV
4 let před

Moc moc díky za tolik zajímavých článků!!!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  SaturnV

Díky, děláme to rádi, když vidíme ten zájem čtenářů. 😉

LudekTalian
LudekTalian
4 let před

Mám to podobně, jako předchozí diskutující – každé ráno je Kosmonautix jeden z prvních webů, které otevřu… 🙂
takže se připojuji ke gratulaci a děkuji za tu spoustu práce, kterou s přípravou strávíte.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  LudekTalian

Moc děkujeme, vážíme si toho, že se k nám vracíte.

ElGe
ElGe
4 let před

Veľká vďaka za úžasný kus práce, ktorý ste vykonali. Návšteva stránky sa pre mňa stala už každodennou rutinou. 🙂 ďakujem a držte sa.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  ElGe

Mockrát děkujeme, vážíme si toho, že nás pravidelně čtete. 😉

Kamil
Kamil
4 let před

Díky a věřím, že to nejlepší máme všichni ještě před sebou, čekají nás nejlepší léta kosmonautiky v historii a jsem nadšený, že nás jimi bude provázet tak skvělý a kompetentní tým, jaký se vytvořil kolem kosmonautixu.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Kamil

Děkujeme, budeme se snažit. 😉

Martin Gembec
Martin Gembec
4 let před
Odpovědět  Kamil

Jak už napsal Dušan, jsme jen nadšenci, ale sám vidím, jak se posouváme vpřed a že nám to všem hodně dává. Někteří v redakci jsou navíc velmi znalí oboru, o němž píší, což je skvělé.

Kamil
Kamil
4 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Všechny legendy začínaly jako nadšenci a já věřím, že i kosmonautix pár legend zrodí.

Jan Jancura
Jan Jancura
4 let před

Připojuji se k ostatním gratulacím a přeji redakce,aby nadále pokračovala ve zveřejňování informačně bohatých článků o kosmonautice. I já je každý den čtu a skoro pravidelně se dívám na videa o technice apod.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jan Jancura

Mockrát děkujeme i Vám za to, že se k nám vracíte. Vážíme si toho!

PeProch
PeProch
4 let před

Gratulace k výročí a díky za zajímavé články, ale hlavně za skvělé online přenosy s vaším neskutečně nadšeným komentováním. To mě vždy dodá spoustu pozitivní energie do života. Dík

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  PeProch

Díky za přání i za pochvalu. Mám skutečně radost, že se Vám naše přenosy líbí a budeme se snažit, aby tomu tak bylo i do budoucna. 😉

Jiří Hadač
Jiří Hadač
4 let před

Moc gratuluju a přeju, ať vám to nadšení vydrží i nadále. Za sebe můžu říct, že když jsem sem přišel poprvé, nešlo mi o žádné novinky a tyto záležitosti. Dostal jsem se sem jen a pouze kvůli historickým seriálům, které jsem několik týdnů četl a zbytek webu mi byl ukradený. Jo, Ondro, můžeš za to hlavně ty, že jsem sem přišel a zůstal tu :).
Dobrá práce, děláte to dobře a sešla se vám tu moc dobrá parta. Paráda, jen tak dál.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jiří Hadač

Díky za přání, jsme moc rádi, že se Ti u nás zalíbilo. 😉

Ondřej Šamárek
Editor
4 let před
Odpovědět  Jiří Hadač

Tak za takové „provinění“ jsem moc rád. Díky, Jirko! 😉

Petr Hajek
Petr Hajek
4 let před

Gratuluji a děkuji za osm let luxusního Infoservis z oboru kosmonautiky.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Petr Hajek

Bez čtenářů bychom neměli pro koho tvořit. Děkujeme, že nás čtete.

Jan Mládek
Jan Mládek
4 let před

Gratuluji k osmým narozkám a vítězům redaktora roku(Ten noví formát, hlasování je super!)
Dušane, tys byl jasnej vítěz, pokud ti někdo z redaktorů nedal plný 3 body, tak to chtěl udělat zajímavější 😀 Jsi bezpochyby ten největší tahoun na kterém stojí celí Kosmonautix, a to nemluvě o živě česky komentovaných startech 😀
Ondřeji, tobě jsem osobně nejvíc fandil, Svět nad planetou mě provázel dlouhou dobu, mezi pondělím a úterým jsem nemohl usnout, dokud jsem si nepřeřečetl další díl, a dny mezi úterky jsem si vyplňoval ostatními seriály z tvého portfolia o historii pilotované kosmonautiky, doslova nebýt tebe, tak bych tady dneska (i minulí rok nebyl) a asi bych zůstal u pouhého sledování živě komentovaných startů na YT a posléze na malltv
Lukáši, tvůj Kosmotýdeník napěchovaným informacemi a obrázky z uplynulého týdne baví mě a někdy i mé kolegy z práce, když to nepřeženu 😀

Velké díky nepatří jen třem zmiňovaným, ale celé redakci, nedovedu si představit den, aniž bych si nepřečetl minimálně jeden článek z kosmonautixu
Máte můj velký obdiv a ještě jednou díky 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jan Mládek

Díky moc, toho si opravdu hrozně moc vážíme! 😉

Ondřej Šamárek
Editor
4 let před
Odpovědět  Jan Mládek

Díky, moc mě to těší! 😉

Tarzan
Tarzan
4 let před

Vše nejleší k narozeninám a celé redakci přeji dostatek sil a elánu do dalších let.
Díky

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Tarzan

Děkujeme moc a už se na to těšíme! 😉

https://kosmonautix.cz/2020/09/01/slavime-osme-narozeniny/