3,2,1… Všechno nejlepší!

O lidech v kosmickém průmyslu kolují mnohé legendy a vyprávějí se nejrůznější historky. Po 30. červnu 2020 to vypadá, že se bude vyprávět další. Vždyť koho jiného, než rakeťáky by napadlo zapálit narozeninový dort raketovým motorem? Přesně to totiž udělali zaměstnanci společnosti Firefly a rozhodně bylo na co se dívat. Lidé z Firefly Aerospace se krátce přestali věnovat vývoji raket, aby zažehly motor Reaver na počest spoluzakladatele a zachránce jejich společnosti Maxe Poljaka, který v úterý 30. června oslavil 43 let. Samozřejmě to nezapomněli natočit, aby se i veřejnost mohla pokochat tímto originálním nápadem.

Raketový motor Reaver ve slavnostní formě během zapalování svíček zachytilo hned několik vysokorychlostních kamer a bylo nakonec vytvořeno parádní video. Nezapomeňme však, že motor bude pohánět raketu Alpha a zapalování narozeninových dortů není jeho primární funkcí.  Více o tomto malém nosiči si můžete přečíst například v našem starším článku zde.
„Každý, kdo stárne, chápe, že jedním z nejobtížnějších problémů je, přijít na to, jak zapálit všechny ty zatracené narozeninové svíčky na dortu,“ uvedl ve videu, které společnost zveřejnila na svém Twitteru a kanále Youtube, další spoluzakladatel společnosti Firefly Tom Markusic a nakonec podotkne: „Abychom tento problém vyřešili, vymysleli jsme poměrně jedinečné řešení, které dokáže zapálit všechny svíčky najednou.“

Jak je ovšem známo vyřešení jakéhokoli problému v raketové vědě je vždy týmová práce. A na videu je možnost vidět důkladné předzážehové přípravy. Na to co přišlo poté se dá použít jedna z nejznámějších vět kosmonautiky: „Pojďme zapálit tuhle svíčku!“ (Let’s light that candle!). 

A jak chutný byl výsledek? To už ve videu bohužel není, ale ze zaměstnanců je znát vděk, pokora a hlavně dojetí. Ke gratulaci se přidává i celá naše redakce a věřme, že stejně fenomenální bude i první let rakety Alpha, který je plánován na konec letošního roku.

Zdroj informací:
https://twitter.com/Firefly_Space/status/1277990670419005440
https://twitter.com/Firefly_Space/status/1278088154944139265
https://www.space.com/firefly-aerospace-lights-birthday

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/Firefly_Space/status/1278088154944139265

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “3,2,1… Všechno nejlepší!”

  1. SFENCE napsal:

    Jako pekne, ale pokud to neni motor na kapalny vodik a kyslik, asi bych si hodne rozmyslel, jestli ochutnam 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.