sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Výzkum na ISS – krev, mikrotrubičky a hoření

Dnes se po delší pauze opět podíváme na to, jak trávili den členové Mezinárodní kosmické stanice – konkrétně se zaměříme na úterý 16. června. Jako obvykle se sluší poznamenat, že v textu nejsou zmíněny všechny experimenty, které na ISS probíhají – těch jsou desítky, ba dokonce stovky. Články v tomto seriály netvoří kompletní výčet činností posádky na palubě Mezinárodní kosmické stanice – spíše ukazují pestrost činností, které na posádku čekají a rozličnost vědeckých experimentů, které jsou na ISS k dispozici.

Experiment Capillary-Driven Microfluidics in Space
Experiment Capillary-Driven Microfluidics in Space
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Velitel 63. dlouhodobé expedice, Chris Cassidy, si odebral vzorky krve a moči pro pozdější analýzu. Kromě toho se věnoval nastavení přístroje, ve kterém se bude sledovat, jak kapaliny protékají skrz trubičky s průměrem v řádu mikrometrů (milióntiny metru). Tento výzkum by mohl zlepšit diagnostické přístroje, které používají lékaři na Zemi, ale uplatnění se najde i v budoucích dlouhodobých kosmických misích.

Cassidy se také připojil ke svému krajanovi, Robertu Behnkenovi. Společně pak organizovali a prohlíželi celou řadu nástrojů, které použijí při dvou výstupech do volného prostoru – ty jsou plánované na 26. června a 1. července. Dvojice astronautů při nich bude na staničním nosníku S6 měnit staré nikl-vodíkové akumulátory za nové lithium-iontové.

Ale zpět k vědě. Behnken otevřel vstup do nafukovacího modulu BEAM a vstoupil do něj, aby odsud vyjmul systém pro podporu života. Pak se přidal k Douglasi Hurleymu, který vybaloval nové vědecké vybavení, které na ISS přivezla japonská loď HTV-9. Oba muži pak ještě nové přístroje nainstalovali do evropského modulu Columbus.

Chris Cassidy během práce na ISS.
Chris Cassidy během práce na ISS.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Zkušený ruský kosmonaut Anatolij Ivanišin pokračoval v opravě zařízení Combustion Integrated Rack, konkrétně se věnoval výměně nádob s palivem, aby mohl pokračovat výzkum hoření v mikrogravitaci. Nasbírané poznatky najdou uplatnění jak v oblasti požární bezpečnosti, tak i ve spalovacích procesech na zemi i v kosmu. Ivanišinův krajan, Ivan Vagner, pracoval na dvou experimentech souvisejících se sledováním Země. První se týkal efektů přírodních katastrof a druhý byl zaměřený na vývoj lesů.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/49989399857_71055a4e2b_5k.jpg
https://www.nasa.gov/…/research/experiments/explorer/Images/jsc2020e003412.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49985740487_a6d615a883_k_d.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
4 let před

Je stále v plánu 5 výstupů? Už jsou známá data i třech zbývajících?

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  Kamil

Ano stále je na červen a červenec naplánováno 5 výstupů do volného kosmického prostoru.

Petr1
Petr1
4 let před

Chci se zeptat jestli je už rozhodnuto jak dlouho bude trvat mise DM-2?
Na Technetu psali, že NASA chce tuto misi ukončit již koncem července, což mi nedává logiku, pokud by k tomu nebyl vážný technický nebo zdravotní důvod. Jsou o tom nějaké nové informace?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Petr1

Aktuálně to vypadá na návrat v srpnu.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2020/06/17/vyzkum-na-iss-krev-mikrotrubicky-a-horeni/