Crew Dragon již čeká u rampy

V pátek 15. května se k rampě 39A vydala kolona vozidel s majáky – šlo o doprovod transportéru, který sem převážel kosmickou loď Crew Dragon pro misi DM-2. V montážní hale HIF je Crew Dragon spojován s horním stupněm Falconu 9 a celá příprava tak míří do závěrečné rovinky. Jde o další z neklamných náznaků, že nás dělí již jen pouhé dny od startu, který má potenciál být přelomový. Vůbec poprvé totiž na oběžnou dráhu zamíří pilotovaná kosmická loď od soukromé firmy. V dnešním krátkém článku pro Vás máme video z převozu a itinerář činností na další dny.

Na ISS také 15. května proběhla kontrola dokovacího prstence IDA-2, na který se Crew Dragon připojí. Kontrola neodhalila na kontaktním povrchu žádné cizí objekty. Vícevrstvá izolace je v pořádku a stejně tak se zdají v pořádku i elektrické konektory. IDA-2 je tedy připravena na misi DM-2.

Posádka mise DM-2

Posádka mise DM-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

A jaký je harmonogram na nejbližší dny? Už zítra, tedy ve středu dorazí z Houstonu na Floridu dvoučlenná posádka této mise. Na čtvrtek je plánováno zhodnocení připravenosti k letu a o den později – v pátek – by měl proběhnout statický zážeh i s připojenou kosmickou lodí. Ta by se v případě anomálie zachránila pomocí únikového systému. V sobotu by pak měla proběhnout zevrubná zkouška všech činností, které souvisí s přípravou posádky. Půjde o co nejpřesnější simulaci startovního dne – od oblékání skafandrů, přes přesun na rampu až po usazení do lodi. V pondělí by mělo přijít další zhodnocení připravenosti – tentokrát zaměřené na start. Vše pak vyvrcholí příští středu ve 22:33, na kdy je naplánován tento roky očekávaný start.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://twitter.com/

http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/2020/05/KSC-20200515-PH-KLS01_0096.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EYTU4OCXgAQE6mB?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Crew Dragon již čeká u rampy”

  1. TomasH napsal:

    Bude vysielaná-zverejnená aj komunikácia medzi strediskom riadenia letov a posádkou alebo bude k dispozícií iba štandardné komentovanie SpaceX moderátormi štandardne ako pri ostatných misiách?

  2. Hawk napsal:

    Zkusim verit, ze se tomu bude intenzivneji venovat CT24(rozhovory s nasimi obdorniky/popularizatory kosmonautiky, primy prenos), je to historicky poprve, kdy soukroma spolecnost vlastni lodi i pomoci vlastniho nosice vynasi lidi do vesmiru.

  3. Vaclav napsal:

    Jsem zvědav, zda bude TV NASA vysílat sobotní simulaci.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.