sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Atlas V se chystá na start miniraketoplánu

První letový exemplář X-37B po přistání

Technici firmy United Launch Alliance minulý týden ve čtvrtek zvedli první stupeň rakety Atlas V a usadili jej na mobilní vzletovou plošinu. Na Mysu Canaveral tak začala finální fáze příprav na start armádního miniraketoplánu X-37B, který je zatím plánován na 16. května. První stupeň Atlasu V měří na délku 32,6 metru a je typický svou bronzovou barvou. Technici jej ráno vyvezli z montážní haly ASOC (Atlas Spaceflight Operations Center) k věži VIF (Vertical Integration Facility), následovalo připojení k jeřábu a zvednutí. Stupeň vybavený ruským motorem RD-180 byl pak přemístěn do útrob obslužné věže, aby mohl být vzápětí opatrně spuštěn na vypouštěcí plošinu.

V sobotu 25. dubna pak k rampě dorazila sestava OVI (Off-site Vertical Integration), kterou tvoří mezistupňový adaptér, horní stupeň Centaur a spodní polovina aerodynamického krytu, která kryje i horní stupeň. Dříve se tyto jednotlivé díly ukládaly v obslužné věži VIF na raketu postupně, ale trvalo to dlouho a jeřáb měl pořád hodně práce. Postupem času proto ULA zvolila aktuálně používané řešení, kdy mimo rampu sestaví díly do jednoho celku a OVI pak najednou jeřáb usadí na první stupeň.

Zvedání prvního stupně rakety Atlas V pro misi USSF-7
Zvedání prvního stupně rakety Atlas V pro misi USSF-7
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

Poté začali technici provádět funkční zkoušky všech systémů rakety. Původně mělo ke startu nepilotovaného miniraketoplánu X-37B dojít až 20. května, ale z neupřesněných důvodů byl start uspíšen o 4 dny na 16. května. Celá mise měla formální označení AFSPC-7 a později došlo k přeznačení na USSF-7, což má odkazovat na vloni v prosinci založené Kosmické síly. Armáda disponuje dvěma exempláři X-37B, které postavila firma Boeing. Tato okřídlená kosmická loď je znovupoužitelná – startuje na vrcholku běžné nosné rakety, pak třeba i několik let pracuje na oběžné dráze Země a nakonec vstoupí do atmosféry a přistane na ranveji.

Miniraketoplán X-37B, někdy označován také zkratkou OTV (Orbital Test Vehicle), svým tvarem vzdáleně připomíná americké raketoplány. Jak již bylo uvedeno výše, na rozdíl od nich létá bez posádky – na oběžné dráze může provádět nejrůznější experimenty, ale také zvládne ze svého nákladového prostoru vypouštět družice. Mise, jejíž start je plánován na 16. května, bude již šestým startem X-37B, přičemž ta první začala v roce 2010. Zatím poslední mise tohoto miniraketoplánu skončila vloni 27. října přistáním na ranveji Kennedyho střediska – pro X-37B to byl návrat na zemský povrch po více než dvou letech (přesněji po 779 dnech).

Miniraketoplán X-37B před svou první misí.
Miniraketoplán X-37B před svou první misí.
Zdroj: http://spaceflight101.com

K dosavadním pěti startům tohoto armádního miniraketoplánu se čtyřikrát použila raketa Atlas V a jednou (v zatím posledním případě) Falcon 9. Experimenty, nacházející se na palubě X-37B pro šestou misi, jsou utajené. Oficiální místa uvádí pouze vágní formulace: „Primární úkoly X-37B jsou dvojí. Technologie znovupoužitelných kosmických lodí pro americkou kosmickou budoucnost a provádění experimentů, které je možné vrátit k vyhodnocení na Zemi.“ Ani po loňském návratu nebyla příslušná místa sdílnější: „Výrazná je především schopnost testovat v kosmickém prostoru nové systémy a moci je vrátit Zemi. Tato schopnost je pro program X-37B jedinečná – umožňuje Spojeným státům efektivněji rozvíjet schopnosti potřebné k udržení nadřazenosti v kosmické sféře.

Miniraketoplán samotný měří na délku 8,9 metru a jeho křídla mají rozpětí 4,5 metru. Raketa Atlas V při této misi poletí v konfiguraci 501 – dostane tak aerodynamický kryt o průměru 5,4 metru vyráběný firmou RUAG Space, nebude mít žádné urychlovací stupně na tuhé pohonné látky a horní stupeň Centaur bude mít jeden motor RL-10 od firmy Aerojet Rocketdyne. Bude to již sedmé použití verze 501 a 84. start Atlasu V od roku 2002.

X-37B po přistání na Floridě.
X-37B po přistání na Floridě.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://4.bp.blogspot.com/…/156181_490812449896_95781119896_5530916_1170466_n.jpg
https://www.ulalaunch.com/images/default-source/default-album/ussf7_lvos.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/06/otv1b_boeing-photo.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C_OkqlvUIAAmJ1l.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán
Štěpán
4 let před

K poslední fotce. Pamatuju si, jak se řešilo, že u crew dragonu by byl problém implementovat přistávací nohy to tepelného štítu. A tady to šlo 🙂

pbpitko
pbpitko
4 let před
Odpovědět  Štěpán

Len akosi si si nevšimol že mini-raketoplán je bez posádky.

Dan
Dan
4 let před
Odpovědět  Štěpán

Tohle je C-C kompozit, jako u raketoplánu, PICA-X je ablativní materiál.

Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  Dan

V místě, kde jsou umístěny podvozkové šachty a dvířka na X-37B není jako tepelná ochrana použito RCC.

Dan
Dan
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky za opravu. Nevíte, jak je to v těchto místech kolem dvířek podvozku řešené?

https://kosmonautix.cz/2020/05/01/atlas-v-se-chysta-na-start-miniraketoplanu/