ŽIVĚ A ČESKY: Start šesté ostré várky Starlinků

Budování telekomunikační sítě Starlink pokračuje bez zdržení a proto se již ve středu večer ve 21:30 dočkáme dalšího startu Falconu 9. Původně se mělo startovat až o den později, ale SpaceX se rozhodla o netradiční urychlení kvůli předpovědi počasí – ta je totiž pro dnešek lepší než pro zítřek – to platí jak pro místo startu, tak i pro místo přistání. Z tohoto důvodu můžete vyčíst, že nás při této misi čeká pokus o motorické přistání prvního stupně na mořské plošině, ale i pokus o zachycení obou polovin aerodynamického krytu (obě jsou použity již podruhé) loděmi GO Ms Tree a GO Ms Chief.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 21:15 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://danielmarin.naukas.com/files/2019/11/Captura-de-pantalla-180.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

39 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Start šesté ostré várky Starlinků”

  1. pbpitko napsal:

    Musk si už úplne privlastnil oblohu-

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      SpaceX nerovná se jen Elon Musk. Ve firmě jsou tisíce lidí. A pokud to slouží dobrému účelu, tak ať si oblohu vezmou klidně celou.
      P.S. Tyhle zbytečné výkřiky do tmy se objevují u každého příspěvku o Starlinku. Říkám si, kdy to asi tak ty pisatele přestane bavit a dojde jim, že těmi komentáři nic nezmění a jen se snaží rozjíždět zbytečné diskuse o ničem.

    • Jiny Honza napsal:

      Nebojte, to nebude mít dlouhého trvání. Nejdřív se přidají další konstelace a po prvních rozstřelech se to zase celé zruší. A za pár let, až se vyčistí nízké oběžné dráhy, z toho zůstane jen poznámka v učebnicích historie.

      Nakonec zbudou sítě typu Iridium s pár družicemi na vyšších oběžných drahách pro místa, kam ten drát opravdu je problém natáhnout.

  2. SaturnV napsal:

    Moc díky za přenos! Přijde mi, že když Falcon přistával, tak se trochu naklonil. Už jsem myslel, že se převrátí.

  3. Eda Mesicek napsal:

    Včerejší spektakulární start byl opět naprosto bezchybný. Jen absence záběrů z rakety při prodírání se atmosférou chyběl, jinak vše podle známého perfektního standardu. Už několikrát jsem spekuloval, že při dané trajektorii musí být vidět druhý stupeň na našem území a včerejšek se naplnil na 100%. Sledovat živě start (s vaším perfektním komentářem) a za dvacet minut vidět na vlastní oči přelet přes naše území mě naprosto dostal – husí kůže po celém těle a zvlhlé oči jsou důkazem silného zážitku.
    Ve 21:50 začal být vidět nad obzorem jasný a neskutečné rychlý bod, jak se prohnal okolo Venuše a zamířil do souhvězdí Blíženců, kde se po několika vteřinách schoval do zemského stínu. Popadl jsem triedr 10×50 v němž bylo možno nádherně rozeznat vypuštěný náklad a hned za ním druhý stupeň zahalený do jakési mlhy po stranách (zřejmě vypouštění přebytečných plynů).
    Jelikož všechny předchozí starty Starlinků měly stejnou trajektorii, předpokládám že tomu bude i nadále u budoucích startů (a že jich nebude málo), chtěl bych požádat někoho, kdo má zkušenosti s fotografování o radu, jak nejlépe tento rychle letící objekt zachytit v co možná nejlepších detailech. Určitě by mohlo vzniknout spoustu nádherných fotografií či dokonce videí.
    Všem doporučuji stránku https://flightclub.io/ pro budoucí starty. Jinak včera překvapil i Heavens-Above, kde byli uvedeny (sice s menší chybou) údaje o viditelnosti přeletu druhého stupně.
    Děkuji a všem přeji mnoho krásných zážitků při sledování kosmonautiky 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkuji, že jste nás sledoval a gratuluji k pozorování.
      Ohledně pozorování – tam je potřeba splnit jednu podstatnou podmínku. Nestačí jen aby družice letěly nad námi. U nás už musí být tma, abychom viděli tmavou oblohu a v místě, kde jsou družice, ještě musí být světlo, aby měl jejich povrch k nám co odrážet. Tyto dvě podmínky poměrně striktně omezují dobu startu, aby byly družice následně vidět. Musí to být buďto po našem soumraku nebo před naším svítáním.

      • Eda Mesicek napsal:

        To máte naprostou pravdu. Včerejší načasování už nemohlo být dokonalejší. Ale při predikované kadenci startů máme velmi velkou šanci na další příznivě pozorovatelné přelety. Nikdy jsem neviděl Falcon 9 na vlastní oči, až včera ze vzdálenosti 289 km (nad Plzní) jen jako malý jasný bod o magnitudě okolo 1, což považuji za úspěch 🙂

  4. premek napsal:

    Teda parádní přenos! Děkuji. Je to geniální pocit, vidět satelity přelétat na obloze jen pár minut po startu.

  5. Radoslav Karásek napsal:

    Stále neviem pochopiť ako može taká trubka z vesmíru pristáť takto elegantne.

    Dneska musím byť kritický. Dušan je fakt nutné 10 minút premietať jednu fotku? Veď keď nemáš nič pripravené, tak tam proste daj fullscreen živý prenos a je to. Čo už si zabudol, ako to bývalo kedysi? Vtedy bolo nejaké pripravené video len ako taký doplnok, dneska mi to prišlo, že máš pocit, že musíš vlastnými materiálmi vykryť celých 15 minút pred štartom.. A pritom živý prenos ponúkal tak krásne zábery na raketu, na lode, na kozmodrom, nejaké promo zábery z crew dragona.. len škoda, že som ich mal 5*4 cm v rohu.
    A keď si začal premietať tú druhú fotku satelitov, myslel som, že už fakt vypením. Našťastie to blížiaci sa štart uťal skorej..

    (p.s. ak mi niekto chce napísať, že som si mal dať prenos SpaceX, ak sa mi nepáčila tá dokola sa opakujúca fotka, tak nemohol, syn chcel sledovať komentovanie „pána z česka“)

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za postřeh. Osobně jsem to takhle udělal proto, že se mi ty fotky líbily a přišly mi hodně názorné. Myslím si, že je lepší mít na obrazovce to, o čem zrovna mluvím. Kdybych mluvil o tom, že je třeba první stupeň použit počtvrté a do toho by byl na obrazovce záběr na Crew Dragon, bylo by to – aspoň podle mého názoru – matoucí. A ještě jedna věc. Domnívám se, že lidé k nám chodí právě i kvůli tomu, že nabízíme něco jiného než oficiální přenos. Chápu, že ne každému se musím pokaždé trefit do chuti, tak snad to bude příště lepší. Ale rozhodně díky za postřeh.
      P.S. Neřekl bych, že jsem neměl nic připravené, byly tam tři fotky a jedno video. Ale chápu, že jindy je to třeba bohatší.

      • Radoslav Karásek napsal:

        Dušan, ja nemám proti tej fotke nič. Lenže stačilo ukázať, povedať info a ideme ďalej. Lenže ty si vačšinu času rozprával o iných veciach. Prečo je odložený štart, počasie, historický okamžik, porovnávanie s Atlasom.. Skús si len sám pre seba pustiť 1 fotku s touto „animáciou“ a schválne si stopni, za aký čas ťa to začne otravovať. Ja som vydržal 1,5 minúty asi a potom už len utrpenie.

        Ďalej už to nejdem rozoberať, ja som vďačný za takýto prenos v češtine, nechcem aby to vyznelo, že som len zatrpknutý kritik. A často oceňujem pripravené veci, len dnes zrovna ten originál bol výrazne lepší.

        P.S. Myslím si, a na to by som si aj stavil 50 korún, že ľudia chodia na tieto prenosy len kvoli češtine. Samozrejme mnoho z nich oceňuje vyššiu úroveň a takisto tie pripravené materiály, ale neverím, že niekto príde len kvoli tomuto.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já to rozhodně jako zatrpklou kritiku neberu, naopak. Je to věcné, slušné a konkrétní. Jsem za takovou zpětnou vazbu jako vždy vážně rád. Dneska tam ten obrázek možná zůstal o něco déle i kvůli tomu, že jsem musel co chvíli posouvat chat (ale to by se mělo brzy opravit). Možná to mělo vliv na moje soustředění ohledně vysílání, těžko říct. Ale zkusím si na to dát pozor.

  6. David R. napsal:

    Mimochodem, mnoho „starších“ Starlinků ještě stále tvoří další vláčky. Ty jsou sice už řidší, ale mělo by být stále k vidění několik satelitů na stejné dráze najednou. Rozestupy mezi nimi jsou mírně nad 20 sekund. Stačí se podívat na stuffinspace a zadat filtr Starlink.

  7. camelopardalis napsal:

    Tak jsem to viděl letět v 21:54 nad Prahou

  8. Vladimir Todt napsal:

    Takže mall.tv si pro příště opraví posun chatu, který jsme museli dělat ručně. Družice byly vidět i z Prahy, ale protože byly ještě u sebe, tak jako pohybující se jasný bod, který zmizel ve stínu Země výše nad JZ obzorem, který stoupal od ZSZ.

  9. Tovy napsal:

    Díky za přenos. Konečně zase i s pořádným přistáním 🙂
    Pozdravte chlapy z Mallu, vypadá to, že už funguje posun v čase i okamžitý záznam přenosu na webu Kosmonautixu (alespoň na Mozille). Youtube je asi konečně dohnán 🙂
    Jen by mě zajímalo (dotaz spíše na Mall.cz 🙂 ) – kolik místa asi zabírá takový 35-min stream na serverech?

  10. RomanArts napsal:

    Skvělý přenos Dušane, mockrát děkuji. Bylo to i krásně vidět na noční obloze, nádherná podívaná.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc za pochvalu a gratuluji k pozorování.

      • PeProch napsal:

        Hezký přenos, díky.
        I v přesvětleném Brně jsme hned při prvním obletu viděli přelet Stalinků jako jeden bod.
        Včera (23.4.) už byl vidět přelet jako „šňůrka korálků“.
        Dnes (24.4.) dle předpovědi na https://www.heavens-above.com bude možné pozorovat „korálky“ také.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Gratuluji! jen pozor – mohl jste vidět Starlinky i z nějakých dřívějších startů, které jsou na oběžné dráze.

      • PeProch napsal:

        Ten první oblet by se mohl splést s nějakým dřívějším Starlinkem, ale čas a dráha souhlasila s předpovědí na heavens-above.com, ale ty včerejší korálky, kdy je 60 světelných bodů těsně za sebou, to se nedá splést.
        Jestli máte Dušane výhled na západní obzor a bude jasno, tak pro Jihlavu je dnes předpověď: začátek 22:01:10 azimut 280, konec 22:03:30 azimut 240, bohužel jenom 15 st. nad obzorem. Včera to bylo 25 st. nad obzorem a bylo to vcelku dobře viditelné.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za tip, ale v té době budu končit dnešní Pokec. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.