sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dobrá zpráva! Sondy ESA se vrací do služby

Vizualizace sondy Solar orbiter.

Po krátkém utlumení provozu evropských vědeckých sond ve Sluneční soustavě, o kterém jsme psali v Kosmotýdeníku, se tyto sondy pomalu vrací k tomu, co jim jde nejlépe, tedy ke sběru vědeckých dat. V řídícím středisku ESOC (European Space Operations Centre) v německém Darmstadtu dlouho probíhalo řízení misí normálně i když většina zaměstnanců i kontraktorů pracovala z domova. Jenže když se COVID-19 nakazil jeden z pracovníků řídícího střediska, musela být přijata opatření zabraňující šíření infekce. „Ta osoba je již naštěstí v pořádku a uzdravuje se,“ uvedl Paolo Ferri šéf řízení misí v ESOC a dodal: „Během dvou dnů před jeho diagnostikou, kdy chodil do práce, přišel na místě do kontaktu s dvaceti kolegy.

Cluster II
Cluster II
Zdroj: https://www.esa.int/

K zamezení dalšího šíření byla všem těmto osobám uložena karanténa a celá budova prošla pečlivým úklidem a desinfekcí. Mnoho z těchto lidí se podíleli na řízení meziplanetárních sond Solar Orbiter, Mars Express a Trace Gas Orbiter, nebo čtyř družic Cluster II, které obíhají Zemi. Kvůli tomu musela být činnost těchto misí omezena na dobu, kdy byli členové jejich týmů doma. „Rozhodli jsme se preventivně přerušit provoz těchto misí, dokud nepomine riziko potenciálního domino-efektu navazujících infekcí a s tím souvisejících karantén,“uvedl Ferri.

Věda se nyní ale konečně vrací! Výhodou meziplanetárních sond je, že jsou navrženy tak, aby vydržely v tzv. bezpečném režimu i po delší dobu. Někdy se na své cestě dostanou z pohledu ze Země za Slunce a během těchto dvou až tří týdnů s nimi jejich týmy ztratí kontakt. Každá ze čtyř zmíněných misí proto byla přepnuta do bezpečného režimu – byly na stabilních drahách, ale jejich vědecké přístroje byly dočasně deaktivovány.

ExoMars Trace Gas Orbiter
ExoMars Trace Gas Orbiter
Zdroj: https://cdn.vox-cdn.com

Bolí mne  u srdce pokaždé, když musíme vypnout vědu a ani teď to nebylo jinak. Občas se stane, že některá sonda může mít problém a vstoupí do bezpečného režimu a pak to trvá zhruba týden, než je zase fit,“ uvedl Ferri a dodal: „Tentokrát byla věda přerušena kvůli problémům se zdravím lidí na Zemi, což je unikátní, ale když je to u konce, máte ještě větší radost, než když zachraňujete stroj.

Naštěstí se u nikoho z karantény neprojevily žádné příznaky a první nositel zůstal také jediným. „Když jsme přerušili vědeckou fázi, stanovili jsme jasná kritéria stanovující, kdy může začít obnova těchto činností. O víkendu jsme proto mohli začít všechny mise pomalu vracet zpět do běžného provozu,“ vysvětlil Ferri. Jeho slova doplňuje Markus Kissler-Patig, šéf vědeckých činností Evropského astronomického střediska v Madridu: „Srdce nám krvácí, když sondy u Marsu nemohou dělat svou vědu. Jsme zodpovědní za vědecký přínos těchto fantastických strojů a proto chceme tento vědecký přínos maximalizovat – ta věda neslouží jen vědcům, ale celému lidstvu. Ale tentokrát šlo o zdraví našich lidí. V takové situaci jsme neměli o čem přemýšlet. Taková rozhodnutí jsou jednoznačná, protože prostě víte, že je to správná věc.

Díky preventivním opatřením přijatým hned na počátku, je situace ve středisku ESOC stabilní. Osoby, které dochází na místo, pracují převážně izolovaně a nesetkávají se s ostatními. Pokud už musí být v jedné místnosti, dodržují bezpečnou vzdálenost a ochranná opatření.

Řídící středisko ESOC v Darmstadtu.
Řídící středisko ESOC v Darmstadtu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/solar_orbiter/20813939-1-eng-GB/Solar_Orbiter.jpg
https://www.esa.int/…/9153563-8-eng-GB/The_Cluster_quartet_pillars.jpg
https://cdn.vox-cdn.com/…/ESA_ExoMars_Trace_Gas_Orbiter.0.jpg
https://www.esa.int/…/17114077-1-eng-GB/Main_Control_Room_pano.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
SaturnV
SaturnV
4 let před

Pěkný článek. Zvedne náladu

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  SaturnV

Ano, taky mne to potěšilo.

pbpitko
pbpitko
4 let před

Koho by nepotešilo ? 🙂

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2020/04/02/dobra-zprava-sondy-esa-se-vraci-do-sluzby/