ŽIVĚ A ČESKY: Start posledního Dragonu první generace

V sobotu brzy ráno – v 5:50 našeho času – by měla z floridské rampy číslo 40 odstartovat raketa Falcon 9. Půjde o start, při kterém bude první stupeň použit podruhé a loď Dragon dokonce potřetí. Ale nejdůležitější je, že půjde o vůbec poslední vypuštění zásobovací lodi Dragon první generace – ve druhé polovině letošního roku totiž začne SpaceX posílat náklad na ISS v lodích Dragon 2, které jsou konstrukčně podobné pilotovaným lodím Crew Dragon. Rádi bychom Vás tedy pozvali na náš živě a česky komentovaný přenos – těšit se můžeme i na pokus i přistání prvního stupně na pevnině, což slibuje jako vždy skvělou podívanou.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 5:35 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Zveřejnění záznamu zpozdila technická závada, ale video už je k dispozici (zatím bez záznamu chatu – nevíme, zda se zachrání).

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://www.spacex.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://gate.undelete.news/…10218622887029463_3692901481981149184_o.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Start posledního Dragonu první generace”

  1. racek napsal:

    No, pro mě celkem nudné. A tak to má být. Svědčí to o kvalitě konstrukce.

  2. jirka44 napsal:

    Dívak jsem se na přenos na YT a zaznamenal jsem, že tam komentátor zmínil i důvody, proč minule první stupeň netrefil palubu. Pokud jsem to dobře pochopil, bylo to způsobeno chybným zadáním parametrů o směru a síle větru v místě přistání.

  3. Radoslav Karásek napsal:

    Hocikedy v noci tu bývam a sledujem, ale v sobotu 5:30 mi přišlo až moc extrémne. Jediný den v týždni, kedy ako tak oddychujem a zrovna dnes není záznam 🙂 to je šťastie teda.

  4. VojtaO napsal:

    Perfektní start i návrat prvního stupně dnes v silném větru. Gratuluji SpaceX.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.