SpaceX získala další zakázku pro NASA

Lehce přes 80 milionů amerických dolarů – takovou hodnotu má kontrakt podepsaný kosmickou agenturou NASA a soukromou firmou SpaceX. Uzavřená dohoda se týká vynesení vědecké družice pro výzkum životního prostředí pomocí rakety Falcon 9. Jedná se o misi PACE (Plankton, Aerosol, Cloud and ocean Ecosystem), které původně po nástupu Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta hrozilo zrušení. Nyní má zajištěné vynesení někdy koncem roku 2022 a jejím úkolem bude z oběžné dráhy studovat oceány, ale i oblačnost.

Starší vizualizace sondy PACE.

Starší vizualizace sondy PACE.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Misi PACE (stejně jako dalším environmentálním družicím) hrozilo zrušení v prvních třech návrzích Bílého domu na rozpočet NASA. Ve všech třech případech však Kongres obnovil financování a to včetně rozpočtu fiskálního roku 2020, který prošel přes zákonodárce a prezident Trump jej podepsal v prosinci loňského roku. NASA tak může zahájit vývoj mise PACE.

PACE pomůže vědcům prozkoumat diverzitu organismů, které stojí na začátku mořských potravních řetězců a v podstatě jsou to i základy americké ekonomiky. Družice nám umožní získat pokročilé datové produkty ke snížení nejistoty globálních klimatických modelů. Kromě toho také zlepší naše mezioborové znalosti zemského systému,“ uvedla NASA v oficiálním prohlášení, kde se dále dočteme: „Navíc bude tato mise pokračovat ve sledování klíčových proměnných vlastností atmosféry, které souvisí s kvalitou ovzduší i zemským klimatem.

V úterý NASA uvedla, že vynesením této družice pověří společnost SpaceX. Ta pro tuto službu nabídla raketu Falcon 9, jejíž start je zatím nezávazně plánován na prosinec roku 2022. NASA uvedla, že za vypuštění družice zaplatí 80,4 milionu amerických dolarů – v této sumě jsou již započítány veškeré náklady, které se zajištěním startu souvisí. „SpaceX je potěšena tím, že pokračuje v podpoře kriticky důležitých vědeckých misí NASA. Vynesení mise PACE tento trend potvrdíme. Tato mise pomůže lidstvu lépe porozumět naší planetě, abychom ji mohli lépe chránit a uchovávat do budoucna,“ uvedla Gwynne Shotwell, prezidentka SpaceX.

Logo mise PACE.

Logo mise PACE.
Zdroj: https://pace.gsfc.nasa.gov/

Ke startu této mise by mělo podle informací od NASA dojít z Mysu Canaveral na Floridě. SpaceX zase k tomuto startu uvedla, že hodlá nasadit raketu Falcon 9 s prvním stupněm, který bude použitý. Zajímavé je, že družice PACE má být doručena na polární heliosynchronní dráhu ve výšce 676 kilometrů. To znamená,že Falcon 9 bude muset vyrazit z Floridy směrem na jih.

Floridský kosmodrom se pro starty na polární dráhy nepoužívá už dlouhé desítky let, protože raketa v takovém případě musí přelétat nad Kubou a dalšími státy. „Poslední let na polární dráhu z Floridy proběhl 26. února 1969, kdy raketa Delta 3E1 vynesla meteorologickou družici ESSA-9. Počáteční sklon oběžné dráhy byl 101,5°,“ uvedl před časem na našem diskusním fóru Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Běžně se pro lety na polární dráhu používá Vandenbergova základna v Kalifornii, kde má SpaceX také startovní rampu.

Plánovaná trajektorie Falconu 9 při misi s družicí SAOCOM 1B.

Plánovaná trajektorie Falconu 9 při misi s družicí SAOCOM 1B.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

SpaceX však některé mise mířící na polární dráhu přesouvá z Kalifornie na Floridu – po několika desítkách let první start tohoto druhu provede SpaceX už na konci března, kdy má vynést argentinskou družici SAOCOM 1B pro radarový průzkum. Ta měla původně startovat z Kalifornie, ale SpaceX ji před několika měsíci přesunula na Floridu. Neznamená to však, že SpaceX opustí svou rampu v Kalifornii. V listopadu letošního roku by měl Falcon 9 vynést z Vandenbergovy základny americko-evropskou družici Sentinel-6A. NASA nedávno potvrdila, že se stále počítá se startem této mise ze západního pobřeží USA.

Na závěr článku ještě pár základních informací o družici PACE. Ta by měla při startu vážit okolo 1700 kilogramů,. přičemž na palubě najdeme barevný snímkovač oceánů a dva polarimetrické přístroje. Misi má na starost Goddardovo středisko, kde bude družice také postavena. Kdybychom však o misi PACE řekli, že je americká, nebylo by to tak úplně přesné. Jde totiž o misi s mezinárodní účastí – byť je zahraničním partnerem jediná země – Nizozemsko.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/02/svs_pace_beauty2.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/PACE_bus_Earth.png
https://pace.gsfc.nasa.gov/images/pace_decal_800.png
https://pbs.twimg.com/media/EGdpw7sWoAAhq3I.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “SpaceX získala další zakázku pro NASA”

  1. V_A napsal:

    Mohly by v budoucnu létat na polární dráhy i z Boca Chica? Přijde mi že přelet nad Mexikem by byl ve větší výšce než bude teď nad Kubou.

  2. Radek napsal:

    No ještě že v článku není napsané, jak NASA díky SpaceX strašně šetří. 80 milionů za takovou misi je strašně moc. Je zarážející, proč v USA neexistuje lehká raketa typu Vegy, která by se na podobné náklady dala využít.

    • Casso napsal:

      cena bezneho startu f9 je odhadovana na cca 60M$. predpokladam, ze navysenie ceny je sposobene podmienkami, ktore si NASA kladie k takemuto startu (napr. dodatocne testy, certifikaty…) – ale to je len moj odhad.

      raketa vega by nedokazala dorucit takto tazky naklad na polarnu drahu. skor by bola vhodna raketa delta ii, ale ta uz nelieta. a americania, pochopitelne, radsej podporia americku spolocnost nez europsku, rusku alebo cinsku.

    • Samo2 napsal:

      Treba si uvedomiť že ULA by si na Atlase či Vulcane zaúčtovala tak 130-160 mil. USD (predtým aj značne viac) a to šetrenie je a značné. SpaceX nieje blbá aby zbytočme pod cenu cenu keď sú si vedomý že technicky nemajú konkurenciu keď ULA nepôjde pod cenu a vlastnú maržu. Osobne to tipujem asi tak že reálne náklady na službu ktorú si objednala NASA a teda by sa šlo „podľa cenníka“ bude 70 mil. a 10 mil. je „prihodené“ pretože si to môžu dovoliť. Onedlho budú mať konkurenciu, prečo by sa mali vzdať príležitosti teraz? SpaceX dala takú ponuku a NASA ju prijala.

      • Vladimir Todt napsal:

        Dle nedávno uniklého videa prezentace v tuším hotelu na Floridě, kde jsem zaslechl i cenu, tak to vypadá, že celkové náklady SpaceX za základní start současného F9 je něco pod 30 mil. USD. Pak jsou příplatky za věci navíc + marže. Proto taky kvůli tomuto taky asi byl záznam druhý den smazán, toto byla totiž jediná finančně zajímavá informace.
        Pan ředitel letových operací,SpaceX asi dostal vyčiněno od šéfa, případně i s člověkem, který dal část záznamu na Youtube. 😀

      • Goodman napsal:

        Ano, nedivil bych se, kdyby náklady na start byly skutečně jenom 30mil USD.Ale to neuznamená, že Space X „předražuje“ zakázku. Nezapomínejte, že na každý start musíte rozpočítat náklady na vývoj !!!! Je to samé jako v případě výroby léků. Ta pilulka, co v lékárně stojí stovku, má výrobní náklad sotva pár korun. Ale vývoj léku samotného stojí miliardy.

  3. krupickam napsal:

    Krásně to podali Trumpovi:
    „PACE pomůže vědcům prozkoumat diverzitu organismů, které stojí na začátku mořských potravních řetězců a v podstatě jsou to i základy americké ekonomiky.“

    A SpaceX to obratem prodávají jako eko-bio:
    “ Tato mise pomůže lidstvu lépe porozumět naší planetě, abychom ji mohli lépe chránit a uchovávat do budoucna“

    Takže co, pomůže tato mise lidstvu lépe porozumět naší planetě, abychom ji mohli lépe vyžírat a drancovat?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.