ISS vyzkouší superrychlé datové připojení

Astronauti na palubě Mezinárodní kosmické stanice se již pomalu chystají na připojení nové antény, díky které bude moci ISS komunikovat se Zemí prakticky v reálném čase. Toto vylepšení se týká evropského laboratorního modulu Columbus, na kterém bude nové zařízení nainstalováno. Vědcům novinka umožní přijímat data z vědeckých experimentů na ISS prakticky okamžitě. Nové zařízení o velikosti ledničky přiveze na ISS zásobovací loď Cygnus od společnosti Northrop Grumman.

Tento systém bude posílat signály z oběžné dráhy ve výšce 400 kilometrů, kde obíhá ISS vstříc geostacionární dráze. Ve výšce 36 000 kilometrů jsou totiž družice evropského komunikačního systém EDRS (European Data Relay System). Tyto družice jsou v neustálém datovém spojení s pozemními stanicemi. V tom spočívá jejich hlavní výhoda – na geostacionární dráze se vůči zemskému povrchu nepohybují, zatímco ISS na nízké oběžné dráze oběhne Zemi každých 90 minut.

Anténa ColKa během pozemních zkoušek.

Anténa ColKa během pozemních zkoušek.
Zdroj: https://www.esa.int/

Nový systém se oficiálně jmenuje Columbus Ka-band antenna, což si ale příslušní pracovníci rychle zkrátili, takže vznikla přezdívka ColKa. Přes toto zařízení by měla stanice komunikovat poměrně slušnou rychlostí – downlink je očekáván 50 Mbit/s a uplink 2 Mbit/s. Přímé spojení stanice s Evropou ocení nejen vědci, ale i sami astronauti. Nový systém nabídne celou řadu využití – od kvalitní komunikace až po vysílání videa z vědeckých experimentů.

Koncem letošního roku by měl proběhnout výstup do volného prostoru, který bude určen výhradně k modernizaci vybavení modulu Columbus. Dva astronauti tak vynesou zařízení ColKa z přechodové komory modulu Quest a následně jej přišroubují na vnější plášť evropského vědeckého modulu. Následně dojde k propojení kabelů antény s příslušnými okruhy na vnější části modulu, které vedou k počítačům a nejrůznějším přístrojům.

Evropský modul Columbus

Evropský modul Columbus
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Evropský modul Columbus byl navrhován před více než dvaceti lety, kdy se internet teprve osvobozoval z plenek. Modul se na oběžnou dráhu dostal v roce 2008 a v té době už byla světová počítačová síť mnohem rozšířenější. Evropští vědci a inženýři proto využívali pro komunikaci modulu Columbus s pozemním střediskem staniční datovou síť a technologickou infrastrukturu agentury NASA – včetně geostacionárních družic systému TDRS.

Aktuální vylepšení nejenže evropské specialisty zbaví závislosti na NASA, ale také nabídne rychlejší komunikaci. Díky tomu bude možné přenášet data z většího množství experimentů – více vědců se tedy během příštího desetiletí dostane kdykoliv ke svým experimentům na palubě stanice. Komunikační zařízení ColKa vzniklo jako produkt britsko-italské spolupráce mezi tamními soukromými firmami. Ale k vývoji se použily součástky také z jiných států – třeba z Norska, Belgie, Francie, Kanady či Německa. Některé z nich vznikly, či byly kvalifikovány v rámci evropského programu ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems), který si klade za cíl provádět výzkum a vývoj nových telekomunikačních technologií.

ColKa bude využívat infrastruktury pro systém EDRS vyvinutý v rámci partnerské spolupráce Evropské kosmické agentury ESA a firmy Airbus. ESA tuto iniciativu rozjela, aby sjednotila firmy na evropském kontinentu a přitáhla je k velkým projektům. Cílem má být jednak stimulování technologického vývoje, ale také ekonomické benefity. Poznatky a know-how získané při návrhu, stavbě a provozu zařízení ColKa budou klíčové pro další pokračování celého projektu. ESA totiž chce tyto znalosti využít na komunikačním systému, který bude součástí projektu ESPRIT. Ten se stane součástí připravované kosmické stanice Gateway, která vyroste na oběžné dráze kolem Měsíce – zhruba 1000× dál od Země, než ISS.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/19331681-1-eng-GB/Space_antenna_pillars.jpg
https://www.esa.int/…/Communications_antenna_for_the_Columbus_module_on_the_ISS.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/2016/11/2016-11-08-203336-350×253.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ISS vyzkouší superrychlé datové připojení”

  1. Kamil napsal:

    Je fakt, že použít označení superrychlé pro 50 Mbps je trošku zavádějící. Asi to bude rychlejší než dosud, ale o superrychosti mám jiné představy. I když v kosmu je všechno s počítači jinak

  2. bohyn napsal:

    Z textu není jasné z které strany je uvedený ten downlink/uplink, předpokládám, že ze strany země, jinak by si těch videí z experimentu moc neužili.

  3. Vit Vymola napsal:

    Zajímalo by mě, jestli by pro komunikaci z LEO byl v budoucnu využitelný StarLink. Takové technologicky jednoduché, neomezené a přitom rychlé spojení by jistě ocenila většina satelitů.
    Ovšem za předpokladu, že antény družic StarLinku nejsou směrovány pouze směrem k zemi, což by bylo pochopitelné.

  4. Casso napsal:

    nerozumiem velmi clanku. pred pol rokom som cital, ze ISS ma pripojenie k internetu 600Mb/s a dnes citam ze ISS ma nove superrychle spojenie s rychlostou 50Mb/s downlink a 2Mb/s uplink.

    • Ferda napsal:

      Cituji: „Aktuální vylepšení nejenže evropské specialisty zbaví závislosti na NASA, ale také nabídne rychlejší komunikaci.“
      Pravdepodobne je tedy novy system zamyslen primarne (ci vyhradne) pro experimenty umistene v evropskem modulu Columbus. Dalsi veci je, ze samotny komunikacni system je asi experimentem / vyvojovym exemplarem sam o sobe.

      • Casso napsal:

        ved prave nerozumiem tomu „nabídne rychlejší komunikaci“ ..
        cize nasa sice ma na ISS spojenie 600Mb/s ale ESA ma k dispozicii z neho len maly zlomok?

      • Ferda napsal:

        Tim zrychlenim se pravdepodobne mysli zrychleni oproti stavu, ktery panoval na ISS v roce 2014 (puvodni zamer byl dorucit antenu v roce 2017). A nebo to taky muze znamenat, ze zrychleni se bude tykat pouze modulu Columbus, ktery treba nema pristup a nebo nemuze vyuzit nedavne urychleni spojeni od NASA. Stejne tak rusky a nebo japonsky modul mozna ma sve vlastni pripojeni. Kdo vi jak to tam je, ale nedivil bych se tomu.

  5. Jakubko napsal:

    Zaujímavý článok ako vždy, len mám otázku, Keď v bude vďaka tomuto spojenie prakticky okamžité,aký časový rozdiel je teraz?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.