sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Raketu Alpha potkal problém

Nová malá americká raketa Alpha od společnosti Firefly se v uplynulých týdnech a měsících chystala na svůj první start. Součástí těchto příprav byly i statické zážehy motorů. Během přípravy na první pokus o kvalifikační statický zážeh prvního stupně na stanovišti ve středním Texasu došlo ve středu večer k menšímu požáru. V prohlášení, které firma Firefly vzápětí vydala, nebyl při mimořádné události ohrožen nikdo ze zaměstnanců ani obyvatel nedalekého městečka Briggs, které se nachází severně od Austinu.

Během testu, který proběhl dnes večer jsme zažili anomálii, která vyústila v menší požár našeho testovacího stanoviště. Oheň byl rychle uhašen naším hasicím systémem, který se nachází u testovacího stanoviště. Rychle zasáhly i místní hasičské jednotky. Jak testovací stanoviště, tak raketa samotná, jsou nepoškozené. V žádném okamžiku nehrozilo lidem na našem pozemku ani v okolí žádné nebezpečí,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení, kde dále slibuje, že brzy uspořádá pro místní obyvatele společné setkání, na kterém jim vysvětlí, co se stalo a zodpoví všechny otázky.

Motorová část prvního stupně rakety Alpha.
Motorová část prvního stupně rakety Alpha.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Jen pár hodin před anomálií se firma pochlubila fotkou prvního stupně na testovacím stanovišti, který jsme použili jako náhledový snímek tohoto článku. Společnost v onom tweetu informovala, že její zaměstnanci do nádrží testovacího stupně tankují kapalný kyslík v rámci přípravy na první kvalifikační statický zážeh testovacího prvního stupně.

Připomeňme, že první stupeň rakety Alpha, která by mohla poprvé odstartovat letos na jaře, pohání čtyři motory Reaver na kapalný kyslík a letecký petrolej. Nosič by měl zvládnout dopravit 630 kg těžký náklad na heliosynchronní dráhu ve výšce 500 kilometrů při avizované ceně 15 milionů dolarů za start. Raketa alpha by měla na své mise vyrážet z Vandenbergovy základny, konkrétně by měla využívat vzletový komplex 2-West, který sloužil raketám Delta-II, než v roce 2018 odešly do výslužby. Pokud máte zájem o podrobnější informace o tomto 29 metrů vysokém nosiči, najdete je v tomto článku.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/01/alphahotfire.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/01/ENXnOUFU0AAKJcJ-2.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2020/01/23/raketu-alpha-potkal-problem/