ŽIVĚ A ČESKY: Starliner vyráží na nepilotovanou misi

Dočkali jsme se! Jeden z nejočekávanějších startů konce letošního roku je tu. Už v pátek ve 12:36 našeho času se na Floridě zažehnou motory rakety Atlas V, která vynese na oběžnou dráhu kosmickou loď Starliner od firmy Boeing. Ta má v dalších měsících vozit na ISS astronauty, ale k tomu potřebuje prověření systémů – právě k tomu poslouží aktuální nepilotovaná mise. Přijměte proto naše srdečné pozvání k živě a česky komentovanému přenosu, při kterém se třeba dočkáme práce dvoumotorového horního stupně Centaur.

Náš přenos spustíme zhruba 35 minut před startem, tedy okolo 12:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam přenosu, který bude díky vylepšení systému k dispozici během pár desítek sekund po ukončení vysílání.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://blogs.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://truemedian.com/…/boeings-1st-starliner-flight-test-in-photos-space-com.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

81 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Starliner vyráží na nepilotovanou misi”

  1. Jaroslav Moravec napsal:

    Jen čistě technicky k videu: pouštím si záznam a jsou v něm divné skoky, např. druhý je v čase mezi 15:00 a 15:10.

  2. jirka4000 napsal:

    Starliner nepoletí k ISS. Provede 2 korekce dráhy, počká do neděle a přistane na plánované ploše u White Sands.

  3. jirka4000 napsal:

    Tak konečně parametry dráhy Starlineru: 187 x 222 km

  4. jirka4000 napsal:

    14:29 Starliner je ve stabilní a bezpečné kofiguraci dle prohlášení mluvčí Boeingu. NASA a Boeing se dohadují co dál. Pochybuji, že NASA bude souhlasit s přiblížením k STS, i kdyby na to stačilo palivo. To by byl jen politicky zdůvodněný a hazardní krok.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Myslíte asi ISS.
      Nepředbíhejme, třeba se z toho dostanou.

      • jirka4000 napsal:

        Sorry, ISS samozřejmě 🙂

      • Ferda napsal:

        Myslim, ze se pokusi dany cas a situaci vyuzit co nejefektivneji. Tim muze byt i simulovane stihani ISS a nasledny deorbit tak, jak by to probihalo, kdyby se jim podarilo zapalit hlavni motory ve spravny okamzik. Podle poslednich informaci meli problem s palubnimi hodinami a proto doslo k orbitalnimu manevru pozdeji – pravdepodobne az na primy prikaz manualni intervence. To samozrejme znamena, ze nejsou s ISS synchronizovani a orbitalni mechanika je v tomoto ohledu neuprosna.

  5. Bifidus napsal:

    Pripadnou posadku by to ale ohrozit nemelo, vratila by se predcasne na Zem

  6. jirka4000 napsal:

    Zážeh nutný pro uuvedení Starlineru na stabilní orbitu má už 40 minut zpoždění, to znamená, že loď už je na sestupné dráze. Pochybuji, že má tolik paliva, aby se dalo ještě něco zachránit. Zřejmě už je vymalováno.

  7. Pavel napsal:

    Jestli oni nepoužívají stejný software jako jejich letadla Boeing 737 Max?

  8. jirka4000 napsal:

    Jim Bridenstein oznámil, že Starliner je na stabilní orbitě a zážeh nutný pro setkání s STS se neuskutečnil, jak se očekávalo. Na řešení se pracuje.

  9. jirka4000 napsal:

    Tým Boeing je v šoku, jednu chvíli tvrdí, že baterie lodi jsou nabité, pak zase orientují loď tak, aby se baterie lodi nabíjely pomocí slunečních článků.

  10. jirka4000 napsal:

    Tak to se Boeingu moc nepovedlo: „We do have an off-nominal orbit insertion,“ says Steve Siceloff, a Boeing spokesperson“. Nepodařilo se zorientovat Starliner pro zážeh motorů, nutný pro uvedení lodě na orbitu. Pokračují pokusy o řešení, na které není moc času.

  11. Pavel napsal:

    To tam budou takhle sedět dokud nepřistanou? Záběry na velín jsou opravdu záživné. To už mohli pustit koťátka. Rusové nám aspoň nakreslí pohyblivé obrázky.

    • John Peri napsal:

      No taky jsem byl zklamán.Koukal jsem na to během oběda a prostě takovej přenos snad ještě nikdo nevysílal.To bylo jak let na MARS kde čekáte co přijde a vůbec netušíte co se děje.A nakonec všichni tleskají a nikde ani záběr z orbity.Nevím,proč se nepoučí od Space X.Mohli tomu přenosu věnovat v přípravě více času,když už to chtějí vysílat.To je jak dávat hokej v 50 letech,na malé obrazovečce kde ani nebyl vidět puk a ještě k tomu ani nevíte kolik je odehráno a jaké je score.Tak budeme doufat,že se do příště poučí a nebo k tomu pozvou nějaké profíky.Škoda problémů,asi zase v Boingu něco nechali programovat Indické IT specialisty 🙂 jako v případě 737 MAX. No jinak přenos se mi taky vracel,po startu to skočilo dopředu,pak někdy odpadly pomocné motory a pak už jen lidi u monitorů.Takže jsem se po natěšení na přenos se zklámáním vrátil po obědě zpět k práci.Aspoň,že ten oběd nebyl zklámáním.Jinak Dušane u tebe vše super,příprava,fotky jen se to poštvalo někde jinde.Což mě vzhledem k tomu času,který jsi tomu obětoval dost mrzí.Ale ty za 1. ULA tak těm bych dal za přenos Americké „F“.

  12. Lojza napsal:

    Skoda toho seknuti. Presne v moment startu. A problem s pameti to nebude. Cely stream jsem zapl az 2 minuty pred startem. Takze to se neco posralo primo u mall.tv. No skoda…

  13. RiMr napsal:

    Tak byl to moc hezký retro-start v majlích a bez infografiky, moc hezké retro-rakety na jedno použití, s moc hezkou retro-lodí…

    …moc hezké a moc potřebné, jako součást plánu na konečně zbavení se navrtaných Sojuzů. Moc hezké a potřebné, ale je to s velkou slávou návrat snad ještě před raketoplány, není to ani stagnace. Snad „aspoň“ SpaceX a BO našlápnou úspěšně k něčemu, co je aspoň v některých aspektech novými kroky, „aspoň“ ty znovupoužitelné nosiče.

    Nekritizuju to, myslím, že to je dobrá strategie, mít pojištěné soukromé progresivní „nespoutané“ společnosti nějakou spolehlivou molochoidní sic předraženou retro zálohou.

  14. Mara napsal:

    Takový zajímavý start, takové práce na komentování, a taková nudaaaaa … Žádná telemetrie, ani vizualizace, žádné kamery, pohled do řídícího střediska … Vím že to za to nemůžete, ale to i Rusáci mají přenos zajímavější, ikdyž to občas nesedí s realitou 🙂

    Ještě bych tě malinko opravil, jak jsi říkal v přenosu, že Centaur spadne do Atlantiku – nespadne, spadne přesně na druhé straně kousek od pobřeží Austrálie, je to i na té infografice ve videu.

    Jinak Mall.tv opět katastrofa – stálé sekání, zásek 1 vteřinu před startem opravdu nasere (sorry, ale to nejde říct slušně) a nezlob se na mě Dušane, ale doporučování abychom si to otevírali v anonymním okně, protože to pomůže … Tohle si má pořešit Mall a ne aby si to řešil divák. Kdyby tohle doporučoval Youtube, tak už dávno zkrachoval. Ne a opravdu to není kvalitou připojení, ani prohlížečem ani blokací reklam, ale je to jen a jen problém Mallu, protože na jiných streamovacích službách problém nikdy nemám. Pokud to čtou lidi z Mallu, tak sledováno na Macu v Chrome přímo na jejich stránkách – na Safari se to video ani nerozjede, to jenom kdyby pánové z Mallu neměli co dělat.

    Škoda vaší práce, kterou tenhle halabala nedodělek Mall.tv jenom kazí, i po takové době co tam jste …

    • Vladimir Todt napsal:

      Toto zde z mall.tv opravdu asi nečtou – musíte to napsat na jejich podporu, jako jsem již v minulosti 2x také učinil a byl jsem tam 1 jednou na ně tvrdší s poukazem na fakta a srovnání. Také dřív ani neměli kontakt na technické problémy, poukázal jsem na to též a nyní by to mělo již být. Před necelým rokem byla situace mnohem horší, což není velká omluva.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já jsme říkal, že do Atlantiku spadne centrální stupeń a Centaur do Indického. Teda aspoň si myslím, že jsem to řekl. Pokud jsem to pomotal, tak se omlouvám.

      Situaci s Mall.TV řeším a oni se neustále zlepšují – nejprve aktivovali možnost vrátit se při přenosu v čase, pak zrychlili zveřejnění záznamu. Vaši zpětnou vazbu jim určitě předám. Vědí o tom a pracují na tom.
      P.S. Anonymní okno doporučuju jen jako dočasné řešení, než se to podaří vyřešit. Chci divákům aspoň nějak pomoci.

  15. Vladimir Todt napsal:

    ULA se opravdu „vyznamenala“ asi se nemusí opravdu vůbec snažit.
    Za infografiku a záběry z dění 4-, 5 ne jen proto, že přenos je veřejně přístupný. To je hrůza na to, že je konec 2. desetilětí 21. století.

    • Tomas napsal:

      Souhlasím. Přenos SpaceX je jiná liga. Infografika, telemetrické údaje, kamery všude kde je to možné.

      • Vladimir Todt napsal:

        Proti tomuto přenosu je jiná liga i Rusko, Čína a Indie o ostatních nemluvě. ULA předvedla nejhorší info z živého startu za delší dobu. Asi si tak věří, že si mysleli, že jim to bouchne a tak přenášeli jen to co viděli lidé ze Země a v sálu. Je ten Starliner vůbec na obloze? A nevystřelily jen maketu, aby inkasovali peníze? Samé otázky? 😀

      • Tomas napsal:

        Jsem zvědav až začne SLS jestli to bude podobná tragédie.

      • Vojta napsal:

        Rusko má poslední dobou přenosy i s telemetrií moc pěkně zpracované. I když dlouho jim nic neselhalo, tak to může být potěmkiáda, nicméně pořád pěkná. Přenosy se od SpaceX a v těsném závěsu ty od ESA jsou ale pořád nejlepší.

    • Ferda napsal:

      Ovsem oni to nedelaji proto aby se mel Internet na co koukat, ale aby vynesli naklad na urcenou drahu (pripominam, ze ULA a jejich raketa podala perfektni vykon, selhani je na strane Starlineru, nikoliv rakety).

  16. Zajíček napsal:

    Super přenos a start. Zítra se budu dívat.

  17. Jarek napsal:

    To jsem jediný komu přenos zamrznul sekundu po startu? Ať jsem MALL do prdele.

  18. Vladimir Todt napsal:

    Hodně z nás zažila výpadek v době odpočítávání 10… výpadek – nutný reload, Mall.TV reklama a pak až jak to letí ve vzduchu. Zdroj výpadek neměl, tedy guláš mall.tv. :O Ale kousavá na mall.tv to bylo občas ještě před startem. Kontroloval jsem spojení, ostatní streamy např. z Youtube byly OK.

  19. Vojta napsal:

    Hmm, přenos dost přeskakuje – kolem 15 sekund zpět a pak zase dopředu, takže něco slyším dvakrát a něco vůbec. Momentálně sleduji na MALL, ale na kosmonautixu to bylo stejné.

  20. Kamil napsal:

    Nová éra kosmonautiky je konečně za dveřmi. V roce 2020 to předlouhé přechodné období definitivně skončí a začne pořádná expanze. Doufám, že brzy padnou ty rekordy z minulého století s 10 pilotovanými lety za rok a 65 kosmonauty na orbitě.

    • MilAN napsal:

      A od koho ta čísla očekáváte ? Počty jsou nasmlouvány

    • Luděk napsal:

      Zatím se očekávají 2 starty Sojuzu, 1-2 starty Dragonu a 1 Starlineru na rok 2020, tj. třeba příští rok max. 16 osob. Číňané své starty na TG-3 přesunuli na rok 2021. A v budoucnu to nebude o moc jiné. Sojuz 2 starty/rok, Dragon a Starliner celkem také, asi občas komerční lety s turisty, hádám také tak 1 za rok. Shen Zhou zřejmě max. také 2 lety/rok. Artemis 1 ročně. Indové nevíme. Těch 65 osob v rámci 1 roku to bude možná tak za 5 let nebo hádám, že spíš daleko později. Éra Shuttlu byla přece jen něco jiného.

      • Jiný Honza napsal:

        Jedině že by se přidal New Shepard. To by pak počty „astronautů“ rostly rychle.

    • Jiný Honza napsal:

      To je pěkný optimistický komentář, ale spíš by se hodil do roku 1981 k prvnímu startu raketoplánu.

      Obě nové lodě jsou fajn, ale je to prostě návrat k Apollu. Jediná důležitá vylepšení jsou automatické dokování a použití FV panelů. A tím se z pochopitelných důvodů nejde extra moc chlubit.

  21. Majo napsal:

    Tak kto bude asi prvý?SpaceX alebo Boeing?Keď SX má v lednu a únoru ešte posledné skúšky?

  22. Alois napsal:

    Tak tohle bude poslední krok pro Boeing, Space X jej udělá v lednu a pak už uvidíme opět nastupovat americké astronauty do americké lodi. Jednoduché to ale nebude, NASA by jinak nejednala o nákupu dalších křesel v Rusku.

  23. pave69 napsal:

    Dost by mne zajímal vývoj v roce 2020 – jestli to Boeing vůbec ustojí finančně a když ne, jestli Starliner přežije.

    • Petr napsal:

      Ustojí, vždyť Max je jen jeden ze sortimentů, co Boeing nabízí. A hlavně je i v národním zájmu USA, aby Boeing nekrachnul, to už spíš vidím krach Muska, než Boeingu.

    • Jakubko napsal:

      Tak Boeing sa teraz dostane do veľkých finančných problémov ale ustoja to, ved tie zákazky čo majú od NASA sú obrovské

      • Alois napsal:

        Rozpočet NASA je násobkem součtu rozpočtů všech ostatních kosmických agentur dohromady a nějak ty dolary musí utratit.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Pane Jakubko, zpravodajství Patria Finance, na které jsem dal odkaz, popisuje finanční situaci Boeingu jinak než Vy. Začněme faktem, že Boeing je v zisku (za 3. čtvrtletí 2019 byl zisk 1,17 miliardy USD). V RÁMCI TOHOTO ZISKU má Boeing ztrátu z výroby letadel 737 MAX skoro dvě miliardy USD měsíčně. Od ledna 2020 bude výroba 737 MAX zastavena. Důsledkem bude SNÍŽENÍ ZTRÁTY Z 737 MAX podle odhadů analytiků o cca 36 – 50 % (o celých 100 % ne, protože Boeing nehodlá propouštět zaměstnance a bude podporovat klíčové dodavatele). Logicky tedy budou finanční problémy vyplývající z 737 MAX nižší než současné a CELKOVÝ ZISK BOEINGU SE ZVÝŠÍ.
        Pane Pave69, snad jsem tímto přispěl k rozptýlení Vašich obav o osud Starlineru.

      • Vojta napsal:

        Do toho ještě nejsou započítané kompenzace aerolinkám kvůli nemožnosti využívat nakoupené 737 MAX. Nemyslím si, že by to Boeing položilo, možná i přesto zůstane ziskový, ale zanedbatelné to nebude. Počkal bych, až MAXy zase začnou létat a kompenzace se vyčíslí.

    • frank napsal:

      Ohledně cashflow firmy to na rok 2020 pořád vypadá celkem dobře,ale to co je vyhrazeno na Max už moc ne. přestože systém platebv leteckém průmyslu je hodně zálohový, jinými slovy Boeing jen na rok 2020 měl na všechny modely MAX od roku 2019 zaplacené zálohy cca 35 miliard dolarů, tedy částku pokrývající 6 čtvrletí výroby modelu Max za sebou … jeho zálohy již vyplacené subdodavatelům na rok 2020 jsou asi 9 miliard dolarů jeho výrobní náklady + tyto zálohy subdodavatelům na Max za rok 2019 byly cca 27 miliard, takže jim zbylo cca 7-8 miliard hotovosti, čili což je cca na 4 měsíce výroby v roce 2020 … čili zastavení výroby byla jediná možnost. Firma také hodlá po obdržení licence pro Max obnovit výrobu s nabídkou slev což se projeví na marži, ale důležitější je pro ně udržet hotovost, což ale bez půjček nepůjde. Jinými slovy odhaduju, akcionáři s dividendou zapláčou, ale dividenda bude 🙂

  24. V_A napsal:

    Po téhle misi už bude následovat let s posádkou, nebo jim ještě chybý nějaká certifikace?

  25. Alois napsal:

    Čekám na Boeing tak dlouho a jako na vztek musím ve 12 na společenskou akci, kterou nemohu odmítnout. Na mobilu to nebude ono.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.