sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Začíná unikátní oprava AMS-02

Nebudeme chodit kolem horké kaše – tohle bude velké. Od legendární opravy Hubbleova teleskopu tu nebyl podobně komplexní a složitý úkol. AMS-02 je unikátní vědecký přístroj, který umožňuje vědcům porozumět podstatě temné energie a temné hmoty, které tvoří většinu vesmíru. Tento přístroj již překročil svou životnost a jeho chladicí systém se potýká s problémy, takže je potřeba jej opravit. Hák (tohle opravdu není malý háček) je v tom, že AMS-02 nikdy nebyl stavěn na opravy na oběžné dráze. Pozemní týmy proto musely vyvinout a otestovat unikátní postupy a nástroje. Dnes ve 11:30 začne přímý přenos prvního ze série plánovaných výstupů. Samotný výstup by měl začít ve 13:05 SEČ.

Do volného prostoru zamíří Luca Parmitano a Andrew Morgan. Jejich úkoly jsou přehledně popsány v níže přiložené animaci. AMS-02 se nachází na příhradové konstrukci stanice a jelikož se nepočítalo s jeho opravou, nejsou na něm ani žádná madla usnadňující pohyb. Tyto pomůcky si budou muset astronauti sami nainstalovat a s přístupem na ta nejhorší místa pomůže robotická paže, na jejíž konec se připne Luca Parmitano – vedoucí dnešního výstupu. Bude to mimochodem poprvé, kdy bude Evropan v roli tzv. EV-1. Celý výstup proto bude živě vysílat i ESA TV ve spolupráci s agenturou CERN.

V rámci prvního plánovaného výstupu udělají astronauti hlavně přípravné práce a vše důkladně nafotí. Nejpracnějším úkolem bude odstranění protimeteorického štítu, který drží více než deset speciálních západek. Tento štít bude po odstranění odhozen – je příliš velký na to, aby jej astronauti přenesli zpět do přechodové komory. Veškeré zásahy do chladicího systému včetně řezání rozvodů chladicího média nás čekají až při dalších výstupech.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2019/08/NSF-2019-08-28-21-57-09-856.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Jančura
Jan Jančura
4 let před

Díky za článek. Poněkud mě zaráží malá předvídavost konstruktérů tohoto přístroje, že nepočítali s jeho servisem, přestože je umístěn na ISS, na které je většina zařízení servisována.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jan Jančura

V době, kdy se AMS-02 stavěl, tak byla jeho složitost vyhodnocena jako velmi vysoká. Komplikované systémy se z vlastní podstaty staví složitě, natož pokud by se měly brát ohledy na jejich servisovatelnost. Před deseti lety by zřejmě opravu ani nezkoušeli. Je to další ukázka pokroku techniky.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Životnost AMS byla plánována na tři roky, tedy někdy do roku 2014. Dalších 5 let fungoval bez údržby. Že by se měli zamýšlet na jeho servisem, to v době jeho přípravy nikoho nenapadlo ani ve snu.

Alois
Alois
4 let před

Feministky musí být nadšené. Krom toho že to děvčatům neskutečně sluší, šíbují se svými neohrabanými a jakoby bezmocnými kolegy jako s balíky slámy.

maro
maro
4 let před
Odpovědět  Alois

Jo jo. Tyhle holky vypadají hodně schopně. A je na ně i hezký pohled.

Risa123
Risa123
4 let před
Odpovědět  Alois

Oni si něco najdou…

Racek
Racek
4 let před
Odpovědět  Alois

Proč jen feministky? Já se náhodou na holky dívám rád a zvlášť když jim jde práce od ruky, že :-)) …

pbpitko
4 let před
Odpovědět  Racek

Tie dievčatá určite nie sú feministky.

Sullivan
Sullivan
4 let před

Protimeteorický štít bude po odstranění odhozen? To mi navozuje docela úsměvné představy,ale reálné moc ne…

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Sullivan

Ano, už jej odhodili. Viz záznam.

zvejkal
zvejkal
4 let před

Vzdy ma to nudilo, ale dnes som si to pozrel.
Teda, hm, hlavne tu zaverecnu cast. Dievky vo vesmire su uzasne, sikovne a krasne. Tak akosi davaju tomu vsetkemu zmysel 🙂

pbpitko
4 let před

Diečatá si vo vesmíre počíňaju skutočne úžasne, a nielen tieto. O nič horšie ako muži, v niektorých prípadoch aj lepšie. A ak sú aj sexi tak bonus navyše.

athlo
athlo
4 let před

Kvalitni video zalozene na rozhovoru s Lucou Parmitanem a zabery z casti trenimgu na tuto misi zverejnila i ESA.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/11/15/zive-zacina-unikatni-oprava-ams-02/