sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

LeoLabs zprovoznily radar nové generace

LeoLabs, Inc., vedoucí komerční poskytovatel informací o mapování provozu na LEO a služeb vesmírné situační výstrahy, oznámily 14. října 2019 zprovoznění svého Vesmírného radaru KIWI – Kiwi Space Radar (KSR) – s fázovým posunem. KSR je umístěn na Jižním ostrově Nového Zélandu a jako první komerční radar je schopen sledovat objekty menší než 10 cm. Je první ze série radarů nové generace, které LeoLabs plánují rozmístit ještě u rovníku, na dálném severu a dálném jihu – konkrétní lokality zatím nejsou známy. (První dva radary – na Aljašce, ve Fairbanks a v Texasu, v Midland -zatím nemají takovou citlivost.) Spoluzakladatel LeoLabs, Michael Nicolls říká, že KSR (vyvinutý SRI International) zvedá laťku ve sledování nebezpečí kolizí na LEO na úroveň, která nikdy předtím nebyla dosažena. Provoz KSR na vyšší frekvenci umožní sledovat odhadem dalších 250 000 objektů na LEO – až k velikosti cca 2 cm. Takové objekty jsou největším nebezpečím pro funkční satelity a KSR představuje první krok k identifikaci takových rizik.

Midland Space Radar
Zdroj: LeoLabs

Dan Ceperley, další ze spoluzakladatelů LeoLabs, poukázal na tisíce nových satelitů v plánovaných konstelacích a na snahu LeoLabs poskytovat dostatečná data a jistotu operátorům satelitů, pojišťovnám, regulátorům, vesmírným agenturám a podnikům, které jsou závislé na satelitních službách – již nyní získávají předplatitele pro své služby. Dále řekl, že oznámení o KSR představuje základ pro naplňování vize firmy při budování platformy pro budoucí služby na LEO. KSR je schopen, mimo sledování malých úlomků na oběžné dráze, automatického vyhledávání a odhalování objektů a událostí. Toto oznámení navazuje na zprávu z července t.r. o úspěšném zvršení prvního kola prodeje účastí (investment round A), kdy japonská společnost WERU Investment (venture capital)  a evropská Airbus Ventures investovaly více než 13 mil. USD. Z toho se odvíjí plánované zvýšení počtu pracovníků na 25. Od 5. srpna (po oznámení na Konferenci o malých satelitech v Utahu) je zprovozněna služba LeoTrack pro provozovatele smallsatů a cubesatů. Tuto službu využívají mj. BlackSky, Maxar Technologies, Planet a Swarm Technologies. Standardní, 12měsíční předplatné stojí 2 500 USD za měsíc za jeden satelit (ceny pro provozovatele více než pěti satelitů jsou dojednávány individuálně). LeoLabs zpracovává data pro budoucí využití v katalogu objektů na LEO. Generování orbitálních informací bez nutnosti lidské intervence bude poskytovat včasné a kompletní podklady pro SSA a pro řízení satelitního provozu. Vzhledem k tomu, že KSR je první radar své třídy na jižní polokouli, je jeho zprovozněním zvýšena frekvence sledování (může sledovat až 1 000 objektů za hodinu) a tím se také zlepšuje vyhodnocení jednotlivých drah a monitoring manévrů a událostí. Ceperley dále řekl, že strategické rozhodnutí o umístění KSR na Novém Zélandu, jejich investiční model a spolupráce s Novozélandskou vesmírnou agenturou umožnily LeoLabs podílet se zde na zrodu sektoru vesmírného průmyslu.

Zdroj informací: https://www.satellitetoday.com/
https://www.leolabs.space/
https://breakingdefense.com/
https://spacenews.com/leotrack-rollout/

Zdroj obrázků: LeoLabs

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ldx
ldx
4 let před

Vzhledem k tomu, že StarLink od SpaceX by měl už mít až 42 tis. satelitů, bude to potřeba !

bohyn
bohyn
4 let před
Odpovědět  ldx

Kde jste přišel k takovému číslu? Starlink má mít v plné síle něco přes 12 tisíc satelitů. A ani v součtu s ostatními plánovanými podobnými konstelacemi + všechny ostatní satelity to nedá toto číslo.

Všechny ty konstelace co jsou v plánu dají tak polovinu toho Všeho čísla.

bohyn
bohyn
4 let před
Odpovědět  bohyn

Moje chyba, už to ve zprávičkách vidím.

pave69
pave69
4 let před
Odpovědět  bohyn

Požádali o frekvence pro dalších 30 tis. satelitů, tak to zhruba přes těch 42 tis jsme…

Jiný Honza
Jiný Honza
4 let před
Odpovědět  ldx

No krátkodobě je to blbost, ale po pár desetiletích provozu je to klidně možné. Ono těch neovladatelných satelitů na vyšších drahách bude jen přibývat.

bohyn
bohyn
4 let před

Je hezké co dokáže taková „garážovka“ za soukromé peníze. Krásně zaplní díru na trhu.

https://kosmonautix.cz/2019/10/15/https-www-kosmonautix-cz-2019-10-leolabs-zprovoznar-nove-generace/