Družice pro snímkování Země s umělou inteligencí

Vizualizace projektu FSSCat

Už jen za pár měsíců bychom se měli dočkat startu evropské družice, která prověří, jak může palubní umělá inteligence zlepšit efektivitu odesílání nasbíraných informací o Zemi zpět na naši planetu. Projekt označovaný jako ɸ-Sat, nebo PhiSat (česky tedy FíSat) má do oboru snímkovacích družic vnést bez přehánění technickou revoluci. Umělou inteligencí bude vybaven jeden ze dvou cubesatů, které poletí na oběžnou dráhu v rámci mise FSSCat, která se stala vítězným nápadem programu Copernicus Masters.

Vítězný tým Copernicus Masters, který přišel s návrhem na projekt FSSCat.

Vítězný tým Copernicus Masters, který přišel s návrhem na projekt FSSCat.
Zdroj: http://www.esa.int/

V roce 2017 se celkovým vítězem Copernicus Masters stal právě návrh FSSCat od španělské Universitat Politècnica de Catalunya. Návrh byl později zhmotněn pomocí konsorcia evropských společností a institucí. Oba cubesaty budou sbírat data, která budou později dostupná přes službu Copernicus Land and Marine Environment services. Na palubě najdeme špičkové mikrovlnné a hyperspektrální optické přístroje, ale i experimenty s mezidružicovými komunikačními technologiemi. Cubesaty mají podle aktuálního plánu startovat začátkem příštího roku na raketě Vega v rámci velmi zajímavé mise, při které raketa Vega vybavená v Brně vyrobeným dispenzerem SSMS vynese velké množství malých družic.

K ověření potenciálu umělé inteligence v kosmickém prostoru se ESA rozhodla společně s partnery vyvinout ɸ-Sat, aby se celá mise dostala na novou úroveň. Během tzv. ɸ-týdne se ředitel Sledovacích programů Země, Josef Aschbacher vyjádřil: „Sledujeme velký zájem o ɸ-Sat a díky našim partnerům je připraven ke startu. Žijeme v úžasné době, tempo, kterým se digitální technologie vyvíjí, ve spojení s množstvím dodávaných informací z družic a rostoucí poptávka po těchto datech znamenají, že existuje mnoho příležitostí překročit na novou úroveň pro budoucnost pozorování Země. Díky ɸ-Satu – první evropské umělé inteligenci v kosmickém prostoru – toho dosáhneme.

Hyperspektrální kamera na jednom cubesatu nasbírá ohromné množství snímků Země, ale některé z nich jsou pro zpracování nevhodné, jelikož jsou na nich jen mraky. Bylo by tedy zbytečné stahovat tato nevyužitelná data a plýtvat tak cenným přenosovým pásmem. O to, aby se přenášely pouze kvalitní snímky, se postará čip umělé inteligence přímo na palubě, který provede filtrování fotek a vybere z nich pouze ty kvalitní.

Srdce umělé družicové inteligence projektu ɸ-Sat

Srdce umělé družicové inteligence projektu ɸ-Sat
Zdroj: http://www.esa.int/

Marco Esposito z firmy Remote Sensing, která stála v čele vývoje algoritmů umělé inteligence vysvětluje: „I když má jen kompaktní rozměry, tak přístroj, který svou hyperspektrální schopností pokrývá viditelnou, a blízkou infračervenou oblast včetně termálního infračerveného záření, je velmi schopný a dokáže nashromáždit terabyty dat, které se dají využít ke sledování změn vegetace, či kvality vody. Ale generování takového množství dat představuje problém – jak tato data efektivně přenést, aby se k uživatelům dostala v rozumném čase. Díky ɸ-Satu jsme onomu přístroji dali v podstatě vlastní mozek, který na palubě zpracovává data a detekuje na snímcích oblačnost. Tím se zajistí nejen vyšší kvalita dat, ale jejich doručení bude také efektivnější.

Massimiliano Pastena z Evropské kosmické agentury k tomu dodává: „Bude to první družice, která demonstruje na oběžné dráze umělou inteligenci a už se moc těšíme na její start v dalších měsících.“ Jeho slova potvrzuje i Josef Aschbacher: „Jsme přesvědčeni, že ɸ-Sat bude důležitým krokem vpřed pro mise dalších družic, které sledují Zemi. Každý den nasbíráme ohromné množství dat a všechno se musí poslat na Zemi, kde dojde ke zpracování. Takže možnost zpracování už samotnou družicí na oběžné dráze je zcela jistě efektivní cesta vpřed. Jsem hrdý na to, že ESA a naši partneři dostali Evropu na čelo tohoto nového přístupu ke sledování Země. A jak jsem avizoval na zahájení ɸ-týdne, tak naše snahy se nezastaví u ɸ-Sat-1. Brzy představíme novou výzvu pro vývoj ɸ-Sat-2.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/2017/11/fsscat/17240228-1-eng-GB/FSSCat.jpg
http://www.esa.int/…/2017_Copernicus_Masters_winners.jpg
http://www.esa.int/…/images/2019/09/-sat_ai/19700075-1-eng-GB/-Sat_AI.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.