sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Poslední Sojuz-FG startuje

Začala sloužit v roce 2001 a od té doby letěla zatím 69×. Vynášela nejen pilotované lodě Sojuz, ale i zásobovací lodě Progress. Ve výčtu nákladů bychom našli i evropské sondy Mars Express a Venus Express, nebo několik komunikačních družic. Jubilejní sedmdesátý start bude pro raketu Sojuz-FG derniérou – další lodě Sojuz už budou vynášet modernizované rakety Sojuz-2. Dnes se tedy při startu lodi Sojuz MS-15 s tříčlennou posádkou rozloučíme s raketou, která odvedla hodně práce. A možná se budeme loučit i se startovní rampou, ze které se na svou historickou misi vydal Jurij Gagarin. Její osud totiž není úplně jasný. Co však jasné je, je termín startu – dnes v 15:57 našeho času.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 15:45 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…Soyuz_spacecraft_simulator_%28cropped%29.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tomáš
Tomáš
4 let před

A co sa deje s gagarinkou? Preco sa s nou budeme mozno lucit?

Radim Špetík
Radim Špetík
4 let před
Odpovědět  Tomáš

Gagarinka není uzpůsobena pro starty Sojuz-2 na kterých budou startovat nové pilotované mise.
Jinak tady https://www.kosmonautix.cz/2019/06/gagarinova-rampa-bude-slouzit-dal

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radim Špetík

Je to tak, jak píšete. Jen se od vydání toho článku pár věcí změnilo a tak je méně jisté kdy a případně zda vůbec, k této přeměně dojde.

Roman Chodura
Roman Chodura
4 let před
Odpovědět  Radim Špetík

Ano, Rusko chce pro případný upgrade rampy přizvat zahraniční investory, což docela chápu, protože proč rozhazovat peníze za něco, co už nemá ani velký význam. Zaprvé má Rusko pro rakety Sojuz-2 k dispozici další rampy a za druhé chystá novou kosmickou loď, která bude startovat na úplně jiném nosiči. A co víc, Gagarinska rampa ani není na Ruském území. Může ale nastat problém, pokud dojde k poškození rampy 31/6.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před
Odpovědět  Roman Chodura

„…peníze za něco, co už nemá ani velký význam…“, tak to se jim investoři pohrnou v houfech.
Nedovedu si představit důvod, pro který by kdokoliv do repase té rampy investoval. Dneska vzniká dost zcela nových, moderních ramp, kde se mohou investoři vyřádit a mít navíc jasnou perspektivu pro takovou investici.

Roman Chodura
Roman Chodura
4 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Souhlasím, podle mě je celý upgrade nesmysl. Jenže co budou dělat, když dojde k nějaké anomálií, která na nějakou dobu vyřadí rampu 31/6 z provozu, nepředpokládám to, ale stát se může všechno. K ISS nebude možné poslat žádnou posádku, dokud nebudou létat americké lodě.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před

16:15 Po příchodu z práce sedám k PC a pouštím ZÁZNAM. PARÁDA a palec nahoru

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Včera byl aktivován nový systém, který umožňuje zveřejnit záznam cca. 30 sekund po ukončení přenosu. Zatím ještě laborujeme s jeho přesným nastavením – včera to dvě minuty ze začátku ukouslo, dnes je na začátku dvě minuty tma, ale to si časem sedne. Jsem moc rád, že se podařilo aktivovat tuhle službu, o kterou se TOLIK lidí tak vehementně hlásilo jako téměř o životně důležitou. Těší mne, že to funguje.

Tovy
Tovy
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ano, hlásilo. A je to pochopitelné. Když lidé vědí, že to jde (a měli to), tak to chtějí zpátky. I já toho využívám. Když člověk přejde z BMW do Fabie, tak chce své featurky zpět 🙂
YT je YT, ale Mall se zlepšuje a podle mne je daleko lepší než třeba Stream (ve stejné třídě). Až bude mít funkční stejné věci, jako YT, tak lidi přestanou remcat. A vzhledem k tomu, že opravdu snaží, tak se snad časem dočkáme.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Tovy

Proto jsem rád, že se tato funkce nasadila do provozu. 😉

Jan Mládek
Jan Mládek
4 let před

Vidím správně, v jednu chvíli budou k ISS připojeny tři lodě Sojuz?(MS-12, MS-13 a MS-15)
Do teď jsem si myslel že se výměna posádek provádí tak že na ISS není nikdy víc jak 6 kosmonautů/astronautů (jeden sojuz se odpojí a přistane a až pak letí nový sojuz s novou tříčlennou posádkou tak aby doplnil novou expedici).

Kamil
Kamil
4 let před
Odpovědět  Jan Mládek

Většinou to tak je, ale čas od času jsou výjimky. Je to tehdy, když se Sojuzem nevrací všichni, kdo jím přiletěli a mají prodlouženou misi. Tehdy letí jeden krátkodobý kosmonaut, který se hned vrací. Takže tři Sojuzy byly u ISS, když měli Kelly a Kornijenko 340 denní pobyt nebo při misi Peggy Witsonové.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jan Mládek

Většinou je to tak, jak píšete, ale Al Mansouri stráví na ISS jen osm dní – odletí tedy s lodí Sojuz MS-12, která by běžně odlétla ještě před příletem aktuálního Sojuzu MS-15. Naposledy se něco podobného dělo, když na ISS trávili rok Kelly a Kornijenko.

Jirka
Jirka
4 let před

Dobrý den,
platí tedy stále, že termín konce expedice 61 je neznámý a stejně jako návrat MS-13 a MS-15?

Pokud ano, dá se počítat s tím, že pokud do ledna 2020 nepřiletí Starliner, tak zůstane na ISS jen MS-15? A ta tam zůstane než je v dubnu 2020 vystřídá MS-16?

A pokud by Starliner dokázal přiletět v prosinci, tak by MS-13 odletěla dříve než v lednu? Z minulých diskusí si pamatuji, že místo pro 9 by tam bylo.

Děkuji
Jirka

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jirka

Sojuz MS-15 se má vracet 1. dubna. Sojuz MS-16 má startovat zatím v dubnu. Ale je možné, že se to ještě upraví.

Bohumil Boruvka
Bohumil Boruvka
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ahoj,Rad bych zde nechal link na DA Films kde se da za smesny poplatek stahnout uzasny dokument( Alespon pro me) O lidech zivicich se sberem vyhorelich stupnu me to naprosto nadchlo
https://dafilms.com/film/7990-space-tourists

Pavel K
Pavel K
4 let před

včera (02-09-2019 ; 20:37-8)
jsem sledoval (Praha – Černý Most)přelet ISS i zkrz řídkou oblačnost se byla krásně vidět po růlrtu řídkkým mráčkem jsem bylo vidět, že má pronásledovatele cca o 3prsty za sebou – byl to sojuz nebo htv?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Pavel K

Gratuluji, spíše bych to viděl na Sojuz.

Pavel K
Pavel K
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji za info , skvělý web o dění ,které liden už zevšednělo a nebo je nezajímá. čtu „Vás“ denně a je to mnohem zajímavější než vládně-hradní jako politika.

díky skvělé informace.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Pavel K

Toho si moc vážíme a budeme se snažit Vám i nadále nabízet další zajímavé články. 😉

St.
St.
4 let před

vcera jsem na rybach kolem pul devate videl prelet ISS a za nim byla v zavesu viditelna trochu slabsi jasna tecka.
Nenapadlo by me, ze bude raketa tak krasne videt 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  St.

Raketu jste asi neviděl, ale kosmickou loď ano. Horní stupeň rakety je sice větší, ale není tak blízko ISS jako menší loď.

St.
St.
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

ale samozrejme, ze kosmickou lod. Kdybych nekdy psal clanek, dam si na terminologii vetsi pozor, ale v komentari, pri mem lajckem podeleni se o zajimavost mi to doufam vetsina lidi odpustila 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  St.

Jo tak, já myslel, že jste si myslel, že vidíte horní stupeň rakety. Tak to se omlouvám za nedorozumění.

Karlos
Karlos
4 let před

Start byl úžasný zážitek a jen s Touran Asia se na Baikonuru potkalo 11 Čechů ve třech skupinách. Rád se podělím o fotky, kdyby byl ze strany kosmonautix zájem 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Karlos

To je skvělé, gratuluji k zážitku a těší mne, že tam bylo tolik Čechů. Odkaz na fotky určitě můžete poslat! 😉

https://kosmonautix.cz/2019/09/25/zive-a-cesky-posledni-sojuz-fg-startuje/