sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Lunární plány japonské firmy ispace

Japonská firma ispace Inc. (pozor, neplést s čínskou iSpace, která staví rakety Hyperbola) oznámila nové strategické partnerství a změny harmonogramu programu HAKUTO-R. Ten má nabídnout různým zákazníkům možnost poslat na Měsíc spolehlivě libovolný náklad. Součástí tohoto upraveného plánu je i zrušení demonstrační mise, ke které mělo dojít příští rok. Firma tedy chce začít v roce 2021 rovnou ostrou misí s lunárním přistáním. O dva roky později bychom se měli dočkat i vysazení vozítka pro průzkum okolí.

Vizualizace landeru a roveru, které mají k Měsíci vyrazit v roce 2023.
Vizualizace landeru a roveru, které mají k Měsíci vyrazit v roce 2023.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Rozhodnutí zrušit misi, která měla ověřit technologie a vyšlapat tak cestu ostrému pokusu, bylo přijato poté, co společnost ispace zhodnotila, že vzhledem k rychle se měnícím potřebám lunárních průzkumných programů, musí své projekty upravit. Připomeňme, že ověřovací mise měla podle původních plánů startovat už příští rok jako sekundární náklad na raketě Falcon 9.

A co je myšleno těmi měnícími se potřebami lunárních průzkumných programů? Zatímco Čína a Indie postupují v rámci průzkumu Měsíce systematicky a dlouhodobě, svět komerčního výzkumu Měsíce udělal v loňském roce ohromný skok vpřed, když NASA vyhlásila program CLPS (Commercial Lunar Payload Services). V jeho rámci bylo mezi devět firem rozděleno na dobu deseti let celkem 2,6 miliardy dolarů. Cílem je doručit na lunární povrch vědecké vybavení, přístroje, technologické demonstrátory a další náklady.

Vizualizace landeru firmy ispace.
Vizualizace landeru firmy ispace.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zajímavé je, že ispace je součástí CLPS – společnost Draper, americká nezisková organice, která získala jeden z devíti kontraktů, navázala spolupráci s ispace. Japonci měli v rámci této dohody zajistit návrhovou fázi a řídit přistávací činnost. Podle firmy ispace bylo partnerství uzavřeno mimo jiné i díky tomu, že organizaci Draper zaujala právě ona demonstrační mise, která měla startovat příští rok.

Logo projektu HAKUTO-R
Logo projektu HAKUTO-R
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Firma se však rozhodla změnit plánovaný harmonogram, jak uvedla ve svém prohlášení: „za účelem zvýšení konkurenceschopnosti a zajištění naší schopnosti podpořit potřeby NASA, ale také vyplnit potřeby celosvětového trhu. Rozhodli jsme se přesunout naše zdroje k dosažení úspěšného přistání v roce 2021.“ Zrušení demonstrační mise na oběžné dráze však s sebou nese určitá rizika – firma nebude mít ověřené některé technologie jako je pohonný systém pro vstup na oběžnou dráhu Měsíce – tyto systémy přitom budou muset již za pouhé dva roky pracovat s vysokou spolehlivostí.

A nesmíme zapomínat ani na výzvy spojené s landerem samotným, který by měl být malý a lehký. Ostatně sama firma ispace přiznává, že vývoj landeru „má různé překážky na strukturálních a pohonných systémech.“ Lehké přistávací nohy budou muset být ještě vyvinuty – stejně jako systém pro zabezpečení kontaktu s pozemními stanicemi. Ten bude potřeba nejen pro lander samotný, ale i pro budoucí rover. Postavit se musí i řídící středisko, je potřeba vypracovat provozní plány a zaškolit personál. „Abychom si udrželi vedoucí roli firmy, která vyvíjí lunární landery, je nezbytná schopnost rychlé adaptace na růst trhu a nové obchodní možnosti,“ uvedla firma v prohlášení.

Aby bylo možné udržet nastavený harmonogram a vyrovnat se s případnými výzvami, oznámila firma také strategické partnerství se společností Suzuki motors, která je hlavním japonským výrobcem motorových vozidel. Experti z firmy Suzuki se mají podílet na expertízách a strukturální analýze prvků, které souvisí s aparátem přistávacích nohou a s nimi souvisejícího systému pohlcení nárazu.

Lander a rover firmy ispace.
Lander a rover firmy ispace.
Zdroj: https://www.asahicom.jp

HAKUTO-R musí být malý a lehký, aby se snížila cena za jeho start. Ovšem když snižujete hmotnost a velikost, potřebujete dost měření na zachování potřebné pevnosti celé struktury,“ uvedla firma ve svém prohlášení a dodala: „Využijeme zkušeností firmy Suzuki, která vyrábí malá, lehká a přitom bezpečná a spolehlivá vozidla. Je to výrobce, který má dostatečné vybavení na podporu strukturálního vývoje lunáního landeru HAKUTO-R.

Oznámením v minulém týdnu však nebyl konec. Firma ispace oznámila, že spojuje síly s japonskou firmou Citizen Watch, která již sto let vyrábí hodinky. V rámci partnerství bude možné pro titanové díly lunárního landeru a roveru využít speciální slitinu s obchodním označením Super Titanium. Samotná společnost ispace byla založena v Japonsku roku 2010 a dnes má pobočky ve Spojených státech či Evropě. Jde také o jednoho z pěti finalistů výzvy Google Lunar XPRIZE, na kterou se chystali v rámci projektu HAKUTO.

Model roveru Sorato, který tým HAKUTO chystal pro Google Lunar XPRIZE.
Model roveru Sorato, který tým HAKUTO chystal pro Google Lunar XPRIZE.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Jejich rover byl už v roce 2017 dokončen a připraven ke startu. Dorazil dokonce na kosmodrom. Vše se ale zkomplikovalo kvůli partnerství týmu HAKUTO s jiným účastníkem – Team Indus, který měl zajistit nosnou raketu a lander. Ačkoliv se mělo v roce 2018 letět na raketě PSLV, organizace ISRO vypověděla Team Indus kontrakt a na to doplatil i tým HAKUTO, který se neměl jak dostat k Měsíci. Jen o pár měsíců později byla Google Lunar XPRIZE ukončena bez vítěze.

Projekt HAKUTO-R navazuje na předchozí zkušenosti z XPRIZE a staví na nich. Výzva CLPS dala projektu druhou šanci. Firma ispace to dala najevo i v názvu HAKUTO-R, kde R znamená Reboot, tedy restart. V japonštině znamená HAKUTO „bílý králík“, což odkazuje na japonský folklór, podle kterého žil na Měsíci bílý králík. Podobnou mytologii má i Čína – stačí si vzpomenout na lunární vozítku Yutu (nefritový králík).

Pokud se vše podaří, bude ispace díky HAKUTO-R první japonskou firmou, které se podaří měkce dosednout na Měsíc. Obě mise – jak první přistání v říjnu 2021, tak i přistání s vysazením vozítka v březnu 2023 počítají se startem na Falconu 9, kde mají být jako sekundární náklad. SpaceX je pro tyto účely zřejmě hodně oblíbená – stačí si vzpomenout na izraelský lander Beresheet, který letos startoval do vesmíru také na Falconu 9.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…/Screen-Shot-2019-08-23-at-10.52.23.png
https://pbs.twimg.com/media/ECiqDbvUEAAHPiv.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ECmlPN4XoAEKX6Z.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2019/08/logo_black.png
https://www.asahicom.jp/articles/images/AS20180926003652_comm.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Hakuto_rover_model.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Burda
Jan Burda
5 let před

Zdravím, omlouvám se za otázku mimo téma, ale je v plánu komentovaný přenos dnešního skoku starhopperu?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jan Burda

Je. 😉

Alois
Alois
5 let před

Aktuálně Měsíční tyto plány Japonska realizuje Indie. V současné době krouží na dráze kolem Měsíce 118/4412 a čeká na třetí korekci LBN-3 která bude 28.8.. Navedení na dráhu řečené LOI proběhlo 20.8..
Podíval jsem se v této souvislosti do historie, snad to bude někoho zajímat.
První pokusy o LOI připravilo americké letectvo, tehdy ještě NASA neexistovala a jednotlivé složky americké armády měly svoje vlastní kosmické programy. Připravili tři sondy Pioneer 0,1 a 2 které při váze 38 kg nesly 10 kg brzdící motor, který měl provést LOI. Stalo se tak necelý rok po ruském Sputniku 1 17.8.1958 přesně přes 62 lety. Všechny tři pokusy byly neúspěšné max vzdálenost od Země byla pouze 128.000 km. Improvizovaný nosič sestavený z vojenské rakety Thor a horních stupňů Vanguardu selhal.
Další pokusy o LOI připravila již NASA na rok 1959 kdy opět improvizovaný nosič sestavený tentokrát z vojenské rakety Atlas a horních stupňů Vanguardu měl vynést Pioneery k Měsíci o váze 175 kg. Totálně však zklamal a nedostal náklad ani na LEO.
První LOI tak provedli Rusové mírně upravenou přistávací sondou z projektu LUNA č. 10 v březnu 1966, letos to bylo 53 let.
Američané byli jako obvykle v počátcích kosmonautiky druzí a to v srpnu 1966 se sodnou Lunar Orbiter-1, ovšem již v rámci programu Apollo.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
5 let před
Odpovědět  Alois

Nejde o lunární plány Japonska jako země, ale o projekt japonské startupové firmy ispace Inc. z Tokia.

Alois
Alois
5 let před

Ještě si dovolím historický přehled úspěšných prvních LOI dle států :
1. Rusko – 1966
2. USA -l966
3. Japonsko – 1990
4. Čína – 2007
5. Indie – 2008
6. Izrael – 20019
LOI s pilotovanou kosmickou lodí – USA – 1968 – mise Apollo 8. Zajímavé je že se tak stalo pouhých 2,5 roku po tom co se na orbit kolem Měsíce dostala vůbec první sonda vážící 245 kg.
Rusové též dostali v roce 1968 k Měsíci kosmickou loď, ale bez posádky a jen po dráze volného návrtu – tedy jen oblet.

mch
mch
5 let před
Odpovědět  Alois

vždy vítám
„Aloisovi pohledy do historie“
dík

Alois
Alois
5 let před
Odpovědět  mch

Nějak mi vypadl evropský Smart-1, takže :
4. Evropa – 2003
5. Čína – 2007
6. Indie – 2008
7. Izrael – 2019

Jiří Hošek
Jiří Hošek
5 let před

Fotografie z netradiční přepravy roveru Sorato v Indii z 4.1.2018 🙂
https://twitter.com/HAKUTO_Reboot/status/948856535433826304

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Soutěž GLXP byla sice předčasně ukončena, ale svůj účel splnila. Malé firmy dostaly motivaci a ta jim i zůstala. Máme se na co těšit. Pěkně to pánové a dámy z Křemíkového údolí rozjeli 🙂

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

Sákryš, tohle patřilo všeobecně, ale i k téhle truhle s pokladem se to hodí 🙂

https://kosmonautix.cz/2019/08/26/lunarni-plany-japonske-firmy-ispace/