sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: I přes mizerné počasí to SpaceX zkusí

Když meteorologové již tři dny předpovídali pro hlavní i záložní termín startu Falconu 9 pouze třicetiprocentní pravděpodobnost dobrého počasí, bylo pravděpodobné, že přijde odklad. Předpovědi se nezlepšovaly, ale SpaceX pokračovala v přípravách na start. Včera bylo vidět, že se snaží do poslední chvíle čekat – věřili, že se třeba objeví několikaminutový ostrůvek lepších podmínek. Nestalo se tak a půl minuty před startem se odpočet zastavil. Jelikož má tato mise okamžité startovní okno, znamenalo to jediné – odklad o 24 hodin. Startovat by se mělo zítra přesně jednu minutu po půlnoci, ale předpověď počasí stále zůstává na neveselých třiceti procentech.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:45 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být k dispozici zhruba dvě hodiny po ukončení přenosu, děkujeme za pochopení.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EANT92cXsAEt1EW.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radim Pretsch
Radim Pretsch
5 let před

Klobouk dolů před vaším nasazením. Tak ať vás SpaceX za to opakované ponocování odmění pěkným startem! Držím palec jim i vám. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Díky, věřím, že to klapne a všichni si to užijeme. 😉

casso
casso
5 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

este par odkladov a uz sa to presunie do rozumneho casu 🙂 mimochodom aktualne je pocasie na 50%, co je lepsie ako vcerajsich 10%

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  casso

Včera bylo 30 % pokud se nepletu. Ale nakonec je to jedno, dneska to klaplo. 😉

Jiří Švarc
Jiří Švarc
5 let před

Škoda, že mi stále nejde zvuk při přehrávání na PC. Teď s novinkou, že mi tam ze začátku křičela reklama a pak na přenos ticho, takže záhada trvá již přes půl roku.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jiří Švarc

To je opravdu zvláštní. A zkusil jste třeba jiný prohlížeč?

Jiří Švarc
Jiří Švarc
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Již jsem psal – zkoušeno ve čtyřech nejpoužívanějších prohlížečích s různými nastaveními (adblock i bez i v inkognito módu apod.). Jak říkám, reklama funguje a pak ticho na ten záznam.

Jiří Kos
Jiří Kos
5 let před
Odpovědět  Jiří Švarc

Já těžko můžu radit, protože jsem s tím měl potíže několik měsíců. Nakonec mi přenosy i záznamy Mall.cz slušně běží přes Firefox, se kterým sice jinak nemám zkušenosti ale už si začínám zvykat.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jiří Kos

Tak to mám skutečně radost. Díky za dobrou zprávu. 😉

Stepan Krnansky
Stepan Krnansky
5 let před
Odpovědět  Jiří Švarc

Reinstalujte si windows… pokud mate 8 nebo 10 tak je to jednoduchy… necha vam to i soubory atd jen obnovte puvodni nastaveni.. a nebo udelejte celou cistou instalaci to Vas zbavi vsech problemu…

Jiří Švarc
Jiří Švarc
5 let před
Odpovědět  Stepan Krnansky

Kompletní reinstalace Windows byla někdy začátkem roku a nepomohlo to. Mimochodem ale dost drastická rada na to, že mi všechno funguje perfektně, nikdy žádný problém s ničím kromě těchto přímých přenosů a ještě ke všemu jenom těchto, i všechna ostatní videa na Mall.cz fungují. Už přemýšlím dokonce i o odměně, kdo by měl cestu do Karlína a problém by vyřešil 🙂

Marw
Marw
5 let před
Odpovědět  Jiří Švarc

Mozno by stacilo keby sa vam na to niekto najskor skusil mrknut na dialku cez TeamViewer alebo podobnu platformu na vzdialeny pristup 🙂

Jiří Švarc
Jiří Švarc
5 let před
Odpovědět  Marw

Díky za tip. Schválně jsem to zkusil vzdáleně přes mobil a též bez zvuku. Pokud by měl někdo chuť se na to mrknout, ať mi prosím napíše na jiri.svarc(zav)gmail.com, děkuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jiří Švarc

Rozumím tomu dobře, že jste si pustil přenos na mobilu a nešel vám zvuk?

Tomas
Tomas
5 let před

Zdravím, nevíte někdo čím se tyto starty ze země natáčejí? Musí to být docela dělo, když je raketa ve výšce 65 km a kamera je schopna ji zachytit.

trabis
trabis
5 let před
Odpovědět  Tomas

No těsně vedle.. stativy či spíše podvozky vychází z námořních protiletadlových sestav upravených na sledování testovaných letadel apod.
Říkají tomu Contraves-Goerz Kineto. více: https://www.nasa.gov/pdf/167722main_LaunchImagery06.pdf

Tomas
Tomas
5 let před
Odpovědět  trabis

Díky za odkaz a vysvětlení.

Scarab
Scarab
5 let před

Tak je 26.7. cca 8:45 a na Mall.tv (i kosmonautix.cz) je po cca 8 hodinách stále jen záznam z neúspěšného pokusu 25.7. 🙁
Ach jo, takže jdeme ke konkurenci na youtube
– viz https://www.youtube.com/watch?v=SlgrxVuP5jk

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Scarab

Nevím, kam se díváte, ale záznam dnešního úspěšného pokusu, je online od 1:25 v noci. Na MALL.TV nemusíte nic hledat. Tady v článku máte vložený přehrávač i s přímým odkazem na tohle video na MALL.TV.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
5 let před
Odpovědět  Scarab

Už jsem byl celý nesvůj, že by se tu dneska neobjevil žádný „expert“ s kritikou té na-světě-úplně-nejhorší MALL TV 😉

David R.
David R.
5 let před

Sledoval jsem tentokrát na mobilu, na Slovensku v horách s dost bídnou wifi.
Sekalo se to, ale originál se mi sekal naprosto stejně, přičemž jsem ale měl na mallu lepší rozlišení a kvalitu obrazu.
A jen několik minut před startem byl nádherný přelet ISS, která mi přímo nad hlavou začala červenat, než se ponořila do stínu Země a zmizela úplně. Dnes budu ISS sledovat zase a jsem zvědav, jestli za ní neuvidím letět malou tečku….

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  David R.

Držím palce, ať máte jasnou oblohu a těší mne, že jste měl dobrý zážitek ze sledování přenosu.

Marfiano
Marfiano
5 let před

Teď jsem koukal na oblohu,a Dragon už se pěkně přibližuje:-)Je přibližně přes třetinu oblohy daleko.Škoda,že další průlet má jen -1,5 magnitudy.To už by byl hodně blízko.Všem doporučuji se na to někdy podívat

David R.
David R.
5 let před
Odpovědět  Marfiano

Já ho bohužel neviděl. Jak byl jasný?

Marfiano
Marfiano
5 let před
Odpovědět  David R.

Zdaleka ne tak jasný jako ISS,ale viditelný.Odhadem -2

https://kosmonautix.cz/2019/07/25/zive-a-cesky-i-pres-mizerne-pocasi-to-spacex-zkusi/