sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

AKTUÁLNĚ: Raketa Vega selhala

V čase T+2 minuty došlo k selhaní. Nedošlo k separaci stupňů. Záznam.
11. července 4:12

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PeterK
PeterK
5 let před

Kedze telemetria sa zobrazovala do casu T+3:19 vieme, ze cela telemetria bola predpripravena. Vzdy to zaboli, ked nam to pripomenu, ze to nie je live 🙁

Ondřej Šamárek
Editor
5 let před
Odpovědět  PeterK

Myslím, že animace telemetrie (jak graf, tak údaje) předpřipravená nebyla. Bylo na ní jasně vidět, jak postupně s nárůstem výšky klesá rychlost. To bylo na 100 % živě…

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Bezesporu byl graf živě – je na něm vidět odklon skutečné dráhy od té plánované.

Karel Zvoník
Karel Zvoník
5 let před

Animace se sice ukazovala, ale v pravém horním rohu byla telemetrie,na které bylo jasně vidět, že není něco v pořádku.
https://mobile.twitter.com/LineStorm2/status/1149138349711601664?s=19&fbclid=IwAR0gLO_S5ANbXyMNDOl2zx6n6nOvBt13ZTwPR0P1vBWyiO_yvIjvjEhs0aw

Pavel Kralicek
Pavel Kralicek
5 let před

Pri tom omluvnem projevu 9 min po startu mi pani bylo fakt lito! Jestli byla Ariane Space vybrana pro vyneseni JWST kvuli spolehlivosti, tak posledni dobou tuhle reputaci zrovna nepotvrzuji!;-/

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  Pavel Kralicek

Pro Vegu je to první selhání a brzy bude nahrazena verzí C. Otázkou je, jestli se neprojevilo výrazné navyšování kapacit. Normálně létá Vega dvakrát až třikrát za rok a letos je plánováno celkem pět startů (respektive po tomto ještě další tři). Možná spěchali a nedopadlo to dobře.
Na JWST si určitě dají extra záležet.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Vojta

Navíc JWST má letět na A5, takže spolehlivost Vegy v tomto směru nerozhoduje.

M
M
5 let před

Smutná záležitost, proto snad pro trochu odlehčení:

Čekal někdo něco jiného, když mají místo odpočítávání říkanku? „Deez Nuts with set system Inc. Cat top speed“ (automaticky generované anglické titulky k francouzskému videozáznamu startu 🙂 )

Karel Zvoník
Karel Zvoník
5 let před
Odpovědět  M

Už chybí jen alimažo dekolaž. 🙂

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/07/11/aktualne-raketa-vega-selhala/