sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Photon od RocketLab

Firma Rocket Lab vstoupila v loňském roce na trh výrobců raket a v letošním roce by ráda využívala své nosiče Electron minimálně jednou měsíčně. Smělé cíle novozélandsko-americké firmy však nekončí jen u inovativních raket. Společnost nyní představila vlastní satelitní platformu, která dostala jméno Photon. Od novinky si slibuje větší zájem zákazníků, kteří cílí na trh malých družic. Klienti by se tak nemuseli zabývat stavbou systémů, které potřebuje každá družice. Pohon, dodávky elektrické energie, nebo komunikaci bude zajišťovat sama platforma, takže zákazník se postará jen o vlastní přístrojové vybavení.

Satelitní platforma Photon.
Satelitní platforma Photon.
Zdroj: https://www.rocketlabusa.com

Photon konstrukčně vychází z dodatečného horního stupně raket Electron, který se označuje jako Kick Stage, ze kterého podědil i ostrými misemi prověřený motor Curie vyráběný s velkým podílem 3D tisku. Podle zvolené oběžné dráhy by družice založená na platformě Photon mohla kroužit kolem Země až pět let, přičemž komunikaci zajistí anténa v pásmu S.

Platforma se postará i o orientaci v prostoru a nechybí pochopitelně ani nezbytná avionika. Sama firma pak uvádí, že Photon může sloužit jako základ různých projektů na nízké oběžné dráze – od družicových sítí přes technologické demonstrátory až po sdílené náklady. Společnost dále v rámci představení nové služby uvedla i některé konkrétní technické specifikace:

  • Maximální hmotnost přístrojového vybavení: až 170 kg (záleží na zvolené dráze)
  • Maximální objem nákladu: Závisí na objemu aerodynamického krytu rakety
  • Elektrický odběr nákladu (špička): 100 W – 1 kW
  • Odběr nákladu za oběh kolem Země: Až 300 Wh
  • Systémové napětí: 28 V neregulováno (možnosti regulace)
  • Přesnost orientace v prostoru: 5 stupňů až 50 obloukových sekund
  • Přesnost oběžné dráhy: 5 – 10 metrů
  • Rozhraní pro palubní vybavení: LVDS, ethernet, CAN, RS422/485
  • Datové úložiště: Až 1 TB
  • Rychlost přenosu telemetrie a pokynů: Až 512 kbps

Zdroje informací:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://www.rocketlabusa.com/…/_resampled/FillWyI3NTAiLCI3NTAiXQ/front-of-satellite.png
https://www.rocketlabusa.com/…/_resampled/FillWyI3NTAiLCI3NTAiXQ/back-of-satellite.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Hradecký
Jan Hradecký
5 let před

Z ekonomického hlediska je to geniální nápad! Zákazníkům ušetří starosti se stavbou, čas a snad i náklady (pokud je sami dovedou vyrábět levněji). Tím si tak zvýší počty zákazníků.

A dokonce by mohli i vydělat na samotné produkci platformy, pokud ji zákazníkovi prodají se ziskem (ať už zvlášť nebo v ceně letu). K čemuž ostatně hromadnější výroba oproti ad hoc výrobám přirozeně spěje.

Radoslav Karásek
5 let před

Mňa baví tá komplexnosť služieb RocketLabu. Nie je to len, tak máme raketu a možete sa hlásiť, ale snažia sa zákazníkom skutočne pomocť v riešení ich problémov.
Ale mám drobnú poznámku. Toto je novinka len pre RocketLab, alebo celosvetová? Lebo mne sa nejak nechce veriť, že s týmto ešte nikto neprišiel a všetci výrobcovia družice si „nanovo“ vyvíjajú už tisíckrát vyvinuté.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek
Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Novinka celosvětová to samozřejmě není. Družicové platformy už existují troufám si říct desítky let. Zatím se ale vždy používaly jen u velkých družic – především telekomunikačních na geostacionární dráze (byť našly menší využití i na jiných drahách). Tohle je ale jeden z prvních případů, kdy se cílí na segment lehkých družic. Záměrně nepíšu úplně první, protože pár vlaštovek tu už bylo – za všechny třeba tenhle náš článek z roku 2017.

Radoslav Karásek
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky moc obom.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

https://www.kosmonautix.cz/2017/09/druzicove-platformy-pro-kazdou-prilezitost/
No, kuprikladu nabizi platformy pro male druzice i LM.
A urcite je nabizi i spousta dalsich vyrobcu. Samozrejme bude otazka i v cene. Zbezne sem se dival na gunter space page a taky je jich tam vic.
Samozrejme muze byt i vyhoda v tom, ze tato platforma bude nejlip pasovat na Electron.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/04/09/photon-od-rocketlab/