sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

3D tisk pro Athenu

Evropská kosmická agentura zveřejnila fotografii dvou robotických ramen, která pracují na projektu, který povede k doposud největšímu a nejkomplexnějšímu 3D vytištěnému objektu z titanu – zkušební verzi optické lavice o průměru tří metrů, která se stane srdcem evropské rentgenové observatoře Athena. Obě paže jsou schopné volného pohybu v mnoha různých osách, ale každá z nich má jiný úkol. První rameno ukládá na předem určené místo vrstvy titanového prášku, které následně spéká laserem. Druhé rameno pak okamžitě svým kryogenně chlazeným nástrojem odřezává všechny nedokonalosti. Celá konstrukce se přitom pomalu pohybuje na základně o průměru 3,4 metru.

Umělecká představa mise Athena.
Umělecká představa mise Athena.
Zdroj: https://www.cosmos.esa.int

ESA za tímto účelem spojila síly s německým Fraunhofer Institutem pro materiálové technologie,“ vysvětluje Johannes Gumpinger, materiálový inženýr z ESA a dodává: „Závěrečná podoba optické lavice mise Athena zatím nebyla specifikována, ale pokud má být vyrobena z titanu, pak při této velikosti a komplexnosti nemůže být vytvořena jinak.

Samotná mise Athena má startovat v roce 2031 a jejím úkolem je nahlédnout 10 – 100× hlouběji do kosmu, než zvládly dřívější rentgenové observatoře, aby mohla zkoumat opravdu horké objekty a vysokoenergetické procesy. Návrh počítá s naprosto inovativní technologií rentgenové optiky, která bude tvořena štosem zrcadlových modulů. Ty budou pečlivě umístěny, aby zachytily a zaostřily vysokoenergetické rentgenové záření. Samotná optická lavice má za úkol umožnit zarovnání a pevné připojení 750 těchto zrcadlových modulů, které budou uloženy v komplexní struktuře s mnoha prohlubněmi s maximální hloubkou až 30 centimetrů.

Zrcadlový modul projektu Athena je tvořen štosem 140 tenkých křemíkových destiček.
Zrcadlový modul projektu Athena je tvořen štosem 140 tenkých křemíkových destiček.
Zdroj: http://www.esa.int

Celkový tvar této konstrukce musí být navíc extrémně přesný – inženýři požadují odchylky v řádu pár desítek mikrometrů. „Optická lavice vzhledem ke své komplexnosti vyžaduje, aby každá nově přidaná vrstva byla okamžitě po natištění opracována,“ vysvětluje André Seidel, který dohlíží na celý projekt a dodává: „Jakákoliv dodatečná úprava by znamenala riziko kontaminace a oslabení titanu s úrovní kvality pro použití ve vesmíru. Celý proces jsme navrhli tak, aby se minimalizovalo riziko kontaminace. Na titanový prášek se před laserem fouká inertní plyn argon, což také snižuje riziko kontaminace vzduchem. Samotný obráběcí nástroj je chlazen pomocí zkapalněného oxidu uhličitého, který se při zahřívání odpařuje. Tím se zabrání nechtěným usazeninám na čerstvě uloženém kovovém povrchu.

Citlivé senzory navíc okamžitě zaznamenají jakékoliv odchylky od požadované tolerance. Podle jejich rozsahu se dá rozhodnout, zda se dá defekt opracovat, nebo zda se úplně odstraní a vytiskne znovu. Až doposud se takto vyráběly menší díly, následovat bude demonstrátor optické lavice o průměru metr a půl. Vyrobit plnorozměrový exemplář s průměrem tři metry by mělo podle odhadů trvat zhruba rok. „Bude to velký úkol, který ukousne hodně času a energie,“ říká Johannes Gumpinger a dodává: „Ale když ho zvládneme, půjde o největší titanový objekt jaký kdy kdo 3D vytisknul. Tento proces navíc bude dostupný i k výrobě dalších velkých dílů – třeba i z jiných kovů.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/3D_printing_and_milling_Athena_optic_bench.jpg
https://www.cosmos.esa.int/documents/400752/400860/cdf_front.png
http://www.esa.int/…/19230430-1-eng-GB/Athena_mirror_module.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ptpc
ptpc
5 let před

Na túto misiu sa teším a som úplne nadšený keď vidím všetky tie špičkové technológie ktoré sa pri tejto príležitosti vyvíjajú.
Ale mám pár otázok:
-Ešte nie je rozhodnuté z akého materiálu má byť optická lavica? Ak je to tak, potom nechápem zmysel tohto 3D tisku. Predsa vyvinúť 3D tlač pomocou titánového prášku určite nebude lacná záležitosť…
-Druhá otázka sa týka vloženého videa. Podľa názvu by malo ísť o 3D tlač optickej lavice (resp. jej demonštrátor) pre detektor Athena ale technológia tlače nezodpovedá popisu v článku.

tycka
tycka
5 let před
Odpovědět  ptpc

„Predsa vyvinúť 3D tlač pomocou titánového prášku určite nebude lacná záležitosť“
3D tisk z titanu se již dávno komerčně používá.
https://www.kosmonautix.cz/2019/01/nevyuzivanou-rampu-vyuzije-smely-startup/

David R.
David R.
5 let před
Odpovědět  tycka

Dovoluji si upozornit, že výše uvedený článek o firmě Relativity Space neobsahuje žádnou informaci o tom, že by tato firma resp. jejich tiskárna Stargate tiskla z titanu. A pokud budete hledat na webu, zjistíte, že taková informace nikde není. Ano, najdete obecnější články, kde se píše o této firmě a o kus dál o titanu, ale pozor – bez vzájemé souvislosti. 3D tiskárna Stargete používá kovový drát, nikoli prášek. Odhaduji, že jde o ušlechtilou ocel. Méně pravděpodobná je slitina hliníku, ale budiž. Ale titan se používá ve formě prášku.
Tím nechci říci, že by se z titanu netisklo, ale umí to u jiných firem. Zde se ale vyvíji o řád preciznější věc, než je obvyklé. Povrch každé vrstvičky se obrábí, aby se další vrstva prášku mohla nanést na dokonale rovný a čistý povrch.

tycka
tycka
5 let před
Odpovědět  David R.

Měl jsem dát jiný odkaz:
https://insmart.cz/3d-tisk-titanu-zlevni-vyrobu-novych-boeingu-787-dreamliner/

A též spíše na raketu Electron – tam se již přímo tiskne součástky motorů

https://www.kosmonautix.cz/2017/01/raketa-ktera-je-skutecne-na-baterky/

tycka
tycka
5 let před
Odpovědět  tycka

Ten Electron je omyl – nejde o titan – omluva.
S tou precizností máte možná pravdu – reagoval jsem spíše na to, že 3D tisk z titanu je novinkou.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  ptpc

Myslím, že titan je jistý, ale není jistá podoba té lavice. Tedy obecně definována je, ale nikoliv podrobně. I ten základní návrh ale ukazuje, že ten tvar bude komplikovaný a bude potřebovat tuto metodu.
Ano, to mi taky vrtalo hlavou. Domnívám se, že šlo o nějakou předcházející zkoušku.

ptpc
ptpc
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky za odpoveď!

Samo2
Samo2
5 let před
Odpovědět  ptpc

Prečo by technológia 3D tlače vo videu nemala zodpovedať tomu čo je v článku? Ide o 3D tlač robotickým ramenom pomocou fúkaného práčku a spekaného laserom len bez toho opracovania.

ptpc
ptpc
5 let před
Odpovědět  Samo2

Presne o to „len“ mi išlo…

Zbynek
Zbynek
5 let před

Jen pozn. Argon je inertní plyn nikoliv interní.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Zbynek

Díky, překlep opraven.

zdeňek
zdeňek
5 let před

Tak tohle je velice zajímavé,teda po technologické stránce.

maro
maro
5 let před

Skvělé. Ovšem z pohledu té přesnosti by bylo daleko zajímavější vidět ten nástroj na tom druhém rameni, který ořezává ty nepřesnosti. Přesnost v desítce mikrometrů, tedy asi nějaká bruska.

abcrobot
abcrobot
4 let před

Pro zařízení na obrázku ta přesnost nebude nijak velká. Na obrázku jsou totiž dva průmysloví roboti s agregáty na koncích ramen. Tento typ robota polohuje konec ramene s přesností kolem půl milimetru …

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/04/06/3d-tisk-pro-athenu/