ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 dokončí obnovu sítě Iridium

Před dvěma lety zahájila SpaceX projekt, který byl už tehdy označován za největší obnovu satelitní sítě v celé historii kosmonautiky. Nyní stojí na Vandenbergově základně Falcon 9 s družicemi Iridium NEXT již poosmé. Start, který nás dnes čeká, dokončí obnovu sítě komunikačních družic Iridium. Těšit se můžeme na opakované použití prvního stupně Falconu 9, naopak pokus o záchranu aerodynamického krytu s největší pravděpodobností neproběhne. Přesto nás jistě čeká zajímavý start. Budeme jako vždy rádi, když jej budete sledovat s naším českým komentářem.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pátek 11. ledna v 16:31 středoevropského času. Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 16:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV.

V čase 17:29 až 17:44 SEČ jsme mohli na kanálu SpaceX sledovat vypuštění posledních deseti družic Iridium-NEXT. Síť je hotova. Podařilo se vypustit všech 75 družic. Gratulujeme.

Zdroje informací:
https://www.rocketlaunch.live/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2016/04/IridiumNext-satellite-image.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

381 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 dokončí obnovu sítě Iridium”

  1. MartinBk napsal:

    Nevidel som nic, online som nestihol, a ani teraz nikde nic.
    „Link k nenalezeni…“
    No, davam technikom v mall.tv este sancu na reparat.
    Nemusi sa vsetko na prvy krat podarit, pozname to.
    Dufam vsak, ze buduci prenos uz prebehne ok a aj zaznam bude do par minut k dispozicii. Inak cely ten prechod nemal zmysel.

  2. Radim napsal:

    Hlasím že mě se mírně trhalo i jindy, než si Dušan rval při startu vlasy, ale celkově dopadl první pokus dobře z mého pohledu…
    Ke konci přenosu mě jen každých cca 5s píplo.

    Jinak mě ale přišlo, že byli docela na hraně kapacity, protože se v té době sekal i druhý přenos.
    Říkal Dušan, kolik bylo připojených lidí?

    R.

  3. jregent napsal:

    Prosim,
    dejme jim 100 a vice dni hajeni,
    a protoze neni Dusan politik, tak jeste vice 🙂
    dekuji

    PS omluva za czestin z mobilu

  4. Roman Vyhnánek Redakce napsal:

    Sledoval jsem start souběžně na notebooku a na mobilu.
    Vadilo mi, že do doby začátku vysílání se nebylo možné připojit na mall.tv na nějakou stránku odpočítávající dobu do začátku přenosu, tak jsem zazmatkoval a zaregistroval jsem se na mall.tv – možná by to nakonec samo naskočilo i bez toho.
    Obraz byl dobré kvality. Díky za perfektní český komentář, jen bych poprosil, jestli by bylo možné po startu déle ponechat originální zvuk – přeci je jejich komentář v této době poněkud dramatičtější a vztahuje se přímo k aktuálnímu dění.
    Stala se mi taková podivná věc – nikdo jiný o ní nepíše, takže za to mohou zřejmě nějací moji skřítci: asi 3 minuty před startem se jakoby smyčkou vrátil zvuk s Tvým komentářem zpátky a obraz byl asi 10-20 sec. zpožděný. Potom se dokonce 2x stalo, že jsi oznamoval zbývající čas do startu asi o 2 minuty delší než bylo na obrazovce na odpočtu – asi minutu po startu se to vše srovnalo – nechápu proč.
    Ještě jednou děkuju a věřím, že si to všechno časom „sedne“.
    Jo, a trochu mi chybělo oznámení počtu nejvíce připojených prohlížečů, ale to asi u televize nejde.

  5. Petr napsal:

    Tři hodiny po startu a video nikde. Škoda, věřím, že si to sedne.
    U mě to bylo tak, že jsem začátek nestihl. Použil jsem odkaz a video se pustilo, ale F9 již letěl. Chtěl jsem se nějak posunout na začátek záznamu, ale v přehrávači (chrome v tabletu samsung s3) nebyly žádné ovládací prvky. Tak jsem zkusil refresh, zase živý přenos. Vypnul a zapnul jsem přehrávač, stejné. Na potřetí, asi po skončení přenosu, video na příslušné stránce mall tv zmizelo. Snad se zaznamenalo, abych si to mohl pustit. Nyní je v článku černé okno informující o absenci odkazu…

    Uchýlil jsem se tedy na YT kanál spacex, nouzovka no:(
    Držím palce, určitě naleznete řešení
    Petr

  6. Martin napsal:

    Stale nic… „Tento odkaz není momentálně aktivní“ 🙁

  7. Rado napsal:

    Aj keď sem často nepíšem, tak na tieto stránky idem niekoľko krát za deň. Komentované štarty sa mi veľmi páčili a videl som ich live 99%. Z toho 90% doma na veľkej telke a zvyšok v robote na pc. Super bolo, že to išlo na YT, ktorý je asi naj na to na svete a preto je taký veľký a obľúbený. Nerozumel som a stále nerozumiem prečo sa táto v podstate dokonalosť pokazila a prešlo sa na dáke mall.cz. v živote som o tom nepočul a ani som o nič neprisiel. Dnes som doma driemal a z YT žiadne upozornenie na prenos, tak ako do teraz vždy. Až 10 min pred štartom mi iná aplikácia oznámila, čo sa deje. Tak som šiel na ten mall. A vôbec sa mi to nepáčilo. Ani nevravím, že som to namiesto na telke pozeral na mobile. Sem tam mi zastal obraz a krútilo sa koliečko, že načitáva. Pod vaším prenosom odkaz na o ničom videá, ktoré ma absolútne nezaujímajú. Pripadal som si ako v cudzine. Na YT, mi to pekne hodilo odkazy na iné zaujímavé videá z kozmonautiky. Tu mi to príde ako keď príde raketový vedec prednášať na tržnicu aby prilákal ľudí. Proste sa mi to nepáči a som z toho smutný a zdravý rozum mi to neberie aby sa niekto z veľkomesta so všetkými výhodami presťahoval na dedinu s predstavou nových záujemcov o kozmonautiku. A to ešte potom ako to do teraz všetko krásne fungovalo a ľudia, ktorí chceli si to našli a boli spokojní. A teraz tí zapalení fanúšikovia budú postupne odpadávať a vy si myslíte, že noví, ktorých to až tak nezaujíma budú prichádzať? Aby som len nekritizoval, som Vám vďačný za to čo ste pre nás urobili. Na tieto stránky budem chodiť každý deň niekoľkokrát ako do teraz. Ale tie videá neviem veru. S pozdravom Rado..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den, Váš názor plně respektuji, Mall.TV se postupně zlepšuje a reaguje na podněty od diváků. Časem přibude i obsah – viděl jste třeba moje videa Vesmírné zprávy a Vesmírná technika? To jsou pořady o kosmonautice. Časem jich tam bude určitě ještě víc. Tahle platforma zatím vzniká a tvoří si obsah. Nebylo by dobré ji předčasně odsoudit.

  8. Daniel napsal:

    Záznam stále nikde … 🙁
    No snad si to sedne jinak budu zklamaný ….
    Snad to vyřeší aplikace na TV …

  9. RoboT napsal:

    Je mi luto, ze po rokoch sledovania kosmonautix musi byt moj prvy komentar negativny, ale nemozem inak. Pri vsetkej ucte k Vam a k Vasej nanajvys zasluznej praci pan Majer, nechcem aby ste ma pochopil zle, ani nechcem aby moj prispevok znel sebecky ci prvoplanovo kriticky ale premiestnit zive prenosy na sluzbu typu Mall je jednoducho krok vedla. Do poslednej chvile som dufal, ze sa tak nestane, ale bohuzial… Som tu a pisem tento koment. Plne by som chapal a podporoval rozhodnutie vysielat tam nejaky konkretny format ako na stream.cz, pretoze je mi jasne ze mall sa snazi zohnat si zaujimave programy a tvorcov a urcite dobre (ale aspon nejako) plati. ALE, na podobne priame prenosy jednudcho nieje dostatocne prisposobivy. To je cele. Nechcem nikomu krivdit, ale podla na na nieco podobne nema infrastrukturu, flexibilitu a moznosti twitch-u alebo youtube. Chapem a plne respektujem Vase vyhrady voci YT a povazujem ich za plne legitimne a dokonca chapem a plne podporujem umiestnovanie relacii ako Dobyvani vesmiru na podobne sluzby hlavne kvoli claimom a strikom na YT, ale to ze tam umiestnite aj svoje Zive a Cesky, kde ide prave o ten konkretny moment a youtube pri vsetkych svojich nevyhodach ma tu dobru vlastnost, ze ked ho zapnem, tak jednoducho v dostojnej kvalite FUNGUJE, a funguje aj ako archiv o tyzden, mesiac, rok… Tak toto uprimne nechapem, nepodporujem ale s tazkym srdcom respektujem. Bohuzial aj Vase argumenty (ci skor marketingove hlasky)o vacsej adresnoti a vacsom osloveni divakov v nasom regione sa podla ocakavani ukazuju ako mylne a krivaju na obe nohy, pretoze presunut svoju tvorbu z takpovediac celosvetoveho javiska na dedinsku ochotnicku scenu pod holym nebom je podla mojho skromneho nazoru nehodne Vasej prace pan Majer. Zelam vela uspechov a dakujem za pracu Vasu aj celeho tunajsieho tymu skvelych ludi a zostavam nadalej verny kosmonautix.cz. A mall.tv prajem vela stastia pri starte dalsieho Falcona Heavy, Crew Dragona, SLS alebo Starlinera. Pretoze ani pri rutinnom starte F9 evidentne nezvladol „napor“ zopar nadsencov a ukazal sa byt nanajvys nepripraveny. Inymi slovami neprekvapil a priniesol presne to, co som cakal. NIC.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dovolím si reagovat na některé Vaše postřehy.
      1) Finance pro nás nehrají roli – při jednání s MallTV na peníze nepřišla vůbec řeč! Nevím, jak to bude do budoucna, ale finance pro nás nejsou rozhodující.
      2) Mall.TV postupně vzniká a zlepšuje se na základě zpětné vazby od diváků, věřím, že se některé nedostatky podaří vyladit.
      3) Při přenosu se potvrdilo, že opravdu nějací noví diváci přišli, takže náš předpoklad se plní.
      4) Není pravda, že server při dnešním vysílání nezvládal počet diváků.

  10. Jiří Vránek napsal:

    Jsem věrným fanouškem Kosmonautix.cz. Sleduji rád živé přenosy se svým 5-letým synem, zpravidla ze záznamu. Komentáře pana Dušana Majera jsou věcné, fundované, kultivované, perfektní. Je to ta „přidaná hodnota“, kvůli níž nevolím jiné přenosy (NASA, Roskosmos, ISRO, ESA…)
    Vzal jsem na vědomí zahájení spolupráce s mall.tv. Absolvoval jsem martýrium s nastavením mall.tv na tabletu i na smart tv – tam to trvalo opravdu dlouho. Nastavil jsem si odběr a upozornění na live přenosy. Žádné upozornění na dnešní start F95 nepřišlo. Kvalita obrazu na tv je příšerná. Je to mall.tv nebo mall.reklama pro mobil/pc? TV myslím znamená televize. Stream byla alespoň televize, na které byl vidět normální obraz…Vím Dušane, že to není vaše chyba a svoje nářky budu směrovat na ten e-shop.
    Chci jen říct, že kvalita má spolupracovat s kvalitou. A v tomto případě se kvalita Kosmonautixu nepotkala s tím správným protějškem.
    Omlouvám se za dlouhý příspěvek.

    • havran napsal:

      Dobry vecer, pan kolega. Moji potomkovia sa idu zblaznit, ked spolocne mame sledovat nejaky start. Verim, ze pre vas je pridana hodnota kultivovanost, vecnost a fundovanost prenosov v cestine.Odhliadnuc od indickych alebo japonskych prenosov, kedze ani jednemu s tych jazykov nerozumiem, som sa za niekolko desatroci nestretol, aby bol jediny prenos nekultivovany, alebo inym sposobom znevazeny. Moj subjektivny nazor je, ze ESA ma zatial neprekonatelne prenosy zo vsetkych vysielatelov.
      Pre ludi, ktori nerozumeju cudziu rec, je, samozrejme, cestina vitana a preto je cesky prenos pritazlivy, navyse sa lahsie propaguje na verejnosti v CR a na SK. Ja so svojimi potomkami pozeram starty vylucne po anglicky; dovod je jednoduchy – zlepsovanie slovnej zasoby. Zo zaciatku to bolo pre deti tazke, ale kazdym startom (samozrejme nielen nim) sa slovicka do tych detskych hlav dostavaju coraz lahsie.
      KX prajem cim menej odidenych dusi.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já doufám, že Vás bude naše tvorba bavit i nadále.

      • Jiří Vránek napsal:

        Nejde o češtinu. Máme to doma stejně jako vy 🙂 Dokumenty sledujeme v EN a základní slovní výbavu zvládáme oba s přehledem. U Dušana Majera je ale v dramaturgii a komentářích něco navíc, co PR světových agentur nemají…
        Souhlasím, že ESA je v publikační tvorbě špička.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Velice si vážím toho, že naše přenosy sledujete.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nemáte se za co omlouvat. Mall.TV se snaží reagovat na zpětnou vazbu od diváků a dělají na jejich základě úpravy. Ono si to časem určitě sedne.

  11. Jandys napsal:

    Díval jsem se Ipadu a s vyjímkou zaseku kolem zvednuti z rampy celý přenos ok. Chat je alespon v soucasne forme trochu „humpolácký“, ale je možné, že na velkém monitoru vypadá lépe než na 10′ Ipadu. Jinak i kvalita videa byla dobrá. Na Mall.tv chodím od začátku a drźím jim palce, aby se podařilo mouchy odladit.
    Díky i Vám všem z portálu za podporu a popularizaci kosmonatiky. I když mi
    asi budou chybět ta osamělá brzká rána, kdy nás dvě stovky marně a opakovaně čekaly na Electron. Přenosy se otvírají masám…..
    Každopádně díky chlapi

  12. Midix napsal:

    Zkouknul jsem to na kanálu SpaceX. Protože jsem přišel pozdě a na mall tv je tma
    v 19:20 (zjednodušeně řečeno), ale zaujala mě výška kde se Iridia vysazují – 630 km v podobných výškách od země toho lítá dost i třeba VzluSat1
    viz http://home.zcu.cz/~ivertat/.
    Samozřejmě, že vím se nesrazí prostoru je tam dost, ale z mého pohledu z malé vesnice z malého domu z malého pokoje ??? 🙂
    Děkuji za váš web budu ho sledovat i kdyby byl vysílán z p… odkudkoliv.

    Zdravím ať se daří.

  13. Petr H. napsal:

    Zdravím. Po vyčerpávajícím čtení komentářů pod příspěvkem týkajícím se přechodu na mall tv jsem si říkal že pokud se něco pokazí u startu Iridia tak Vás sežerou i s botama. Předpokládám že sledovanost byla veliká, jak ze strany těch kterým Váš přechod nevadí tak ze strany těch kteří se s tím nechtějí smířit, už jen pro to rýpnutí. Já jsem sledoval na mobilu v busu, přímo na stránkách kosmonautixu, tak jsem nemusel nic vyhledávat a ani přejíždět na stránky mall,jde to lehce. Šlapalo to dobře až na ten zásek v moment startu ale to jste už vysvětlil. To je holt pech no. Kdybych si ale mohl vybrat tak bych Vás raději sledoval na YouTube, snad to byl správný krok a přeji hodně štěstí do budoucna. Sledovat budu dál.

  14. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Koukám, že si nevyberem. Na Mall TV toho ještě dost nefunguje, jak potřebujeme, ale je to asi stejné, jako když zrovna loni Dušanovi haprovala linka. Prostě Dušana to baví a kdo chce, ten si to najde, byť na záznam si počká do druhého dne, nebo mu zrovna zatím nepojede na jehio oblíbeném zařízení. Zatím to vypadá tak, že tu nezanedbatelné procento lidí bude sledovat nejdřív přenosy na Youtube a pak druhý den možná si užije záznam na Mall s Dušanem. Sám jsem live nestihl, takže uvidíme, jestli to zvládne Mall až poletí Falcon s Dragonem nebo Falcon Heavy. Vidím tu ale ještě jeden problém. Myslím, že když je těch problémů tolik, že bys je měl lidem na MallTV spíš tlumočit přímo ty Dušane, než pořád psát, ať to uděláme my. Myslím, že účelem přechodu na Mall nebylo abychom ukázali, jak moc jsme nebo nejsme pohodlní, včetně chuti psát na technickou podporu. Když to shrneme, vypadá to, že přenosy by se měly zapínat o 15 min dřív než na YT např. se statickým obrázkem že přenos se připravuje, aby si měli diváci čas připravit se technicky a popoídat v chatu. Dále by měl jít přenos pouštět zpětně i po jeho skončení, alespoň 30 minut. Pak by se asi záznam neměl zpracovávat víc jak hodinu. Pak dodělat aplikaci pro TV a mobily, protože to je standard a ne lenost zákazníka. Myslím, že start od nového roku byl hodně riskantním krokem, ale skalní nadšence to jistě neodradí. Všichni budou vděčni, že se to vůbec dělá.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já tu zpětnou vazbu samozřejmě předávám, ale beru to tak, že čím víc lidí to napíše, tím větší to bud mít váhu.

    • MichalS napsal:

      Hezky jste to napsal Martine. Skalní fanoušky to určitě neodradí, ale ty neskalní by tyto „porodní“ bolesti už odradit mohli, pokud budou trvat déle. Za mě tedy nemožnost vracet, pozastavovat, koukat se zpoždením považuji docela za -. Rovněž doba zpracování záznamu je až neúměrně dlouhá. Čekal jsem, že se na záznam podívám dříve, než za pár hodin. S kvalitou serverů mall to bude taky na pováženou jak tak čtu. Pro jistotu si při příštím livestreamu zapnu v druhém okně originál.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam potkaly problémy, technici pracují na jejich odstranění. Do budoucna by se rozhodně nemělo stávat, že budeme na záznam čekat několik hodin.

    • Pavel Riedl napsal:

      No, nemožnost se vrátit v přenosu mě asi rozhodila nejvíc. Zahájení přenosu zpravidla nestíhám, tak to pustím třeba o 10 minut ‚opožděně‘. Tady jsem měl ‚smolíka‘. No a to, že je záznam dostupný (snad) až na druhý den? To je stejné, jako se dívat na včerejší hokej… jak to dopadlo jste si přečetli už i v papírových novinách.

      Ráno si to zkusím pustit ke cvičení, ale ta chuť už to nebude…

      Ještě k délce zpracování videa: tuším, že tam na to mají nějakou ‚mašinu‘. Možná i slušně nadupanou, ale tohle je kus videa ve slušném rozlišení, takže to opravdu trvá. Google toto řeší masivním multicomputingem, ale tohle MALL asi jen tak mít nebude, takže zásadní zlepšení neočekávám.

      Vůbec z toho celého nemám dobrý pocit, tak snad se to v brzké době vyřeší.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam měl být do hodiny, ale objevil se problém, na jehož vyřešení pracují technici. Do budoucna by to takhle dlouho rozhodně trvat nemělo.

    • Jirka Hadač Redakce napsal:

      Snažím se sledovat starty, často si je pustím klidně po skončení záznamu ihned ještě jednou. Dnes sem odjel o hodinu z práce dřív, ale kvůli zácpe v obchodě sem dojel pozdě, což je moje chyba. Ale přenos SpaceX byl i ze záznamu moc hezký.
      Souhlasím s Martinem, psalo se o tom, že vliv na diváky bude minimální.
      Na technickou podporu psát nebudu. Ale jsem zklamaný a hodně.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zpětná vazba Mall.TV pomůže vychytat případné problémy. Čím více podnětů dostane, tím lepší to ve výsledku bude. 😉

      • Jirka Hadac Redakce napsal:

        A co sem jim mel psat, ze jim nejde zaznam? To vedeli i beze me. A ja nechci vylepsovat mall.tv, obecne se na televizi nedivam, povazuju to za ztratu casu. Jen sem chtel videt alespon zaznam startu. A ze je dostupny po 24 hodinach. Supr. Dosel sem 10 minut po skonceni prenosu a cekal 24 hodin. A o zklamani jim psat taky nebudu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zpoždění záznamu byla jednoznačně chyba. To se už opakovat nebude.

    • wild napsal:

      Hezké shrnutí od pana Gembece, přidávám se a už mám rozepsaný mail do Mall.tv. Nelze očekávat, že tato platforma dosáhne technické kvality youtube (určitě ne v příštích pár měsících, ale dost možná nikdy), ale ta nedodělanost je v současnosti poměrně dost veliká…
      Bohužel jsem live také nestihl, je 21:32 a na záznam stále čekám, vidím jen „tento odkaz není momentálně aktivní“.

      S tím, že mi upozornění také nedorazilo a že není mobilní aplikace si poradím, ale to že po 5 hodinách od začátku streamu záznam pořád nejede, je docela problém.

      Tak holt jdu na originální stream spacex a snad se to zlepší.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam potkaly problémy. Technici pracují na jejich odstranění, záznam bude. U dalších přenosů rozhodně nebudete čekat několik hodin.
        Mail na Mall.TV je určitě dobrý nápad. Podněty a zpětná vazba od diváků jsou velmi důležité. Technici budou vědět, na co se zaměřit a co vyladit.

      • wild napsal:

        Dobrý den, děkuji za odpověď. Jen bych doplnil, že moc obdivuji pana Majera s jakým klidem, trpělivostí a profesionalitou zvládá na všechny nepříjemné komentáře odpovídat.
        Z mall.tv sice nadšený nejsem, ale ukázkově profesionální přístup zde na kosmonautixu (co se například moderování diskuzí týká) je pro mne velmi inspirativní a je to něco co mě nepřestane překvapovat a myslím, že na českých webech (nejen o kosmonautice) v tomto prakticky nemáte konkurenci.

        Takže děkuji a velmi si Vaší práce vážím.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkuji, ochotu diskutovat s čtenáři považuji za základ.

  15. Tomáš Veselý napsal:

    Určitě nechci, aby negativní kritika převažila nad tou pozitivní, jsem vděčný, za to co pro nás děláte.
    Člověk si na to dobré zvykne, ale pokud to nefunguje je rozladěn.
    Snad se to zlepší a čas zpracování přenosu časem zkrátí, ale stejný komfort jako YT asi hnedtak nebude.
    Každopádně Díky.

  16. skeblon napsal:

    Hezky vecer,

    sledoval jsem v praci na Mall.TV. Spokojenost. Myslim vsak, ze me doma Mall.TV zlobi – mam UPC. Proverim jeste jednou a kdyztak pourguji u nich.

    Pokud to nekterym lidem dela problemy, je cast to doladit, aby start FH byl bez jakychkoliv problemu.

    Ja osobne pouzivam PC nebo notebook. U monitoru sedim blize a tudiz bych musel mit pres 55″ televizi, aby jsem to mel srovnatelne.

    I vlady a prezidenti maji 100 dni hajeni. Zadam ostatni – dejte sanci Mall.TV a kosmonautix alespon 2 mesice, technicke problemy hlaste Mall.TV.
    Kritizujme pak.

    At se dari.

  17. Pave69 napsal:

    TAk mall.tv nic moc, cca 18:30 jsem si řekl, že se na start podívám ze záznamu a nic, na stránce kosmonautix okno ukazuje „není dostupné“, na stránce mall není v rubrice vesmírné starty nic…. 🙁
    Asi budu sledovat originál, alespoň si refrešnu angličtinu

  18. Marek Zettík napsal:

    Je 18:34 a záznam stále nikde
    O startu jsem se dozvěděl až v T+30m

  19. Ctirad napsal:

    Za mě OK.
    Video jsem si pustil ze stránek Kosmonautixu a vše fungovalo jako obvykle a plynule (kromě toho zaseknutí v kritické době T+-0). Kvalita mi ale připadla horší než na YT a nešlo to upravit. Video jsem viděl živě, ale musím říct, že kdybych to nestihl a záznam si mohl pustit až za hodinu nebo tak nějak, tak by se mi to taky nelíbilo.
    Takže shrnuto – pro mě se toho moc nezměnilo a pokud se zlepší kvalita tak nemám s touto změnou sebemenší problém.

  20. Petr napsal:

    Mall pěknej amatérismus doufám že příště to bude lepší!

  21. Athos napsal:

    Hledám přenos a … a nic. Je 17:57 a záznam je….neni. Takže nic, skončil jsem u SpaceX a víc se holt dívat nebudu. Není na co :(( žijeme v jiné době než mall.tv, šanci mu nedávám. 🙁 jednoznačně zklamání.

    • Pavel Riedl napsal:

      18:40 a záznam stále nikde. Nechci být jedovatý, ale borci z Mallu už to asi zapíchli a šli domů. Pokud to tak je, tak v pondělí kolem oběda by se to mohlo objevit :-/

      Pane Majere, ani teď to nemáte jednoduché, ale stát se to vícekrát… no, držím vám (a tím i sobě), palce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záznam by se měl připravovat automaticky bez zapojení dalších lidí. Sám chci, aby to bylo co možná nejlepší, tyhle porodní bolesti určitě překonáme. 😉

      • Radek napsal:

        Ale no tak chvíli vydržte – byl to první přenos. Je to jen technika. Zatím si v případě nutnosti pustíme originál SpaceX z YT a ono se to určitě všechno usadí.

        Zatím obdivuju trpělivost pana Majera s jakou odpovídá pořád dokola na ty samé dotazy :-).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Upřímně už to začíná být únavné – tohle tempo jede skoro 24 hodin a kromě blogu je i na našem Facebooku. Mám pocit, že komentáře přibývají rychleji, než stíhám odepisovat.

  22. Jaroslav Jansa napsal:

    Super Mise.! 1 stupeň Falconu 9 přistál přesně na střed loga a všech 10 satelitů Iridium jsou na svých pozicích. Jenom nevím jestli druhý stupeň s adaptérem má palivo na řízený zánik nebo tam bude létat léta.

  23. Pavel napsal:

    Dušane, vyřešte prosím nějak finálně tyhle výpadky. Je to fakt ostuda. Člověk se těší na těch 10 sekund a vám se to v tu chvíli zasekne. Pokud nemáte jinou možnost připojení, tak se přestěhujte. Vše se dá řešit. Jinak přechod na Mall.tv byla velká chyba 🙁 Mall.tv m8 minim8ln9 sledovanost a není jisté, jak dlouho to ještě budou dotovat.

  24. Tomáš Veselý napsal:

    Přenosy jsem sledoval rád a je škoda, že je nyní složitější se k niim dostat. Chápu že každá služba má svoje, ale minimálně to chtělo počkat, až tato služba poběží několik měsíců a bude odladěnější.
    -záznam po skončení přenosu není k dispozici, na YT byl po skončení v podstatě ihned, nelze o něm ani nic zjistit
    -zatím nejsou slibované aplikace pro android, které měli být hotové do konce minulého roku, je otázkou zda aplikace pro chytré TV budou vůbec, opět se na stránkách nelze dozvědět jaký je stav jejich vývoje
    -do kanálu MALL.TV na YT se bohužel už většina videí nezrcadlí

  25. Matouš Klugar napsal:

    Tak mě pro změnu za celou dobu se přenos nechytl, Stránku jsem pravidelně obnovoval, ale už od příchodu svítilo „Přenos začne brzy“ a nezačal, dokonce ani chat se neaktualizoval. Tentokrát jsem tedy neviděl vůbec nic. Navíc mi ani nepřišla žádná připomínka o tom, že by se vysílalo.
    Vysílalo se vůbec?

  26. Jiří Kos napsal:

    Takže sbohem a šáteček pokud jde o přenosy Živě a česky. Bylo to překrásné a bylo toho dost. škoda …

  27. jindra napsal:

    Šlo příště vysílat jak Youtube i na Mall.TV?

  28. Daniel napsal:

    Asi bude chvíli trvat než si to sedne,
    Live jsme neviděl a marně hledám archiv tohoto startu – poradíte ?

  29. Entes napsal:

    Moje postrehy
    – na mobilu mi napred nejel zvuk v tom embeded videu
    – na malltv jsem pres vyhledavani „kosmonautix“ prenos nenasel
    – nasledne pres proklik odtud ano a v pohode, s prenosem spokojenost.
    – panove Kellner, Kretinsky a Tkac by se mohli pustit chlup a zaplatit vam lepsi pripojeni 🙂 Vsak jsou s tim problemy co vas sleduji a to uz je vice jak rok.

    Celkove lepsi nez jsem se bal

  30. Pavel Riedl napsal:

    Shrnu to za sebe: jsem zklamán. Nepřečíst si komentáře zde v diskuzi, tak ani nevím, jak to dopadlo. Snad se to v budoucnu zlepší, ale i tak mám obavy, že se zánikem mall.tv zmizí i tyto záznamy, což mi u YT připadá prakticky vyloučené.

    A tak se zeptám: Je možné tyto záznamy, třeba po čase, uložit i na YT?

  31. Vladimír Todt napsal:

    Test. Co se týče vyhledávání kosmonautixových pořadů na Mall.TV, tak nic moc. Kometované starty jsem nakonec našel přes vyhledávání slova START. Na slovo SpaceX a Falcon mi to našlo pokaždé 1 video z řady videí Kosmonautiu, přesto, že při vyťukání slov mi to průběžně napsalo že nebyla nalezen žádná shoda a ařž po klilknutí na lupu to našlo ona 2 videa.

    Když zadáte Majer nebo Dušan Majer, tak vám to najde Přímo hlavní adresáč všech pořadů D. Majera, musíte tak hlavně hledat osobní jméno. nikoliv např. Kosmonautix (najde 1 video o spánku ve vesmíru) apod.

  32. Petr napsal:

    Tento odkaz není momentálně aktivní.. 🙁

  33. MichalS napsal:

    Start jsem nestihl, ale chtěl jsem se na něj podívat nyní. Bohužel na stránce svítí jen, tento odkaz není aktivní. Kde lze najít záznam přenosu? Na YT nebyl problém, byl k dispozici chvíli po ukončení (na vyjímky). V průběhu byla i možnost se vrátit o kousek zpět, pozastavit. Tady nic?

  34. Radek napsal:

    Děkuju za snahu. Až budete ladit Mall.tv tak bych hlasoval za možnost sledovat zpožděný přenos jako na YT. Přišel jsem pozdě a viděl už jen pár minut před koncem. Záznam jsem nenašel.

    Jinak držím palce ať všechno brzo funguje podle vašich představ.

  35. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Jsem docela zklamany, kvuli navalu v obchode sem start nestihl (moje chyba), odkaz nefunkcni (skoncil prenos), zaznam k nenalezeni na strankach mall.tv, pustim si prenos spacex a prectu nekde online prenos startu v textu. Aspon zjistim, jak to dopadlo.

  36. Milan napsal:

    Nestihl jsem začátek přenosu. Připojil jsem se cca 5 minut po startu a během dalších pěti minut vysílání jsem viděl celkem asi 15 sekund kostičkovaného videa,které skončilo nápisem „Vysílání bude brzy zahájeno“ Na TV i na PC stejné. Na Youtube vše OK, jako vždy.
    Asi nezbude, než start živě sledovat na SpaceX a později se poslechnout komentář ze záznamu.

  37. Michal S. napsal:

    Je 16:58 a chtěl bych se podívat na záznam, ale na stránce na mě svítí jen tento odkaz není aktivní. V dobách YT by nebyl problém, kde teď najdu záznam přenosu? Děkuji

  38. slappy Redakce napsal:

    Chválím přenos! Koukal jsem z této stránky přes mobil (Android 8, prohlížeč Chrome) a všechno šlapalo fajn. Ani žádná reklama na mě nevyskočila 🙂 Paráda!

  39. Marcel napsal:

    u mna obdobne, autokvalita nastavila nizsiu kvalitu, bez moznosti zmeny(mam linku 80/8 a pri youtube ide vzdy stream fullHD) ale kvoli chatu sa neplanujem registrovat. dalej neni moznost pauzy, potreboval som odbehnut a po pauze sa to zastavilo ale po odpauzovani to skocilo asi o minutu dopredu, bolo to este pred starom takze som prisiel len o info ale toto by sa stat nemalo a mala by tam byt moznost sa pauznut pokracovat. pripadne ak niekto nestihne zaciatok tak sa nema moznost pustit od zaciatku ale len tam kde to aktualne je alebo cakat kym to cele skoci a zvereni sa na malle.
    a ano to ospravedlnenie a ako za to mall nemoze bolo velmi vtipne.

    no skratka zatial velmi zle.

  40. lvy napsal:

    U mě dneska nula bodů, neviděl jsem ani snímek, svítí tady „Tento odkaz není momentálně aktivní“, na Mall.tv není nikde nic, hledám Iridium, hledám Falcon, hledám ručně. Nikde nic.

  41. Marcel napsal:

    u mna obdobne, autokvalita nastavila nizsiu kvalitu, bez moznosti zmeny(mam linku 80/8 a pri youtube ide vzdy stream fullHD) ale kvoli chatu sa neplanujem registrovat. dalej neni moznost pauzy, potreboval som odbehnut a po pauze sa to zastavilo ale po odpauzovani to skocilo asi o minutu dopredu, bolo to este pred starom takze som prisiel len o info ale toto by sa stat nemalo a mala by tam byt moznost sa pauznut pokracovat. pripadne ak niekto nestihne zaciatok tak sa nema moznost pustit od zaciatku ale len tam kde to aktualne je alebo cakat kym to cele skoci a zvereni sa na malle.

    no skratka zatial velmi zle.

  42. M_M napsal:

    Mě tam zase svítilo „Tento odkaz momentálně není aktivní“…takže z toho asi dneska nic nebude. 🙁

  43. Vladimír Todt napsal:

    Ty záškuby jak jsem, nejen já, měl mi přišlo, že po chvíli – asi po 1? min zmizely, asi než se autodonastavilo naladění přehřávače.

  44. Vladimír Todt napsal:

    Musím se furt smát tomu výpadku při startu. Po omluvě mě napadla slova klasika „Ano, příště si na to dáme pozor, ale teď, náčelníku,…“. 😀

    Jinak OK.

  45. Mara napsal:

    Přenos přes Mall.TV katastrofa – 10 vteřin před startem mě to vykoplo a nazdar, reload nic, video se načíta, načítá, humus. Naštěstí přenos na YT SpaceX jel v pohodě.

    Tak nevím, ty řeči Mallu jak to utáhne jsou klasické IT bláboly – zákazníkovi neznalému IT se dá nabulíkovat kde co, ale ne, opravdu jim to nefunguje …

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Těch 10 sekund před startem to nabyla chyba Mall.TV, měl jsem zrovna slabý signál na odesílání. Problémy byly pouze v té fázi a byly by i na YouTube.

      • Mara napsal:

        Rozumím, ale i potom mi to celou dobu letu při obnovení hlásilo „Tento odkaz není momentálně aktivní“ a černá obrazovka, případně točící se kolečko … (Mac, Safari)

        Je to škoda, váš komentář před i během startu jsem si oblíbil, pokud to Mall nepořeší, budu se muset bez toho obejít a to by mě mrzelo.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Určitě to pořeší, věřte mi. 😉

      • Mara napsal:

        Pak si v tom případě Dušane prosím ještě vylaďte svoje vlastní připojení k internetu, nejlépe kabelem 🙂 Jinak díky za přenos, ikdyž jsem z něj měl jen předstartovní osvětu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud nás sledujete dlouhodobě pak víte, že většinou mám připojení v pořádku. Bohužel výpadek se občas objeví. většinou v nejhorší možnou chvíli.

  46. zvejkal napsal:

    Drzim palce Falconu a aj Mall.TV

  47. Tomas mik napsal:

    kde najdu vizualizaci startu rakety epsilon, kterou ste na kosmonautixu ukazovali ?

  48. Petr napsal:

    na okně videa svítí:

    Živý přenos začíná v 19:00, v tento čas si obnovte stránku

    Tak v 16 nebo v 19

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.