sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Ultima Thule poprvé větší než 1 pixel

Ultima Thule v představách umělce.

Sonda New Horizons včera poslala na Zemi poslední balík navigačních snímků. Mezi nimi byla i fotografie pořízená včera ve 2:35 SEČ. Sonda se při focení nacházela 0,018 AU od Ultima Thule, což je zhruba 2 693 000 kilometrů. Na tuto vzdálenost pořídila kamera LORRI snímek s rozlišením 13 km/pixel. Jelikož víme, že se průměr Ultima Thule pohybuje někde kolem 20 kilometrů, znamená to, že na snímku zabírá o drobný kousek víc než jeden pixel. Na nějaké spekulace o tvaru cílového objektu je to pořád moc brzy. Vzájemná rychlost obou těles se počítá na kilometry za sekundu, takže zítra touhle dobou už budeme mít maximální přiblížení za sebou. Nezbývá než čekat na lepší fotky v novém roce.

Ultima Thule vyfocená 30. prosince
Ultima Thule vyfocená 30. prosince
Zdroj: http://www.unmannedspaceflight.com

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/05/ultimathule.jpg
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=43950

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
frank
frank
5 let před

napínavá střelba brokem na neznámý terč na hranici dohledu , tak jen doufat, že brok proletí a minimálně dalších 15-20 let nás bude zásobovat daty 🙂

Alois
Alois
5 let před

Zřejmě to bude “ zase“ nepravidelné, protáhlé těleso. Pokud ovšem neplatí závěry ze zákrytů, které hovoří o binárním tělese dokonce se satelitem.

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  Alois

Bylo by super, kdyby se jednalo o co nejzajímavější objekt. Ale vzhledem k tomu, že se k němu letí pouze a jenom z důvodu dosažitelnosti, tak by binární těleso byla opravdu velká náhoda. Ale proč ne. Již zítra bude jasno 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

Možná je v Kuiperově pásu víc binárních těles, než si myslíme. Možná jsou tam osamocené objekty naopak vzácností.

Spytihněv
Spytihněv
5 let před

Možná… Je nějaký statistický důvod toto předpokládat? Naopak na stole je celkem velká možnost, že se nebude jednat o kamennou planetku, jaké známe z hlavního pásu, ale spíše o něco na způsob komentárního jádra, takže zmrzlá voda a uhlovodíky.

MilAN
MilAN
5 let před
Odpovědět  Alois

Tak z toho snímku nelze zatím usuzovat na nic. Takhle vypadají i hvězdy, které jsou na snímku zde to je jen výřez celého snímku).
O značně protáhlém tělese nebo dokonce binárním nasvědčovaly ty 2 zákryty hvězd.
Současné snímky před přiblížením, alespoň podle vyjádření A. Sterna, nevykazovaly měřitelnou amplitudu jasnosti. A pokud by měl být rozměr 20 x 40 km, jak předvídaly zákryty, už by to mělo být skoro i zde patrné. Takže až další série snímků ….

Martin Gembec
Martin Gembec
5 let před
Odpovědět  MilAN

Tentokrát musím souhlasit. Podle mě je na RAW záběrech vzhled Ultimy stejný jako hvězd okolo. Zajímalo by mě, kdo z vás si je stáhl a zvětšil? Myslím, že toto je unáhlená dedukce a fotka nevypovídá o tvaru Ultimy nic.

Martin Gembec
Martin Gembec
5 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Nevím jestli se vloží odkaz na zvětšenou fotku: https://imgur.com/a/z0GBTvE

Jana
Jana
5 let před

Jsem normálně napnutá jak kšanda 🙂 .

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jana

Nedivím se. 😉

Alois
Alois
5 let před

Škoda, že geometrie průletu neumožnila bližší průzkum nejmenších měsíců Pluta pro srovnání.
Dovolím si připomenout, že další americká sonda OsR by měla zhruba za tři hodiny vstoupit na orbitu s poloměrem 1km kolem svého asteroidu.

Mara
Mara
5 let před

Sranda bude, až to na fotkách bude vypadat úplně stejně jak Bennu a Ryugu dohromady 🙂 … třetí focený vesmírný šutr, co vypadá +- stejně. Tak držím palce, ať bez úhony proletí a nafotí co nejlepší snímky. Těším se víc jak na ježíška za mlada 🙂

A přeji redakci do nového roku hodně zdraví a síly na psaní opět skvělých článků, díky za vaší práci.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Mara

Díky moc, už se těšíme na nové události. 😉

Janda
Janda
5 let před
Odpovědět  Mara

Tak to by určitě posílilo názory na to, že žijeme v Matrixu, a že se jeho tvůrci ani moc nesnažili, když používali u planetek ctrl+c a ctrl+v :D.

bill
bill
5 let před
Odpovědět  Janda

😀

Michal Kára
Michal Kára
5 let před

V anotaci je napsáno „Sonda New Horizons včera poslala na Zemi poslední balík navigačních snímků.“ ale podle harmonogramu v článku „Jaký bude průlet kolem Ultima Thule?“ jsou plánovány i přenosy 31.12. 5:56 a 21:55. Tak jak to je? Nebo ty přenosy z 31.12. už nejsou brány jako navigační?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Michal Kára

Přesně tak, jak píšete. Ty další fotky už nemohou pomoci se zpřesněním kurzu.

Michal Kára
Michal Kára
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nicméně se stále můžeme těšit na dvoje fotky před průletem. Super 🙂

Charlie
Charlie
5 let před

Zveřejnili další dvě fotky z 2018-12-30 14:46:31 a taky 2018-12-30 14:42:11

Alois
Alois
5 let před

Vypadá to, že objet bude větší než byl předpoklad. Možná až 50 km. Znamená to, že se jedná o velmi tmavé těleso. Další fotky budou asi až ráno.

pbpitko
5 let před

Podľa doterajších záberov sa Ultima podobá skôr na kométu Čurjumov-Gerasimenko
ako na Ryugu či Bennu. Bude to zrejme zlepenec dvoch telies.
pb 🙂

https://kosmonautix.cz/2018/12/31/ultima-thule-poprve-vetsi-nez-1-pixel/