Křesla pro novou ruskou loď

Do prvního startu nové ruské lodi Federacija chybí ještě několik let, ale vývoj postupně pokračuje. Staré dobré Sojuzy používají křesla Kazbek (mají jméno po hoře na Kavkaze), která vyžadují pro každého cestujícího individuálně vyráběné anatomické vložky. Ty se odlévají podle velikosti a tvaru těla jednotlivých kosmonautů, aby mohly spolehlivě pohltit setrvačnost po přistání. Když si kosmonauti mění místa, musí si vyměnit i své anatomické vložky. Jejich výroba je časově poměrně náročná a přípravy lodí Sojuz prodražuje a prodlužuje. Není tedy překvapením, že vývojáři nové lodi Federacije chtějí používat jiný systém. Představili křeslo, které se snadno přizpůsobí různým tělům astronautů.

Pro srovnání – současná sedačka Kazbek nabízí bezpečí, ale rozhodně ne pohodlí.

Pro srovnání – současná sedačka Kazbek nabízí bezpečí, ale rozhodně ne pohodlí.
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com/

Nová generace kosmických křesel dostala jméno Čeget (opět podle hory na Kavkazu) a zmiňovali jsme se o nich již na začátku roku 2017. Stejně jako u ostatního vybavení pro kosmonauty a systémů podpory života, stojí za jeho vývojem výrobní závod NPP Zvezda z města Tomilino jihovýchodně od Moskvy.

Křeslo Čeget má umožnit přizpůsobení velikosti podle potřeb různých astronautů.

Křeslo Čeget má umožnit přizpůsobení velikosti podle potřeb různých astronautů.
Zdroj: http://russianspaceweb.com/

První modely vznikly v roce 2013 a inženýři tehdy použili i 3D tisk, který umožnil rychlé zlepšování prototypů v reálné velikosti. Čtyři prototypy křesel byly instalovány do makety lodi Fedeacija (tehdy ještě PTK-NP), která byla v srpnu 2013 vystavena na Moskevské letecké a kosmické show. Pro letový hardware křesel Čeget počítají Rusové s  použitím uhlíkových materiálů, které mají ve výsledku oproti kovovým verzím ušetřit až 60 kilogramů. V září letošního roku oznámila RKK Eněrgija, že NPP Zvezda vyrobil prototyp křesla Čeget podle firemních technických specifikací. Stejně tak uvedla, že začíná výroba křesel pro komplexní zkoušky. Série testů se má týkat kromě jiného i ergonomické funkčnosti křesel, k čemuž budou přizváni i specialisté z návrhové a testovací divize RKK Eněrgija.

Zdroje informací:
http://russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/ptk_np/va/cheget/finaL_20180927_1.jpg
http://russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/ptk_np/va/cheget/kazbek_seat_1.jpg
http://russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/ptk_np/va/cheget/cheget_schematic_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

19 komentářů ke článku “Křesla pro novou ruskou loď”

  1. kuban napsal:

    nevíte někdo prosím, co konkrétně je na sedačce modrá tyč mezi nohama („knipl“), k čemu slouží?
    díky

  2. Radim Redakce napsal:

    Překvapila mě informace o využití uhlíkových vláken při výrobě křesel. Když jsem vloni připravoval tento článek https://kosmonautix.cz/2017/01/ruska-kosmicka-lod-federace-vstupuje-do-3d-sveta/ , narazil jsem na rozhovor se Sergejem Pozdňakovem, ředitelem NPP Zvezda, ve kterém říkal, že upustili od používání kompozitu u těchto křesel kvůli jeho toxicitě.

  3. Lukad napsal:

    Zial, nie velka vola politikov investovat do vesmirneho programu,obrovska korupcia nevymozitelnost prava kontrola kvality nespolahlivost voci partnerskym projektom esa a mars rover 2020 robi z ruskeho vesmirneho programu takmer nefunkcnu instituciu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ruská kosmonautika bude muset projít velkými změnami, aby se nastartovala ke změně. Bez toho to nepůjde.

      • Roman89 Redakce napsal:

        Je jasné, že ruský kosmický program trpí hlavně nedostatkem financí. Možná by tomu pomohlo, kdyby nějaký ruský bohatý oligarcha založil firmu podobnou SpaceX.

      • Radim Redakce napsal:

        To je jen taková mantra. Rusko bylo vždycky chudé, ale i v poválečném marasmu (podstatně horší situaci než v jaké je dnes) dokázalo vybudovat robustní kosmický program. Díky Koroljovovi.

        Žádný oligarcha ruský kosmický program nespasí. Musk je bohatý, protože je chytrý. Ruští oligarchové jsou bohatí, protože to jsou gangsteři.

        Peníze jsou důležité, hodně. Ale zdaleka nejsou jediným ani hlavním důvodem problémů ruské kosmonautiky…

  4. Miloš napsal:

    Mňa by zaujimalo, či v tom novom kresle budú používať aj ten geniálny „diaľkový“ ovladac, ktorý používajú v dnešných Sojuzoch.

  5. Roman89 Redakce napsal:

    Díky Dušane za nové informace k chystané lodi. Ví se už i jaký pohon bude Federacija využívat?

  6. Jaro Pudelka napsal:

    No ISS má plánovanú životnosť do roku 2028, možno 2032. Účasť Ruska na stanici pri Mesiaci je viac ako otázna a rovnako aj ich prípadná vlastná stanica. Je asi na mieste otázka, kde/kam budú na novej lodi lietať? Rovno ale hovorím, že je mi to veľmi ľúto, lebo Rusi to vedia, len nie sú peniaze a asi ani vôľa na potrebných miestach.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dříve se mluvilo o ISS a stanici u Měsíce. Jaká bude realita, to se uvidí.

    • android napsal:

      Tak budou létat na nauku s nějakou tou zvezdou. Ach jo.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      V září 2018 prý začala formulace koncepce ruské lunární orbitální stanice, založené na modulech NEM a UM stanice ISS. MLM Nauka má nyní termín startu 2019/2020, UM 2020, NEM 2022. Z toho si dovozuji, že se zřejmě stále počítá s vynesením všech tří modulů k ISS, s pozdějším odpojením NEM+UM pro vytvoření ruské orbitální stanice Země, a po případném zprovoznění supernosiče s jejím odtažením na oběžnou dráhu Měsíce.
      http://www.russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/lunar/los_nem/los_nem_undocking_1.jpg
      Ohledně dopravních lodí na obrázku – Rusové si myslí, že jsou schopni v roce 2024 uskutečnit pilotovaný oblet Měsíce lodí Sojuz pomocí scénáře dvou startů (urychlovací stupeň pomocí Angary-A5 z Vostočného, Sojuz klasicky z Bajkonuru). Tak tu koncepci možná nějak rozvíjejí.

    • Jirka napsal:

      Federace není pouze pro LEO. Má dvě verze servisního modulu, menší a větší. S větším má možnost létat delší mise, třeba k Měsíci. Měla by tedy být schopna fungovat v obou rolích (představme si Orion a Starliner v jednom). To otevírá širší možnosti využití. Můžete obsloužit lunární stanici nebo by mohla být součástí lunární přistávací mise…

      • Radim Redakce napsal:

        Podle russianspaceweb.com je tohle jedna ze slabin Federace. Vzniká kočkopes, který je pro LEO příliš robustní a pro lety k Měsíci má naopak hodně omezující parametry.

        Spíš než o promyšlenou strategií na dosažení univerzálnosti, se jedná o důsledek neujasněné koncepce, k čemu bude Federace sloužit. Ze stejného důvodu se pro ni plánuje už třetí nosič a ani ten není jistý.

  7. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Doplním, že na úvodním obrázku je pouze prototyp a výsledný vzhled se bude od toho stávajícího lišit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.